Egészség hírek

Káros a szívre a hólapátolás?

Káros a szívre a hólapátolás?

Nem tesz jót a fagypont alatti hőmérséklet a szívnek – különösen azok lehetnek veszélyben, akik egyébként is küzdenek szívbetegséggel. Ha mindenképp szükség van hólapátolásra van tartózkodásra a hidegben, be kell tartanunk pár szabályt.

Kemény tél esetén sajnos naponta szükség lehet a hóeltakarításra, a kültéri munkálatokra. A fagypont alatti hőmérséklet azonban igencsak megviseli a szívet. A szívbetegekre nézve pedig főleg veszélyes lehet.

Annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat, fontos néhány biztonsági intézkedés megtétele.

-Amennyiben havat kell lapátolni, tartsunk gyakori szüneteket – ne tegyük ki túlságosan nagy stressznek a szívet. Értékeljük, hogyan érezzük magunkat ezen szünetek alatt.

A túl nagy hideg és a hólapátolás is veszélynek teszi ki a szívet - védjük meg!

A túl nagy hideg és a hólapátolás is veszélynek teszi ki a szívet - védjük meg!

-Ne igyunk lapátolás előtt, alatt vagy közvetlenül utána alkoholt. A szeszes ital ugyanis növeli a melegérzetet, ezért a szervezet alábecsüli az érzékenységét.

-A hipotermia, azaz a testhőmérséklet veszélyes lecsökkenése ellen több réteg ruhát viseljünk: tartsuk meg a testhőt. A fejen át sem szabad veszítetnünk a melegből, ezért a sapka is nagyon fontos.

-Amennyiben valamilyen egészségügyi állapot áll fenn esetünkben, szívbetegek vagyunk vagy diabétesszel küzdünk, lényeges, hogy konzultáljunk orvosunkkal hólapátolás előtt vagy bármilyen, hideg időben kültéren végzett tevékenységet megelőzően.

-Legyünk tisztában a szívroham jeleivel! Bármilyen apró jelre hívjuk a mentőt! Ilyen esetekben a perce nagyon sokat számítanak, a gyors cselekvés életmentő lehet.

-Ugyancsak lényeges, hogy ismerjük az újraélesztés szabályait! Ha egy embernek szívrohama van, a mentők kiérkezéséig mindent meg kell tenni érte: keményen, gyorsan el kell kezdeni nyomkodni a mellkasa közepét.

Kapcsolódó cikk:

Dióval csökken a szívbetegség kockázata?

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >