2017. 10. 09. - 10:00

Új módszert találtak a szövetregenerálásra

Új módszert találtak a szövetregenerálásra

A csonttörések számának megnövekedésére lehet számítani az elkövetkező években, ami nem kevés terhet ró a betegellátásra. Kutatók most rájöttek, miként lehet a szöveteket gyorsabban regenerálni.

A kutatók számításai szerint 2020-ig megduplázódhat a csonttöréses esetek száma világszerte – ami nemcsak a pácienseknek jelent gondot, hanem fokozott terhet ró az egészségügyi ellátásra is. Nem kérdés, hogy a csontritkulásból adódó töréseknek jelentős negatív hatása van az életminőségre.

A Birminghami Egyetem kutatói új módszert fedeztek fel, mely a szervezet természetes gyógyulási folyamatát utánozza a sérült szövetek javítása céljából.

A tanulmány, melyet a Scientific Reports szaklapban közöltek, a csontregeneráció új módszerét részletezi – módja a sejtek stimulálása extracelluláris hólyagocskák létrehozására, melyek hozzájárulnak a szövetregenerációhoz.

Több csonttörésre számítanak a kutatók - fejlesztik a szövetregenerálás módszerét

Több csonttörésre számítanak a kutatók - fejlesztik a szövetregenerálás módszerét

A jelenleg alkalmazott kezeléseknél jelentős korlátokkal nézünk szembe, ilyenek az ún. autológ graftok, melyek a keresletnek nem igazán felelnek meg, s ez növeli a páciensek elhalálozásának esélyét.

Az allogén csont nélkülözi a bioaktív tényezőket, a növekedési faktor alapú megközelítések pedig súlyos mellékhatásokhoz és magas költségekhez vezethetnek.

Az új megközelítés a sejt-alapú terápiák előnyeit nyújtja, életképes sejtek nélkül. A módszer az extracelluláris hólyagok regeneráló képességét használja, olyan nanorészecskéket, melyek természetesen is előfordulnak a csontformálásban.

„Korai szakaszában vagyunk még ennek a módszernek, ám megvan a lehetőség arra, hogy a szövetek javításának módját átalakítsuk – fogalmazott dr. Owen Davies, a Birminghami Egyetem munkatársa sajtóközleményében. – Jelenleg arra törekszünk, hogy a terápiás szempontból értékes részecskéket méretarányosan előállítsuk, s felmérjük kapacitásukat a szövetregenerálás terén" - tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikk:

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.