Egészség hírek

A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat

A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat

A víz után ez a tea a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon – nemcsak az emlékezőtehetséget javítja, az elhízásra is jó hatással van.

A zöld teát csaknem 30 országban termesztik – az egyik legnépszerűbb, a víz után a második legsűrűbben fogyasztott italnak számít.

Egy új kutatás, melyet Xuebo Liu kutató és kollégái egereken végeztek a Northwest A&F Egyetemen, azt sugallja: a zöld teában megtalálható összetevő enyhíti a magas zsír- és fruktóz tartalom által kiváltott inzulin rezisztenciát, valamint a kognitív károsodást.

A tanulmány, melyet a FASEB Journal közölt, rámutatott: a zöld teában megtalálható, legbőségesebb és biológiailag aktív összetevő – az epigallocatechin-3-gallát vagy EGCG – javíthatja a memóriazavarokat, az agyi inzulinrezisztenciát és az elhízást az egérkísérletekben.

A zöld tea összetevői a memóriára és az elhízásra is jó hatást gyakorolnak

A zöld tea összetevői a memóriára és az elhízásra is jó hatást gyakorolnak

Xuebo Liu, a kínai Yangling Northwest A&F Egyetemének kutatója elmondta: a víz után a zöld teát fogyasztják a legtöbben a világon, melyet ráadásul 30 országban termesztenek.

Ez az ősrégi szokás, a zöld tea fogyasztása egy igen elfogadott alternatíva a gyógyászatban, ha az elhízás kezeléséről, az inzulinrezisztenciáról vagy a memóriazavar javításáról van szó – tette hozzá.

A kutatók kísérletük során más-más étrendre fogták az egerek három csoportját – az egyik placebós volt, a másik magas zsír- és fruktóztartalmú étrendet kapott, a harmadik magas fruktóztartalmút, 2 gramm EGCG-vel literenként az ivóvízben, 16 héten át.

A HFFD-étrendes egereknek magasabb volt a testsúlya, mint a kontroll csoportban levőknek és lényegesen magasabb, mint azoké, akik a HFFD és EGCG diétán voltak. A HFFD csoportban levő egerek azonban kognitív és memória tesztelés szempontjából jobbnak bizonyultak, mint a kontroll csoport, s jelentősen jobbnak, mint a HFFD és az EGCG együtt.

„Számos jelentés, így az anekdotikus és a bizonyos mértékig kutatás alapú is, megerősítést kap most e tanulmány által” – mondta el Thoru Pederson, a Faseb Journal főszerkesztője.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Ki hinné, mi segít a túlevésen?

B.A.

 

 

 

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >