2017. 07. 05. - 10:00

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Ha egy nő agyrázkódást szenved, gyakori, hogy rövidebb időre megváltozik a menstruációs ciklusa – derítette ki egy új tanulmány.

Az agyrázkódás rövidtávú változást eredményezhet egy nő menstruációs ciklusában – befolyással van a következő néhányra, derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók szerint a serdülőkorú és fiatal nőknél jelentősen megnő az esélye a rendellenes menstruációs ciklusnak egy agyrázkódást követően, összehasonlítva őket azokkal, akik ortopédiai jellegű sérülést szenvedtek el. Minderre Anthony Kontos kutató világított rá, a Pittsburgh Egyetem Egészségügyi Központ Sport Medicina Programjának vezetője.

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

„Annak esélye, hogy kettő vagy több abnormális ciklus jelentkezzen, hatszor akkora agyrázkódást átélt személyeknél, mint akik ortopédiai sérülésen estek át” – mondta el.

A tanulmány 128 fiatal nőt vett górcső alá, 12 és 21 éves kor között. Közülük 68-nak sportból eredő agyrázkódása volt, 60-nak ortopédiai sérülése, így például izomhúzódás, csonttörés. Az agyrázkódást szenvedett hölgyek 45 százalékának volt a balesetet követően legalább egy rendellenes ciklusa, míg 24 százalékuknál kettő vagy ennél több volt tapasztalható.

Akikkel ortopédiai jellegű sérülés történt, azoknak csupán 5 százaléka érzékelt ilyet.

Az abnormális ciklus azt jelenti, hogy kevesebb, mint 21 nap telt el közöttük, vagy éppen ellenkezőleg, több mint 35 nap. Egy átlagos menstruációs ciklus 28 napos.

A pontos kapcsolat az agyrázkódás és a rendellenes ciklus között mindenesetre nem egyértelmű. 

Lehetséges, hogy ez a fajta sérülés befolyásolja a petefészek működését, amely irányítja a menstruációs ciklust. Vagyis, a petefészekben történt változások vezethetnek hormonális zavarokhoz, s ezen keresztül megváltoztathatják a vérzési mintázatokat – vélekedett Anthony Kontos.

Dr. Megan Moreno, a Seattle-i Gyermekkórház serdülőkkel foglalkozó orvos specialistája a tanulmányt kibocsátó Jama Pediatrics-ban kapcsolódó kiadványt írt.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az agyi sérülések, mint amilyen az agyrázkódás is, befolyással lehetnek a hormonális folyamatokra, beleértve az ösztrogén- és progeszteron termelődést, melyek fontosak a rendszeres menstruációs ciklus és a női fejlődés szempontjából” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egészségügyi szakembereknek érdemes lenne kikérdezniük pácienseiket a menstruációjukról egy agyrázkódást követően.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.