2018. 01. 03. - 10:00

Káros a szívre a hólapátolás?

Káros a szívre a hólapátolás?

Nem tesz jót a fagypont alatti hőmérséklet a szívnek – különösen azok lehetnek veszélyben, akik egyébként is küzdenek szívbetegséggel. Ha mindenképp szükség van hólapátolásra van tartózkodásra a hidegben, be kell tartanunk pár szabályt.

Kemény tél esetén sajnos naponta szükség lehet a hóeltakarításra, a kültéri munkálatokra. A fagypont alatti hőmérséklet azonban igencsak megviseli a szívet. A szívbetegekre nézve pedig főleg veszélyes lehet.

Annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat, fontos néhány biztonsági intézkedés megtétele.

-Amennyiben havat kell lapátolni, tartsunk gyakori szüneteket – ne tegyük ki túlságosan nagy stressznek a szívet. Értékeljük, hogyan érezzük magunkat ezen szünetek alatt.

A túl nagy hideg és a hólapátolás is veszélynek teszi ki a szívet - védjük meg!

A túl nagy hideg és a hólapátolás is veszélynek teszi ki a szívet - védjük meg!

-Ne igyunk lapátolás előtt, alatt vagy közvetlenül utána alkoholt. A szeszes ital ugyanis növeli a melegérzetet, ezért a szervezet alábecsüli az érzékenységét.

-A hipotermia, azaz a testhőmérséklet veszélyes lecsökkenése ellen több réteg ruhát viseljünk: tartsuk meg a testhőt. A fejen át sem szabad veszítetnünk a melegből, ezért a sapka is nagyon fontos.

-Amennyiben valamilyen egészségügyi állapot áll fenn esetünkben, szívbetegek vagyunk vagy diabétesszel küzdünk, lényeges, hogy konzultáljunk orvosunkkal hólapátolás előtt vagy bármilyen, hideg időben kültéren végzett tevékenységet megelőzően.

-Legyünk tisztában a szívroham jeleivel! Bármilyen apró jelre hívjuk a mentőt! Ilyen esetekben a perce nagyon sokat számítanak, a gyors cselekvés életmentő lehet.

-Ugyancsak lényeges, hogy ismerjük az újraélesztés szabályait! Ha egy embernek szívrohama van, a mentők kiérkezéséig mindent meg kell tenni érte: keményen, gyorsan el kell kezdeni nyomkodni a mellkasa közepét.

Kapcsolódó cikk:

Dióval csökken a szívbetegség kockázata?

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.