Egészség hírek

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

A szív- és érrendszeri megbetegedések szerte a világon vezető haláloknak számítanak – 7 millió ember hal meg évente miattuk. A szívbetegség rizikóját egy új tanulmány szerint fokozza a vashiány.

A keringéssel összefüggő betegségek évente elképesztő mennyiségű ember életét veszik el, mindenütt a világon – a WHO Egészségügyi Világszervezet elgondolkodtató adataihoz figyelemreméltó adalékkal szolgált az University College London közelmúltban végzett tanulmánya, mely megállapította: az alacsony vasszint a szervezetben növelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szervezetben levő vas szint összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, ám azzal gondban voltak a kutatók, hogy közvetlen kapcsolatot mutassanak ki a kettő között – s gyakran kaptak ellentétes eredményeket.

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

„A korábbi tanulmányok azt sugallták: van kapcsolat a vasszint és a szívbetegség között, ám nehéz lett volna eltekinteni az egyéb, zavaró tényezőktől” – mondta dr. Dipender Gill, az Imperial College London Wellcome Trust klinikai munkatársa.

A tanulmányt az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology szaklap közölte, s különféle genetikai variációkat használt annak kimutatására, hogy a magas vas státusz csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és ezzel ellentétesen, az alacsony viszont növeli a rizikót.

A kutatók több mint 48 ezer ember genetikai adatait elemezték, hogy meghatározzák a genetikai variánsok hatását a vas szintjére. Az ún. Mendel-véletlen besorolás módszerét alkalmazták, hogy megállapítsák, van-e közvetlen vagy ok-okozati összefüggés a vasszintek és a koszorúér-betegségek kockázata között – s kiderült, hogy az alacsony vasszint bizony a kockázat megnövekedését is eredményezi.

Dr. Gill elmondta, hogy az alacsony vas szint a kimutatás alapján valóban növeli a koszorúér-betegség kockázatát, de ez nem jelenti azt, hogy annak korrigálása biztosan megoldja a problémát. Mindenesetre lehetséges a vas terápiás alkalmazása, s könnyen módosítható is.

Kapcsolódó cikk:

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okoz? 

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

B.A.

 

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Véletlenszerűen kontrollálja a harmadik gyermeküket kihordó hölgyet a rapper – Kanye West és Kim Kardashian ugyanis béranyát fogadott, akinek szigorú szabályoka...
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
Melanie Griffith bejelentette: epilepsziás

Melanie Griffith bejelentette: epilepszi...

Beszélni kezdett betegségéről a színésznő. Melanie Griffith most árulta el, hogy 6 évvel ezelőtt epilepsziával diagnosztizálták. Ám négy esztendeje mentes a rem...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Az énekesnő a közelmúltban arról beszélt, hogy egy napon talán folytatják kapcsolatukat Wilmer Valderramával. Most viszont elárulta, miért szakított vele annak ...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >