2023. 12. 06. - 09:15

Arcbénulást észlelhet a mesterséges intelligencia

Arcbénulást észlelhet a mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligenciát és digitális kamerát használó új diagnosztikai eszközt fejlesztettek ki számítógépes tudósok, amely képes az arcbénulás kimutatására.

Egy digitális kamera mesterséges intelligencia algoritmussal kombinálva mára képes észlelni az arcbénulást.
 
Számítógépes tudósok fejlesztettek ki mesterséges intelligenciát és digitális kamerát használó új diagnosztikai eszközt, amely 98 százalékos pontossággal képes kimutatni az arcbénulást - beleértve a páciens nemét és életkorát is.
 
Iraki és ausztrál kutatók szerint az eszköz csökkentheti a diagnosztikai hibákat, amelyek ezen gyakori és kezelhető neurológiai rendellenességgel kapcsolatban gyakran előfordulnak. 
 
Az arcbénulást az arcideg károsodása okozza, amely átmeneti izomgyengeséget vagy izombénulást okoz az arc egyik oldalán. A rendellenesség élete során nagyjából 60-ból 1 embert érint. Ritkább esetben daganat, fertőzés vagy szélütés váltja ki az arc bénulását. Olvasd el: Elon Musk agyi chipje a bénult embereknek is segíthet
 
Arcbénulást észlelhet a mesterséges intelligencia
Arcbénulást észlelhet a mesterséges intelligencia
 
A tanulmányban, amely a BioMedInformatics folyóiratban jelent meg, a bagdadi Middle Technical University egyetem (MTU) és a Dél-ausztráliai Egyetem (UniSA) kutatói vázoltak fel egy valós idejű észlelést arcbénulás ellen, mikroszámítógép, digitális kamera és mély tanulási algoritmus segítségével. Olvasd el: Több ezren jelentkeztek Elon Musk agyi chipjének kipróbálására
 
A mesterséges intelligencia segít megelőzni a téves diagnózist
 
Egy 26 ezer képből álló adatkészlet felhasználásával - mely 19ezer normál képet és 1 600 arcbénulásos képet tartalmazott -, a kutatók mesterséges intelligencia technikákat alkalmaztak a számítógépes látórendszerek képzésére, hogy a rendszer felismerje az állapotot, megkülönböztetve azt az egészségesektől. Ezután 20, különböző fokú arcbénulásban szenvedő betegről készítettek fényképeket.
 
Algoritmus segítségével valós időben észlelték az állapotot, valamint azonosították a páciensek hozzávetőleges életkorát és nemét is.
 
A Dél-Ausztrál Egyetem távérzékelési mérnöke, Javaan Chahl professzor szerint a rendszer 98 százalékos pontosságot ért el.
 
„A számítógépes látórendszerek használata az arcbénulás kimutatására nemcsak a félrediagnosztizálást akadályozhatja meg, hanem időt, erőfeszítést és költséget takarít meg a betegeknek és a szakorvosoknak” – mondta el Chahl professzor.
 
A kutatók szerint a vizuális vizsgálaton alapuló észlelés pontatlan lehet, mivel az arcbénulás gyakran más állapotokat utánoz, s megjelenése sem annyira kifejezett.
 
A felismerés, majd a kivizsgálás azért fontos, mert a lehetséges okok közé tartozik a stroke, a HIV-fertőzés, a sclerosis multiplex, a Guillain-Barré-szindróma és a Lyme-kór is.
 
Egy, 2020-as szakirodalom becslése szerint az esetek 20 százalékában fordul elő téves diagnózis. 
 
Az arcbénulás kialakulásának leginkább kitett emberek általában 30 és 45 év közöttiek, várandós nők, cukorbetegek és azok, akiknek családjában ez a probléma előfordult már. Az arc bal oldala nagyobb valószínűséggel érintett, de az állapot általában 6 hónapon belül spontán megszűnik.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.