Egészség hírek

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

A szív- és érrendszeri megbetegedések szerte a világon vezető haláloknak számítanak – 7 millió ember hal meg évente miattuk. A szívbetegség rizikóját egy új tanulmány szerint fokozza a vashiány.

A keringéssel összefüggő betegségek évente elképesztő mennyiségű ember életét veszik el, mindenütt a világon – a WHO Egészségügyi Világszervezet elgondolkodtató adataihoz figyelemreméltó adalékkal szolgált az University College London közelmúltban végzett tanulmánya, mely megállapította: az alacsony vasszint a szervezetben növelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szervezetben levő vas szint összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, ám azzal gondban voltak a kutatók, hogy közvetlen kapcsolatot mutassanak ki a kettő között – s gyakran kaptak ellentétes eredményeket.

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

„A korábbi tanulmányok azt sugallták: van kapcsolat a vasszint és a szívbetegség között, ám nehéz lett volna eltekinteni az egyéb, zavaró tényezőktől” – mondta dr. Dipender Gill, az Imperial College London Wellcome Trust klinikai munkatársa.

A tanulmányt az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology szaklap közölte, s különféle genetikai variációkat használt annak kimutatására, hogy a magas vas státusz csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és ezzel ellentétesen, az alacsony viszont növeli a rizikót.

A kutatók több mint 48 ezer ember genetikai adatait elemezték, hogy meghatározzák a genetikai variánsok hatását a vas szintjére. Az ún. Mendel-véletlen besorolás módszerét alkalmazták, hogy megállapítsák, van-e közvetlen vagy ok-okozati összefüggés a vasszintek és a koszorúér-betegségek kockázata között – s kiderült, hogy az alacsony vasszint bizony a kockázat megnövekedését is eredményezi.

Dr. Gill elmondta, hogy az alacsony vas szint a kimutatás alapján valóban növeli a koszorúér-betegség kockázatát, de ez nem jelenti azt, hogy annak korrigálása biztosan megoldja a problémát. Mindenesetre lehetséges a vas terápiás alkalmazása, s könnyen módosítható is.

Kapcsolódó cikk:

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okoz? 

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

B.A.

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >