Egészség hírek

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

A szív- és érrendszeri megbetegedések szerte a világon vezető haláloknak számítanak – 7 millió ember hal meg évente miattuk. A szívbetegség rizikóját egy új tanulmány szerint fokozza a vashiány.

A keringéssel összefüggő betegségek évente elképesztő mennyiségű ember életét veszik el, mindenütt a világon – a WHO Egészségügyi Világszervezet elgondolkodtató adataihoz figyelemreméltó adalékkal szolgált az University College London közelmúltban végzett tanulmánya, mely megállapította: az alacsony vasszint a szervezetben növelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szervezetben levő vas szint összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, ám azzal gondban voltak a kutatók, hogy közvetlen kapcsolatot mutassanak ki a kettő között – s gyakran kaptak ellentétes eredményeket.

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

„A korábbi tanulmányok azt sugallták: van kapcsolat a vasszint és a szívbetegség között, ám nehéz lett volna eltekinteni az egyéb, zavaró tényezőktől” – mondta dr. Dipender Gill, az Imperial College London Wellcome Trust klinikai munkatársa.

A tanulmányt az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology szaklap közölte, s különféle genetikai variációkat használt annak kimutatására, hogy a magas vas státusz csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és ezzel ellentétesen, az alacsony viszont növeli a rizikót.

A kutatók több mint 48 ezer ember genetikai adatait elemezték, hogy meghatározzák a genetikai variánsok hatását a vas szintjére. Az ún. Mendel-véletlen besorolás módszerét alkalmazták, hogy megállapítsák, van-e közvetlen vagy ok-okozati összefüggés a vasszintek és a koszorúér-betegségek kockázata között – s kiderült, hogy az alacsony vasszint bizony a kockázat megnövekedését is eredményezi.

Dr. Gill elmondta, hogy az alacsony vas szint a kimutatás alapján valóban növeli a koszorúér-betegség kockázatát, de ez nem jelenti azt, hogy annak korrigálása biztosan megoldja a problémát. Mindenesetre lehetséges a vas terápiás alkalmazása, s könnyen módosítható is.

Kapcsolódó cikk:

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okoz? 

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

B.A.

 

Lily-Rose Depp levetkőzött

Lily-Rose Depp levetkőzött

A népszerű színész, Johnny Depp fiatal lánya ledobta a textilt egy fotózás kedvéért. 
Életműdíjat kap Morgan Freeman

Életműdíjat kap Morgan Freeman

Friss információk szerint jövő év januárjában adják át a színésznek az elismerő díjat.
Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

A hölgyek magabiztosságát szeretné fokozni az egykori Spice Girls-énekesnő, aki az utóbbi évtizedben neves dizájnerré nőtte ki magát – új sminkkészletének is ez...
Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

A Jóbarátok egykori szereplője még csak 50 éves, mégis úgy gondolja, hogy ideje visszavonulnia.  
Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a...

Növelheti a szívinfarktus esélyét a kalcium felgyűlése a szív koszorúereiben – állapította meg a Texas Southwestern Egyetem tanulmánya.
Rihanna kimondja a boldogító igent?

Rihanna kimondja a boldogító igent?

Képzeld, a legfrissebb pletykák szerint a népszerű sztár nemsokára férjhez megy.
Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

 „Öröm a CND köröm a Belvárosiból! Hiszen a vendég is érzi a különbséget!”
Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra?

Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra...

Segíthet a Parkinson-kórban szenvedőknek az éneklés – derítette ki egy kutató. A terápia lényege persze nem az, hogy a páciensek jobban tudjanak dalolni.
Banános kenyér – csészében!

Banános kenyér – csészében!

Kedvünk lenne egy kellemes gyümölcsös desszerthez, de csak egy adagot fogyasztanánk el szívesen? Készítsük el csészében – például a banános kenyeret!
Justin Bieber ismét balhézott

Justin Bieber ismét balhézott

A botrányairól elhíresült énekesnek ezúttal egy profi boxóval akadt össze a bajsza. Vajon mikor változtat viselkedésén?
< >