Egészség hírek

Új módszert találtak a szövetregenerálásra

Új módszert találtak a szövetregenerálásra

A csonttörések számának megnövekedésére lehet számítani az elkövetkező években, ami nem kevés terhet ró a betegellátásra. Kutatók most rájöttek, miként lehet a szöveteket gyorsabban regenerálni.

A kutatók számításai szerint 2020-ig megduplázódhat a csonttöréses esetek száma világszerte – ami nemcsak a pácienseknek jelent gondot, hanem fokozott terhet ró az egészségügyi ellátásra is. Nem kérdés, hogy a csontritkulásból adódó töréseknek jelentős negatív hatása van az életminőségre.

A Birminghami Egyetem kutatói új módszert fedeztek fel, mely a szervezet természetes gyógyulási folyamatát utánozza a sérült szövetek javítása céljából.

A tanulmány, melyet a Scientific Reports szaklapban közöltek, a csontregeneráció új módszerét részletezi – módja a sejtek stimulálása extracelluláris hólyagocskák létrehozására, melyek hozzájárulnak a szövetregenerációhoz.

Több csonttörésre számítanak a kutatók - fejlesztik a szövetregenerálás módszerét

Több csonttörésre számítanak a kutatók - fejlesztik a szövetregenerálás módszerét

A jelenleg alkalmazott kezeléseknél jelentős korlátokkal nézünk szembe, ilyenek az ún. autológ graftok, melyek a keresletnek nem igazán felelnek meg, s ez növeli a páciensek elhalálozásának esélyét.

Az allogén csont nélkülözi a bioaktív tényezőket, a növekedési faktor alapú megközelítések pedig súlyos mellékhatásokhoz és magas költségekhez vezethetnek.

Az új megközelítés a sejt-alapú terápiák előnyeit nyújtja, életképes sejtek nélkül. A módszer az extracelluláris hólyagok regeneráló képességét használja, olyan nanorészecskéket, melyek természetesen is előfordulnak a csontformálásban.

„Korai szakaszában vagyunk még ennek a módszernek, ám megvan a lehetőség arra, hogy a szövetek javításának módját átalakítsuk – fogalmazott dr. Owen Davies, a Birminghami Egyetem munkatársa sajtóközleményében. – Jelenleg arra törekszünk, hogy a terápiás szempontból értékes részecskéket méretarányosan előállítsuk, s felmérjük kapacitásukat a szövetregenerálás terén" - tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikk:

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

B.A.

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >