Egészség hírek

A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat

A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat

A víz után ez a tea a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon – nemcsak az emlékezőtehetséget javítja, az elhízásra is jó hatással van.

A zöld teát csaknem 30 országban termesztik – az egyik legnépszerűbb, a víz után a második legsűrűbben fogyasztott italnak számít.

Egy új kutatás, melyet Xuebo Liu kutató és kollégái egereken végeztek a Northwest A&F Egyetemen, azt sugallja: a zöld teában megtalálható összetevő enyhíti a magas zsír- és fruktóz tartalom által kiváltott inzulin rezisztenciát, valamint a kognitív károsodást.

A tanulmány, melyet a FASEB Journal közölt, rámutatott: a zöld teában megtalálható, legbőségesebb és biológiailag aktív összetevő – az epigallocatechin-3-gallát vagy EGCG – javíthatja a memóriazavarokat, az agyi inzulinrezisztenciát és az elhízást az egérkísérletekben.

A zöld tea összetevői a memóriára és az elhízásra is jó hatást gyakorolnak

A zöld tea összetevői a memóriára és az elhízásra is jó hatást gyakorolnak

Xuebo Liu, a kínai Yangling Northwest A&F Egyetemének kutatója elmondta: a víz után a zöld teát fogyasztják a legtöbben a világon, melyet ráadásul 30 országban termesztenek.

Ez az ősrégi szokás, a zöld tea fogyasztása egy igen elfogadott alternatíva a gyógyászatban, ha az elhízás kezeléséről, az inzulinrezisztenciáról vagy a memóriazavar javításáról van szó – tette hozzá.

A kutatók kísérletük során más-más étrendre fogták az egerek három csoportját – az egyik placebós volt, a másik magas zsír- és fruktóztartalmú étrendet kapott, a harmadik magas fruktóztartalmút, 2 gramm EGCG-vel literenként az ivóvízben, 16 héten át.

A HFFD-étrendes egereknek magasabb volt a testsúlya, mint a kontroll csoportban levőknek és lényegesen magasabb, mint azoké, akik a HFFD és EGCG diétán voltak. A HFFD csoportban levő egerek azonban kognitív és memória tesztelés szempontjából jobbnak bizonyultak, mint a kontroll csoport, s jelentősen jobbnak, mint a HFFD és az EGCG együtt.

„Számos jelentés, így az anekdotikus és a bizonyos mértékig kutatás alapú is, megerősítést kap most e tanulmány által” – mondta el Thoru Pederson, a Faseb Journal főszerkesztője.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Ki hinné, mi segít a túlevésen?

B.A.

 

 

 

 

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Véletlenszerűen kontrollálja a harmadik gyermeküket kihordó hölgyet a rapper – Kanye West és Kim Kardashian ugyanis béranyát fogadott, akinek szigorú szabályoka...
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
Melanie Griffith bejelentette: epilepsziás

Melanie Griffith bejelentette: epilepszi...

Beszélni kezdett betegségéről a színésznő. Melanie Griffith most árulta el, hogy 6 évvel ezelőtt epilepsziával diagnosztizálták. Ám négy esztendeje mentes a rem...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Az énekesnő a közelmúltban arról beszélt, hogy egy napon talán folytatják kapcsolatukat Wilmer Valderramával. Most viszont elárulta, miért szakított vele annak ...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >