2017. 08. 14. - 10:00

Aki többet keres, aktívabb is fizikailag?

Aki többet keres, aktívabb is fizikailag?

A jelek szerint akinek magasabb a jövedelme, az jóval aktívabb hétvégente, ám hétközben az ülő életmód a jellemző rá.

Érdekes megállapítást tett a nagyobb jövedelmű emberek kapcsán az Amerikai Rák Szövetség: úgy gondolják, minél többet keres valaki, annál aktívabb fizikailag, de ez főleg hétvégén igaz – vagyis csupán heti pár napot sportolnak.

A Preventive Medicine által közzétett tanulmány a szövetség, a Texasi Egyetem Egészségtudományi Központja, valamint a Georgia-i Állami Egyetem együttműködésében született meg.

Több idő jut hétvégén bepótolni a testmozgást

Több idő jut hétvégén bepótolni a testmozgást

A kutatók több mint 5200 amerikai felnőtt fizikai aktivitását illetve ülő életmódját elemezte különféle jövedelmi szinteken egy másik nemzeti felmérés adatait használva, melyet 2003 és 2006 között végeztek el.

A tanulmány rámutatott, hogy akik évente 75 ezer dollárt visznek haza, napi 4,6 perccel több közepes vagy gyors tempójú testmozgást végeznek, összehasonlítva őket azokkal, akik kevesebb mint 20 ezer dollárt keresnek.

A magasabb jövedelműekre 9,3 perccel kevesebb alacsony intenzitású mozgás volt jellemző, s 11,8 perccel többet töltöttek naponta üléssel – vagyis a helyes életmódra vonatkozó útmutatásoknak hétvégente 1,6-szor jobban feleltek meg, a 7 napos periódus esetében pedig 1,9-szer jobban teljesítették a fizikai aktivitással kapcsolatos elvárásokat.

Dr. Kerem Shuval, az Amerikai Rák Szövetség munkatársa elmondta: fontos lenne a fizikai aktivitással kapcsolatban előírt szabályokat inkább testre szabni, hiszen az kitűnik, hogy az üzenet az alacsony és a magas jövedelműekhez is eljut, de korlátaik is megfigyelhetők.

Sok magasabb jövedelmű ember csak hétköznap nem jut el az edzésig

Sok magasabb jövedelmű ember csak hétköznap nem jut el az edzésig

Az egészséges életmódhoz egyébként a heti 150 perces közepes intenzitású aktivitást javasolják a szakemberek, amelyet heti 2-3 alkalommal is el lehet végezni.

Ugyanezt valóban teljesíteni lehet egy hétvége alkalmával – de jobb lenne a fokozatosság, mert így a sérüléseket is könnyebb elkerülni.

Érdemes orvosunkkal is konzultálni, mielőtt belekezdünk egy edzésprogramba – hogy személyre szabottan végezhessük azt.

Kapcsolódó cikk:

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz? 

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.