Egészség hírek

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Ha egy nő agyrázkódást szenved, gyakori, hogy rövidebb időre megváltozik a menstruációs ciklusa – derítette ki egy új tanulmány.

Az agyrázkódás rövidtávú változást eredményezhet egy nő menstruációs ciklusában – befolyással van a következő néhányra, derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók szerint a serdülőkorú és fiatal nőknél jelentősen megnő az esélye a rendellenes menstruációs ciklusnak egy agyrázkódást követően, összehasonlítva őket azokkal, akik ortopédiai jellegű sérülést szenvedtek el. Minderre Anthony Kontos kutató világított rá, a Pittsburgh Egyetem Egészségügyi Központ Sport Medicina Programjának vezetője.

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

„Annak esélye, hogy kettő vagy több abnormális ciklus jelentkezzen, hatszor akkora agyrázkódást átélt személyeknél, mint akik ortopédiai sérülésen estek át” – mondta el.

A tanulmány 128 fiatal nőt vett górcső alá, 12 és 21 éves kor között. Közülük 68-nak sportból eredő agyrázkódása volt, 60-nak ortopédiai sérülése, így például izomhúzódás, csonttörés. Az agyrázkódást szenvedett hölgyek 45 százalékának volt a balesetet követően legalább egy rendellenes ciklusa, míg 24 százalékuknál kettő vagy ennél több volt tapasztalható.

Akikkel ortopédiai jellegű sérülés történt, azoknak csupán 5 százaléka érzékelt ilyet.

Az abnormális ciklus azt jelenti, hogy kevesebb, mint 21 nap telt el közöttük, vagy éppen ellenkezőleg, több mint 35 nap. Egy átlagos menstruációs ciklus 28 napos.

A pontos kapcsolat az agyrázkódás és a rendellenes ciklus között mindenesetre nem egyértelmű. 

Lehetséges, hogy ez a fajta sérülés befolyásolja a petefészek működését, amely irányítja a menstruációs ciklust. Vagyis, a petefészekben történt változások vezethetnek hormonális zavarokhoz, s ezen keresztül megváltoztathatják a vérzési mintázatokat – vélekedett Anthony Kontos.

Dr. Megan Moreno, a Seattle-i Gyermekkórház serdülőkkel foglalkozó orvos specialistája a tanulmányt kibocsátó Jama Pediatrics-ban kapcsolódó kiadványt írt.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az agyi sérülések, mint amilyen az agyrázkódás is, befolyással lehetnek a hormonális folyamatokra, beleértve az ösztrogén- és progeszteron termelődést, melyek fontosak a rendszeres menstruációs ciklus és a női fejlődés szempontjából” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egészségügyi szakembereknek érdemes lenne kikérdezniük pácienseiket a menstruációjukról egy agyrázkódást követően.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

 

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >