Egészség hírek

Az, ahol élsz, hat a szívedre

Az, ahol élsz, hat a szívedre

A lakhelyünk nagymértékben befolyásolja, kialakul-e nálunk a szívbetegség vagy sem – sugallja egy új amerikai tanulmány.

Amellett, hogy milyen a jövedelmünk és a képzettségi szintünk, a szomszédságuk is befolyásolja, mekkora az esélyünk a szívbetegségre – állítják kutatók. Azok az emberek, akik a legszegényebb helyeken élnek, a szívproblémák legmagasabb kockázatának vannak kitéve – tették hozzá.

Sokat számít, hogy vannak-e edzőtermek, boltok, ahol be lehet szerezni egészséges élelmiszereket s lehetőségük van-e hozzájutni az egészségügyi szolgáltatásokhoz – ezek hiánya 5 százalékkal növeli a szívroham valószínűségét az alacsony jövedelmű területeken a tanulmány szerint.

A környék, ahol élünk, befolyással van szívünk egészségére

A környék, ahol élünk, befolyással van szívünk egészségére

A kutatók rámutattak, hogy ha javul a hozzáférés a fenti dolgokhoz, növeli az emberek esélyét a fokozott egészségre, még ha a környezetük nem a legjobb is.

„Bizonyíték támasztja alá, hogy a társadalmi-gazdasági helyzet – mint a képzettség, a jövedelem és az élőhely -, valamint a szívelégtelenség és egyéb krónikus betegségek kockázata között komoly kapcsolat van” – hangsúlyozta Loren Lipworth, a tanulmány vezetője, a Nashville-i Vanderbilt Egyetem Egészségközpontjának epidemiológiai professzora.

A jelenlegi tanulmány azonban hozzáteszi, hogy az élőhelyünk jellegzetességei szintén jelentős szerepet játszanak a szívelégtelenség kialakulásában, a saját társadalmi-gazdasági jellemzők mellett.

A szakember szerint mindez elősegíti a megelőző intézkedéseket.

A kutatók tanulmányukhoz 27 ezer középkorú ember adatait használták fel, s 12 délkeleti amerikai államban hasonlították össze a társadalmi-gazdasági változókat a lakóhelyet illetően.

Ha több lehetőség van az egészség fenntartására, az emberek élnek is vele

Ha több lehetőség van az egészség fenntartására, az emberek élnek is vele

Többségük limitált forrásokkal rendelkező területen élt – s több mint felük kimondottan szegény környéken. 75 százalékuk kevesebb mint 15 ezer dollárt keresett évente, közel 39 százalékuknak nem volt magasabb végzettsége, 44 százalékuk pedig elhízott volt.

Az átlagosan 5 évig tartó nyomonkövetés alatt 4300 embernél alakult ki szívelégtelenség.

A tanulmány megállapította, hogy a szegény környéken élőknek volt erre a legnagyobb esélyük.

S miután minden tényezőt számításba vettek, a kutatók arra jutottak, hogy a 4,8 százalékos különbség a szívelégtelenség terén a szomszédságnak köszönhető.

Persze azt mindez nem bizonyítja, hogy ez okozza a szívproblémát, de van összefüggés.

Ha azonban a különféle forrásokhoz fokozottabb hozzáférés biztosított, az enyhítheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit, így az elhízást, magas vérnyomást és a cukorbetegséget – emelte ki dr. Elvis Akwo, a Vanderbilt posztdoktor kutatója.

A tanulmányt a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

Káros a szívre a hólapátolás?

Rosszul hat a rendelt étel a gyerekek szívére?

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >