2022. 08. 25. - 12:56

Agyi szenzorok a traumás agysérülések ellen

Agyi szenzorok a traumás agysérülések ellen
A traumás agysérülés az Egyesült Államokban a halálozás és a rokkantság egyik vezető oka, becslések szerint évente több millió embert érint.
A traumás agysérülés (TBI) egyes formái nyilvánvalóak - ilyen például a koponyatörés vagy az áthatoló sérülés, mások azonban sokkal finomabbak és nehezebben felismerhetők.
 
 
Ez vezetett ahhoz, hogy jobb módszerekre legyen igény a TBI-betegek megfigyelésére, a betegség progressziója és a kezelésre adott válasz jeleit illetően.
 
A londoni Imperial College tudósai most egy új, mesterséges intelligenciával támogatott optikai szálas érzékelő eszközt fejlesztettek ki, amely véleményük szerint segíthet ennek az igénynek a kielégítésében.
 
Nyomon követi a betegek fájdalmait is a mesterséges intelligencia
 
Az eszköz egy rugalmas, szilícium-dioxid alapú optikai szálból áll, amelyet az agyszövetbe vezetnek be az agy-gerincvelői folyadék (liquor) megfigyelésére.
 
A gépi tanulási modellek képesek voltak a biomarkerek koncentrációjának pontos előrejelzésére valós időben, egy korábbi mérésekből álló könyvtárból származó leolvasások alapján.
 
 
A csoport folytatja a szenzor fejlesztését, jelenleg állati agyszöveten teszteli azt. Az eddigi eredmények ígéretesek, a tesztek arra utalnak, hogy az eszköz segíthet a klinikusoknak a betegség előrehaladásának és progressziójának, illetve a betegek kezelésre adott válaszának nyomon követésében.
 
Ez potenciálisan nagyszerű hír a traumás agysérülésen átesett betegek és családtagjaik számára. Ha az új érzékelő az embereken végzett kísérletek során pontosnak és hatékonynak bizonyul, fontos eszközzé válhat a klinikusok számára a TBI-ben szenvedők jobb ellátásában.
 
 
H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.