2017. 07. 31. - 13:10

A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat

A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat

A víz után ez a tea a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon – nemcsak az emlékezőtehetséget javítja, az elhízásra is jó hatással van.

A zöld teát csaknem 30 országban termesztik – az egyik legnépszerűbb, a víz után a második legsűrűbben fogyasztott italnak számít.

Egy új kutatás, melyet Xuebo Liu kutató és kollégái egereken végeztek a Northwest A&F Egyetemen, azt sugallja: a zöld teában megtalálható összetevő enyhíti a magas zsír- és fruktóz tartalom által kiváltott inzulin rezisztenciát, valamint a kognitív károsodást.

A tanulmány, melyet a FASEB Journal közölt, rámutatott: a zöld teában megtalálható, legbőségesebb és biológiailag aktív összetevő – az epigallocatechin-3-gallát vagy EGCG – javíthatja a memóriazavarokat, az agyi inzulinrezisztenciát és az elhízást az egérkísérletekben.

A zöld tea összetevői a memóriára és az elhízásra is jó hatást gyakorolnak

A zöld tea összetevői a memóriára és az elhízásra is jó hatást gyakorolnak

Xuebo Liu, a kínai Yangling Northwest A&F Egyetemének kutatója elmondta: a víz után a zöld teát fogyasztják a legtöbben a világon, melyet ráadásul 30 országban termesztenek.

Ez az ősrégi szokás, a zöld tea fogyasztása egy igen elfogadott alternatíva a gyógyászatban, ha az elhízás kezeléséről, az inzulinrezisztenciáról vagy a memóriazavar javításáról van szó – tette hozzá.

A kutatók kísérletük során más-más étrendre fogták az egerek három csoportját – az egyik placebós volt, a másik magas zsír- és fruktóztartalmú étrendet kapott, a harmadik magas fruktóztartalmút, 2 gramm EGCG-vel literenként az ivóvízben, 16 héten át.

A HFFD-étrendes egereknek magasabb volt a testsúlya, mint a kontroll csoportban levőknek és lényegesen magasabb, mint azoké, akik a HFFD és EGCG diétán voltak. A HFFD csoportban levő egerek azonban kognitív és memória tesztelés szempontjából jobbnak bizonyultak, mint a kontroll csoport, s jelentősen jobbnak, mint a HFFD és az EGCG együtt.

„Számos jelentés, így az anekdotikus és a bizonyos mértékig kutatás alapú is, megerősítést kap most e tanulmány által” – mondta el Thoru Pederson, a Faseb Journal főszerkesztője.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Ki hinné, mi segít a túlevésen?

B.A.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.