Egészség hírek

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

A szív- és érrendszeri megbetegedések szerte a világon vezető haláloknak számítanak – 7 millió ember hal meg évente miattuk. A szívbetegség rizikóját egy új tanulmány szerint fokozza a vashiány.

A keringéssel összefüggő betegségek évente elképesztő mennyiségű ember életét veszik el, mindenütt a világon – a WHO Egészségügyi Világszervezet elgondolkodtató adataihoz figyelemreméltó adalékkal szolgált az University College London közelmúltban végzett tanulmánya, mely megállapította: az alacsony vasszint a szervezetben növelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szervezetben levő vas szint összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, ám azzal gondban voltak a kutatók, hogy közvetlen kapcsolatot mutassanak ki a kettő között – s gyakran kaptak ellentétes eredményeket.

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

Kutatók szerint a szívbetegségekhez hozzájárul az alacsony vasszint

„A korábbi tanulmányok azt sugallták: van kapcsolat a vasszint és a szívbetegség között, ám nehéz lett volna eltekinteni az egyéb, zavaró tényezőktől” – mondta dr. Dipender Gill, az Imperial College London Wellcome Trust klinikai munkatársa.

A tanulmányt az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology szaklap közölte, s különféle genetikai variációkat használt annak kimutatására, hogy a magas vas státusz csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és ezzel ellentétesen, az alacsony viszont növeli a rizikót.

A kutatók több mint 48 ezer ember genetikai adatait elemezték, hogy meghatározzák a genetikai variánsok hatását a vas szintjére. Az ún. Mendel-véletlen besorolás módszerét alkalmazták, hogy megállapítsák, van-e közvetlen vagy ok-okozati összefüggés a vasszintek és a koszorúér-betegségek kockázata között – s kiderült, hogy az alacsony vasszint bizony a kockázat megnövekedését is eredményezi.

Dr. Gill elmondta, hogy az alacsony vas szint a kimutatás alapján valóban növeli a koszorúér-betegség kockázatát, de ez nem jelenti azt, hogy annak korrigálása biztosan megoldja a problémát. Mindenesetre lehetséges a vas terápiás alkalmazása, s könnyen módosítható is.

Kapcsolódó cikk:

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okoz? 

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

B.A.

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >