Egészség hírek

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Ha egy nő agyrázkódást szenved, gyakori, hogy rövidebb időre megváltozik a menstruációs ciklusa – derítette ki egy új tanulmány.

Az agyrázkódás rövidtávú változást eredményezhet egy nő menstruációs ciklusában – befolyással van a következő néhányra, derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók szerint a serdülőkorú és fiatal nőknél jelentősen megnő az esélye a rendellenes menstruációs ciklusnak egy agyrázkódást követően, összehasonlítva őket azokkal, akik ortopédiai jellegű sérülést szenvedtek el. Minderre Anthony Kontos kutató világított rá, a Pittsburgh Egyetem Egészségügyi Központ Sport Medicina Programjának vezetője.

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

Sportolásból eredő agyrázkódást követően sok nőnél változik a menstruációs ciklus

„Annak esélye, hogy kettő vagy több abnormális ciklus jelentkezzen, hatszor akkora agyrázkódást átélt személyeknél, mint akik ortopédiai sérülésen estek át” – mondta el.

A tanulmány 128 fiatal nőt vett górcső alá, 12 és 21 éves kor között. Közülük 68-nak sportból eredő agyrázkódása volt, 60-nak ortopédiai sérülése, így például izomhúzódás, csonttörés. Az agyrázkódást szenvedett hölgyek 45 százalékának volt a balesetet követően legalább egy rendellenes ciklusa, míg 24 százalékuknál kettő vagy ennél több volt tapasztalható.

Akikkel ortopédiai jellegű sérülés történt, azoknak csupán 5 százaléka érzékelt ilyet.

Az abnormális ciklus azt jelenti, hogy kevesebb, mint 21 nap telt el közöttük, vagy éppen ellenkezőleg, több mint 35 nap. Egy átlagos menstruációs ciklus 28 napos.

A pontos kapcsolat az agyrázkódás és a rendellenes ciklus között mindenesetre nem egyértelmű. 

Lehetséges, hogy ez a fajta sérülés befolyásolja a petefészek működését, amely irányítja a menstruációs ciklust. Vagyis, a petefészekben történt változások vezethetnek hormonális zavarokhoz, s ezen keresztül megváltoztathatják a vérzési mintázatokat – vélekedett Anthony Kontos.

Dr. Megan Moreno, a Seattle-i Gyermekkórház serdülőkkel foglalkozó orvos specialistája a tanulmányt kibocsátó Jama Pediatrics-ban kapcsolódó kiadványt írt.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az agyi sérülések, mint amilyen az agyrázkódás is, befolyással lehetnek a hormonális folyamatokra, beleértve az ösztrogén- és progeszteron termelődést, melyek fontosak a rendszeres menstruációs ciklus és a női fejlődés szempontjából” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az egészségügyi szakembereknek érdemes lenne kikérdezniük pácienseiket a menstruációjukról egy agyrázkódást követően.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

 

Szeméttelepen készült Stella McCartney legújabb kampánya

Szeméttelepen készült Stella McCartney l...

A divatvilág mindig is szerette a különc dolgokat. Ilyet azonban talán még egy tervező sem tett, mint amit Stella. Legújabb kollekcióját ugyanis egy szemétlerak...
Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

A 90'-es évek szexszimbóluma felett is eljár az idő lassan. Ez ellen pedig mindent megtesz, de sajnos hamarosan akár ő is nagyszülő lehet.  
A Linkin Park legnagyobb slágerei

A Linkin Park legnagyobb slágerei

Döbbenten fogadta az egész világ a hírt, hogy a neves zenekar frontembere, Chester Bennington öngyilkos lett. Emlékére, összegyűjtöttük a legnépszerűbb dalokat....
Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

72 éves korában elhunyt John Heard színész, akire egy kaliforniai hotelben találtak rá.  
Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság elől?

Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság el...

Hajdú Péter egykori kedvese megunta a sztáréletet? Friss információk szerint a magyar híresség inkább az üzleti életére szeretne koncentrálni a jövőben és nem a...
Cara Delevingne felszabadult a kopasz fejtől

Cara Delevingne felszabadult a kopasz fe...

Tökéletesen szabadnak érezte magát a csinos színésznő, miután leborotváltatta a fejét egy filmszerep kedvéért. Cara Delevingne inspirálni szeretne más nőket is.
Ezért vetett véget életének Chester Bennington

Ezért vetett véget életének Chester Benn...

Szomorú hír rázta meg a zenevilágot. A Linkin Park frontembere 41 évesen öngyilkost lett.   
A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

Nem nyújt szép látványt a repedezett sarok, de mellette még fájdalmas is lehet. Fontos, hogy ahogyan testünk többi részével, úgy a sarkakkal is kellő mértékben ...
Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
George Clooney és Amal gyakran elszökik kettesben

George Clooney és Amal gyakran elszökik ...

Jól kezeli a szülői feladatokat George Clooney és felesége, Amal. Ikreik érkezése óta a sztárnak és párjának segítsége is van, de úgy hírlik, remekül feltaláljá...
< >