Egészség hírek

A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat

A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat

A víz után ez a tea a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon – nemcsak az emlékezőtehetséget javítja, az elhízásra is jó hatással van.

A zöld teát csaknem 30 országban termesztik – az egyik legnépszerűbb, a víz után a második legsűrűbben fogyasztott italnak számít.

Egy új kutatás, melyet Xuebo Liu kutató és kollégái egereken végeztek a Northwest A&F Egyetemen, azt sugallja: a zöld teában megtalálható összetevő enyhíti a magas zsír- és fruktóz tartalom által kiváltott inzulin rezisztenciát, valamint a kognitív károsodást.

A tanulmány, melyet a FASEB Journal közölt, rámutatott: a zöld teában megtalálható, legbőségesebb és biológiailag aktív összetevő – az epigallocatechin-3-gallát vagy EGCG – javíthatja a memóriazavarokat, az agyi inzulinrezisztenciát és az elhízást az egérkísérletekben.

A zöld tea összetevői a memóriára és az elhízásra is jó hatást gyakorolnak

A zöld tea összetevői a memóriára és az elhízásra is jó hatást gyakorolnak

Xuebo Liu, a kínai Yangling Northwest A&F Egyetemének kutatója elmondta: a víz után a zöld teát fogyasztják a legtöbben a világon, melyet ráadásul 30 országban termesztenek.

Ez az ősrégi szokás, a zöld tea fogyasztása egy igen elfogadott alternatíva a gyógyászatban, ha az elhízás kezeléséről, az inzulinrezisztenciáról vagy a memóriazavar javításáról van szó – tette hozzá.

A kutatók kísérletük során más-más étrendre fogták az egerek három csoportját – az egyik placebós volt, a másik magas zsír- és fruktóztartalmú étrendet kapott, a harmadik magas fruktóztartalmút, 2 gramm EGCG-vel literenként az ivóvízben, 16 héten át.

A HFFD-étrendes egereknek magasabb volt a testsúlya, mint a kontroll csoportban levőknek és lényegesen magasabb, mint azoké, akik a HFFD és EGCG diétán voltak. A HFFD csoportban levő egerek azonban kognitív és memória tesztelés szempontjából jobbnak bizonyultak, mint a kontroll csoport, s jelentősen jobbnak, mint a HFFD és az EGCG együtt.

„Számos jelentés, így az anekdotikus és a bizonyos mértékig kutatás alapú is, megerősítést kap most e tanulmány által” – mondta el Thoru Pederson, a Faseb Journal főszerkesztője.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Ki hinné, mi segít a túlevésen?

B.A.

 

 

 

 

Lily-Rose Depp levetkőzött

Lily-Rose Depp levetkőzött

A népszerű színész, Johnny Depp fiatal lánya ledobta a textilt egy fotózás kedvéért. 
Életműdíjat kap Morgan Freeman

Életműdíjat kap Morgan Freeman

Friss információk szerint jövő év januárjában adják át a színésznek az elismerő díjat.
Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

A hölgyek magabiztosságát szeretné fokozni az egykori Spice Girls-énekesnő, aki az utóbbi évtizedben neves dizájnerré nőtte ki magát – új sminkkészletének is ez...
Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

A Jóbarátok egykori szereplője még csak 50 éves, mégis úgy gondolja, hogy ideje visszavonulnia.  
Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a...

Növelheti a szívinfarktus esélyét a kalcium felgyűlése a szív koszorúereiben – állapította meg a Texas Southwestern Egyetem tanulmánya.
Rihanna kimondja a boldogító igent?

Rihanna kimondja a boldogító igent?

Képzeld, a legfrissebb pletykák szerint a népszerű sztár nemsokára férjhez megy.
Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

 „Öröm a CND köröm a Belvárosiból! Hiszen a vendég is érzi a különbséget!”
Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra?

Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra...

Segíthet a Parkinson-kórban szenvedőknek az éneklés – derítette ki egy kutató. A terápia lényege persze nem az, hogy a páciensek jobban tudjanak dalolni.
Banános kenyér – csészében!

Banános kenyér – csészében!

Kedvünk lenne egy kellemes gyümölcsös desszerthez, de csak egy adagot fogyasztanánk el szívesen? Készítsük el csészében – például a banános kenyeret!
Justin Bieber ismét balhézott

Justin Bieber ismét balhézott

A botrányairól elhíresült énekesnek ezúttal egy profi boxóval akadt össze a bajsza. Vajon mikor változtat viselkedésén?
< >