2018. 01. 10. - 09:55

Az, ahol élsz, hat a szívedre

Az, ahol élsz, hat a szívedre

A lakhelyünk nagymértékben befolyásolja, kialakul-e nálunk a szívbetegség vagy sem – sugallja egy új amerikai tanulmány.

Amellett, hogy milyen a jövedelmünk és a képzettségi szintünk, a szomszédságuk is befolyásolja, mekkora az esélyünk a szívbetegségre – állítják kutatók. Azok az emberek, akik a legszegényebb helyeken élnek, a szívproblémák legmagasabb kockázatának vannak kitéve – tették hozzá.

Sokat számít, hogy vannak-e edzőtermek, boltok, ahol be lehet szerezni egészséges élelmiszereket s lehetőségük van-e hozzájutni az egészségügyi szolgáltatásokhoz – ezek hiánya 5 százalékkal növeli a szívroham valószínűségét az alacsony jövedelmű területeken a tanulmány szerint.

A környék, ahol élünk, befolyással van szívünk egészségére

A környék, ahol élünk, befolyással van szívünk egészségére

A kutatók rámutattak, hogy ha javul a hozzáférés a fenti dolgokhoz, növeli az emberek esélyét a fokozott egészségre, még ha a környezetük nem a legjobb is.

„Bizonyíték támasztja alá, hogy a társadalmi-gazdasági helyzet – mint a képzettség, a jövedelem és az élőhely -, valamint a szívelégtelenség és egyéb krónikus betegségek kockázata között komoly kapcsolat van” – hangsúlyozta Loren Lipworth, a tanulmány vezetője, a Nashville-i Vanderbilt Egyetem Egészségközpontjának epidemiológiai professzora.

A jelenlegi tanulmány azonban hozzáteszi, hogy az élőhelyünk jellegzetességei szintén jelentős szerepet játszanak a szívelégtelenség kialakulásában, a saját társadalmi-gazdasági jellemzők mellett.

A szakember szerint mindez elősegíti a megelőző intézkedéseket.

A kutatók tanulmányukhoz 27 ezer középkorú ember adatait használták fel, s 12 délkeleti amerikai államban hasonlították össze a társadalmi-gazdasági változókat a lakóhelyet illetően.

Ha több lehetőség van az egészség fenntartására, az emberek élnek is vele

Ha több lehetőség van az egészség fenntartására, az emberek élnek is vele

Többségük limitált forrásokkal rendelkező területen élt – s több mint felük kimondottan szegény környéken. 75 százalékuk kevesebb mint 15 ezer dollárt keresett évente, közel 39 százalékuknak nem volt magasabb végzettsége, 44 százalékuk pedig elhízott volt.

Az átlagosan 5 évig tartó nyomonkövetés alatt 4300 embernél alakult ki szívelégtelenség.

A tanulmány megállapította, hogy a szegény környéken élőknek volt erre a legnagyobb esélyük.

S miután minden tényezőt számításba vettek, a kutatók arra jutottak, hogy a 4,8 százalékos különbség a szívelégtelenség terén a szomszédságnak köszönhető.

Persze azt mindez nem bizonyítja, hogy ez okozza a szívproblémát, de van összefüggés.

Ha azonban a különféle forrásokhoz fokozottabb hozzáférés biztosított, az enyhítheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, így az elhízást, magas vérnyomást és a cukorbetegséget – emelte ki dr. Elvis Akwo, a Vanderbilt posztdoktor kutatója.

A tanulmányt a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

Káros a szívre a hólapátolás?

Rosszul hat a rendelt étel a gyerekek szívére?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.