Egészség hírek

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Ha egy nő agyrázkódást szenved, gyakori, hogy rövidebb időre megváltozik a menstruációs ciklusa – derítette ki egy új tanulmány.

Az agyrázkódás rövidtávú változást eredményezhet egy nő menstruációs ciklusában – befolyással van a következő néhányra, derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók szerint a serdülőkorú és fiatal nőknél jelentősen megnő az esélye a rendellenes menstruációs ciklusnak egy agyrázkódást követően, összehasonlítva őket azokkal, akik ortopédiai jellegű sérülést szenvedtek el. Minderre Anthony Kontos kutató világított rá, a Pittsburgh Egyetem Egészségügyi Központ Sport Medicina Programjának vezetője.

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

„Annak esélye, hogy kettő vagy több abnormális ciklus jelentkezzen, hatszor akkora agyrázkódást átélt személyeknél, mint akik ortopédiai sérülésen estek át” – mondta el.

A tanulmány 128 fiatal nőt vett górcső alá, 12 és 21 éves kor között. Közülük 68-nak sportból eredő agyrázkódása volt, 60-nak ortopédiai sérülése, így például izomhúzódás, csonttörés. Az agyrázkódást szenvedett hölgyek 45 százalékának volt a balesetet követően legalább egy rendellenes ciklusa, míg 24 százalékuknál kettő vagy ennél több volt tapasztalható.

Akikkel ortopédiai jellegű sérülés történt, azoknak csupán 5 százaléka érzékelt ilyet.

Az abnormális ciklus azt jelenti, hogy kevesebb, mint 21 nap telt el közöttük, vagy éppen ellenkezőleg, több mint 35 nap. Egy átlagos menstruációs ciklus 28 napos.

A pontos kapcsolat az agyrázkódás és a rendellenes ciklus között mindenesetre nem egyértelmű. 

Lehetséges, hogy ez a fajta sérülés befolyásolja a petefészek működését, amely irányítja a menstruációs ciklust. Vagyis, a petefészekben történt változások vezethetnek hormonális zavarokhoz, s ezen keresztül megváltoztathatják a vérzési mintázatokat – vélekedett Anthony Kontos.

Dr. Megan Moreno, a Seattle-i Gyermekkórház serdülőkkel foglalkozó orvos specialistája a tanulmányt kibocsátó Jama Pediatrics-ban kapcsolódó kiadványt írt.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az agyi sérülések, mint amilyen az agyrázkódás is, befolyással lehetnek a hormonális folyamatokra, beleértve az ösztrogén- és progeszteron termelődést, melyek fontosak a rendszeres menstruációs ciklus és a női fejlődés szempontjából” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egészségügyi szakembereknek érdemes lenne kikérdezniük pácienseiket a menstruációjukról egy agyrázkódást követően.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

 

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >