Egészség hírek

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Ha egy nő agyrázkódást szenved, gyakori, hogy rövidebb időre megváltozik a menstruációs ciklusa – derítette ki egy új tanulmány.

Az agyrázkódás rövidtávú változást eredményezhet egy nő menstruációs ciklusában – befolyással van a következő néhányra, derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók szerint a serdülőkorú és fiatal nőknél jelentősen megnő az esélye a rendellenes menstruációs ciklusnak egy agyrázkódást követően, összehasonlítva őket azokkal, akik ortopédiai jellegű sérülést szenvedtek el. Minderre Anthony Kontos kutató világított rá, a Pittsburgh Egyetem Egészségügyi Központ Sport Medicina Programjának vezetője.

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

„Annak esélye, hogy kettő vagy több abnormális ciklus jelentkezzen, hatszor akkora agyrázkódást átélt személyeknél, mint akik ortopédiai sérülésen estek át” – mondta el.

A tanulmány 128 fiatal nőt vett górcső alá, 12 és 21 éves kor között. Közülük 68-nak sportból eredő agyrázkódása volt, 60-nak ortopédiai sérülése, így például izomhúzódás, csonttörés. Az agyrázkódást szenvedett hölgyek 45 százalékának volt a balesetet követően legalább egy rendellenes ciklusa, míg 24 százalékuknál kettő vagy ennél több volt tapasztalható.

Akikkel ortopédiai jellegű sérülés történt, azoknak csupán 5 százaléka érzékelt ilyet.

Az abnormális ciklus azt jelenti, hogy kevesebb, mint 21 nap telt el közöttük, vagy éppen ellenkezőleg, több mint 35 nap. Egy átlagos menstruációs ciklus 28 napos.

A pontos kapcsolat az agyrázkódás és a rendellenes ciklus között mindenesetre nem egyértelmű. 

Lehetséges, hogy ez a fajta sérülés befolyásolja a petefészek működését, amely irányítja a menstruációs ciklust. Vagyis, a petefészekben történt változások vezethetnek hormonális zavarokhoz, s ezen keresztül megváltoztathatják a vérzési mintázatokat – vélekedett Anthony Kontos.

Dr. Megan Moreno, a Seattle-i Gyermekkórház serdülőkkel foglalkozó orvos specialistája a tanulmányt kibocsátó Jama Pediatrics-ban kapcsolódó kiadványt írt.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az agyi sérülések, mint amilyen az agyrázkódás is, befolyással lehetnek a hormonális folyamatokra, beleértve az ösztrogén- és progeszteron termelődést, melyek fontosak a rendszeres menstruációs ciklus és a női fejlődés szempontjából” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egészségügyi szakembereknek érdemes lenne kikérdezniük pácienseiket a menstruációjukról egy agyrázkódást követően.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

 

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >