Az egyetemisták nagyon egészségtelenül táplálkoznak!
Kevés rostot, nagyon sok zsírban és sóban gazdag ételt fogyasztanak, rendszertelenül étkeznek, nem tartják be az ételmennyiséget - ezek jellemzik az egyetemistákat úgy, mint a magyar lakosságot egyaránt. A cikkben az egyetemistákat - 19 és 25 év között - vizsgáltuk, milyenek az étkezési szokásaik.
A fiatal felnőttek testtömegindexéből derült ki, hogy a vizsgált tanulók majdnem 20%-a túlsúlyos, ez főképp annak köszönhető, hogy nem figyelnek oda a testmozgásra, mert ezzel elkerülhetnék az elhízást. A túlsúlyosság növeli a szív-és érrendszeri betegségeket, továbbá esély van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására is. A fiatalok kevés tej- és tejterméket fogyasztanak, főleg a nőknél derült ki, hogy több mint a fele szenved kalciumhiányban már ilyen fiatalon!
Ez azért lenne fontos, mert a csontok 30 éves korukig alakulnak ki teljesen és addig kell építeni-pótolni a kalciumot a szervezetbe, mert utána nagyon nehéz lesz.

A gyorsétteremek ételei kísértésbe hozzák a fiatalokat és rászoknak az ízfokozók miatt
Továbbá az is javasolt, hogy naponta minimum 15 percet a napon kell tölteni. A felmérésben a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának közel 300 tagja és 72 műszaki egyetemista vett részt. Többségük a napi 5 étkezés helyett csak 2-3x étkeznek egy nap, ami helytelen, mert a napi ételmennyiséget egyenletesen elosztva kell fogyasztani.
P.T.

