Egészség hírek

Új módszert találtak a szövetregenerálásra

Új módszert találtak a szövetregenerálásra

A csonttörések számának megnövekedésére lehet számítani az elkövetkező években, ami nem kevés terhet ró a betegellátásra. Kutatók most rájöttek, miként lehet a szöveteket gyorsabban regenerálni.

A kutatók számításai szerint 2020-ig megduplázódhat a csonttöréses esetek száma világszerte – ami nemcsak a pácienseknek jelent gondot, hanem fokozott terhet ró az egészségügyi ellátásra is. Nem kérdés, hogy a csontritkulásból adódó töréseknek jelentős negatív hatása van az életminőségre.

A Birminghami Egyetem kutatói új módszert fedeztek fel, mely a szervezet természetes gyógyulási folyamatát utánozza a sérült szövetek javítása céljából.

A tanulmány, melyet a Scientific Reports szaklapban közöltek, a csontregeneráció új módszerét részletezi – módja a sejtek stimulálása extracelluláris hólyagocskák létrehozására, melyek hozzájárulnak a szövetregenerációhoz.

Több csonttörésre számítanak a kutatók - fejlesztik a szövetregenerálás módszerét

Több csonttörésre számítanak a kutatók - fejlesztik a szövetregenerálás módszerét

A jelenleg alkalmazott kezeléseknél jelentős korlátokkal nézünk szembe, ilyenek az ún. autológ graftok, melyek a keresletnek nem igazán felelnek meg, s ez növeli a páciensek elhalálozásának esélyét.

Az allogén csont nélkülözi a bioaktív tényezőket, a növekedési faktor alapú megközelítések pedig súlyos mellékhatásokhoz és magas költségekhez vezethetnek.

Az új megközelítés a sejt-alapú terápiák előnyeit nyújtja, életképes sejtek nélkül. A módszer az extracelluláris hólyagok regeneráló képességét használja, olyan nanorészecskéket, melyek természetesen is előfordulnak a csontformálásban.

„Korai szakaszában vagyunk még ennek a módszernek, ám megvan a lehetőség arra, hogy a szövetek javításának módját átalakítsuk – fogalmazott dr. Owen Davies, a Birminghami Egyetem munkatársa sajtóközleményében. – Jelenleg arra törekszünk, hogy a terápiás szempontból értékes részecskéket méretarányosan előállítsuk, s felmérjük kapacitásukat a szövetregenerálás terén" - tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikk:

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

B.A.

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >