Egészség hírek

Káros a szívre a hólapátolás?

Káros a szívre a hólapátolás?

Nem tesz jót a fagypont alatti hőmérséklet a szívnek – különösen azok lehetnek veszélyben, akik egyébként is küzdenek szívbetegséggel. Ha mindenképp szükség van hólapátolásra van tartózkodásra a hidegben, be kell tartanunk pár szabályt.

Kemény tél esetén sajnos naponta szükség lehet a hóeltakarításra, a kültéri munkálatokra. A fagypont alatti hőmérséklet azonban igencsak megviseli a szívet. A szívbetegekre nézve pedig főleg veszélyes lehet.

Annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat, fontos néhány biztonsági intézkedés megtétele.

-Amennyiben havat kell lapátolni, tartsunk gyakori szüneteket – ne tegyük ki túlságosan nagy stressznek a szívet. Értékeljük, hogyan érezzük magunkat ezen szünetek alatt.

A túl nagy hideg és a hólapátolás is veszélynek teszi ki a szívet - védjük meg!

A túl nagy hideg és a hólapátolás is veszélynek teszi ki a szívet - védjük meg!

-Ne igyunk lapátolás előtt, alatt vagy közvetlenül utána alkoholt. A szeszes ital ugyanis növeli a melegérzetet, ezért a szervezet alábecsüli az érzékenységét.

-A hipotermia, azaz a testhőmérséklet veszélyes lecsökkenése ellen több réteg ruhát viseljünk: tartsuk meg a testhőt. A fejen át sem szabad veszítetnünk a melegből, ezért a sapka is nagyon fontos.

-Amennyiben valamilyen egészségügyi állapot áll fenn esetünkben, szívbetegek vagyunk vagy diabétesszel küzdünk, lényeges, hogy konzultáljunk orvosunkkal hólapátolás előtt vagy bármilyen, hideg időben kültéren végzett tevékenységet megelőzően.

-Legyünk tisztában a szívroham jeleivel! Bármilyen apró jelre hívjuk a mentőt! Ilyen esetekben a perce nagyon sokat számítanak, a gyors cselekvés életmentő lehet.

-Ugyancsak lényeges, hogy ismerjük az újraélesztés szabályait! Ha egy embernek szívrohama van, a mentők kiérkezéséig mindent meg kell tenni érte: keményen, gyorsan el kell kezdeni nyomkodni a mellkasa közepét.

Kapcsolódó cikk:

Dióval csökken a szívbetegség kockázata?

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >