2020. 08. 19. - 10:50

Az elhízás növeli a koronavírus miatti halál esélyét a férfiaknál

Az elhízás növeli a koronavírus miatti halál esélyét a férfiaknál

Nem árt rákapcsolni a fogyásra, amennyiben valaki túlsúlyos: egy új tanulmány szerint a koronavírus előbb öli meg azokat a férfiakat, akik el vannak hízva.

Az extrém mértékű súlyfelesleg komoly kockázati tényezőt jelentett a koronavírus miatt elhalálozottak körében – állapította meg egy új tanulmány. A kutatók hozzátették: mindez különösen a fiatalabb és középkorú férfiak esetében volt igaz.
 
A koronavírus-járvány, amely valójában 2019 decemberében indult el a kínai Wuhan városából, világszerte sok áldozatot szed. Olvasd el: Az 5 év alatti gyermekek nagyobb eséllyel terjeszthetik a vírust
 
A jelenlegi adatok szerint az idősebb emberek, valamint azok, akiknek mögöttes egészségügyi állapotok nehezítik életüket, így diabétesz, szívbetegség, magas vérnyomás, megnövekedett rizikóval néznek szembe, s esetükben súlyosabb kimenetele lehet a Covid-19-megbetegedésnek.
 
A túlsúly független és nagy kockázat a koronavírus miatti elhalálozás tekintetében
A túlsúly független és nagy kockázat a koronavírus miatti elhalálozás tekintetében
 
Egyes tanulmányok rámutattak: az elhízás szintén magas kockázatnak számít a koronavírus-fertőzés és elhalálozás terén. Eddig azonban nem volt világos, vajon maga a túlsúly a hibás, vagy más egészségügyi problémák, melyek az elhízást kísérik – például anyagcsere-zavarok és légzési problémák -, mi vezetett pontosan a túlsúlyos Covid-19 páciensek halálához? Olvasd el: 1 éven belül meglehet az oltás
 
Most egy új tanulmány független kockázatként azonosította a szélsőséges elhízást a koronavírus kapcsán – kiderült, hogy önmagában is rizikófaktor az elhalálozást tekintetében, különösen a fiatalabb és középkorú férfiak között.
 
A kutatók úgy jutottak erre a következtetésre, hogy betegek ezreinek adatait elemezték egy dél-kaliforniai egészségügyi intézményben.
 
Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a kutatók nem a testtömeg-indexet (BMI) látják a legfontosabb kockázati tényezőnek a koronavírus-elhalálozások tekintetében az idősebb és a női páciensek körében.
 
Ennek oka valószínűleg az, hogy a férfiaknál általában több a zsigeri és hasi zsír, mint a hölgyeknél – vetették fel a szakemberek az Annals of Internal Medicine szaklapban.
 
Vagyis, ha valaki túlsúlyos vagy elhízott, igen fontos lejjebb faragni a súlyából, hogy csökkentse a Covid-19 komplikációinak esélyét.
 
A 30 vagy annál magasabb BMI az elhízást mutatja - a normál súly 18,5 és 24,9 BMI között mozog. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás a legjobb módja annak, hogy az ember ellenőrzés alatt tartsa súlyát és megelőzze az elhízást.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.