2017. 07. 26. - 10:05

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

A szív- és érrendszeri megbetegedések szerte a világon vezető haláloknak számítanak – 7 millió ember hal meg évente miattuk. A szívbetegség rizikóját egy új tanulmány szerint fokozza a vashiány.

A keringéssel összefüggő betegségek évente elképesztő mennyiségű ember életét veszik el, mindenütt a világon – a WHO Egészségügyi Világszervezet elgondolkodtató adataihoz figyelemreméltó adalékkal szolgált az University College London közelmúltban végzett tanulmánya, mely megállapította: az alacsony vasszint a szervezetben növelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szervezetben levő vas szint összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, ám azzal gondban voltak a kutatók, hogy közvetlen kapcsolatot mutassanak ki a kettő között – s gyakran kaptak ellentétes eredményeket.

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

„A korábbi tanulmányok azt sugallták: van kapcsolat a vasszint és a szívbetegség között, ám nehéz lett volna eltekinteni az egyéb, zavaró tényezőktől” – mondta dr. Dipender Gill, az Imperial College London Wellcome Trust klinikai munkatársa.

A tanulmányt az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology szaklap közölte, s különféle genetikai variációkat használt annak kimutatására, hogy a magas vas státusz csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és ezzel ellentétesen, az alacsony viszont növeli a rizikót.

A kutatók több mint 48 ezer ember genetikai adatait elemezték, hogy meghatározzák a genetikai variánsok hatását a vas szintjére. Az ún. Mendel-véletlen besorolás módszerét alkalmazták, hogy megállapítsák, van-e közvetlen vagy ok-okozati összefüggés a vasszintek és a koszorúér-betegségek kockázata között – s kiderült, hogy az alacsony vasszint bizony a kockázat megnövekedését is eredményezi.

Dr. Gill elmondta, hogy az alacsony vas szint a kimutatás alapján valóban növeli a koszorúér-betegség kockázatát, de ez nem jelenti azt, hogy annak korrigálása biztosan megoldja a problémát. Mindenesetre lehetséges a vas terápiás alkalmazása, s könnyen módosítható is.

Kapcsolódó cikk:

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okoz? 

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.