2020. 06. 29. - 10:35

Koronavírus – 1 éven belül meglehet az oltás

Koronavírus – 1 éven belül meglehet az oltás

Egy esztendőn belül biztos, de akár pár hónappal korábban is megjelenhet a koronavírus elleni vakcina a kutatók szerint – áll az Egészségügyi Világszervezet jelentésében.

A szakemberek bíznak abban, hogy 1 éven belül biztosan meglehet a koronavírus elleni oltás. Lehetséges, hogy néhány hónappal korábban is – erről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott ki közleményt.
 
A szervezet hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát a vakcina kifejlesztésében, előállításában és terjesztésében. Olvasd el: 10 perc alatt azonosítja a koronavírust az új teszt
 
A vakcina rendelkezésre bocsátása és széles körben történő elosztása azonban kihívást jelent, amely politikai akaratot is igényel - fogalmazott Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője. Az egyik lehetőség az, hogy a vakcinát csak azoknak adják be, akik a koronavírus szempontjából leginkább veszélyeztetettek - tette hozzá.
 
oltas_1
 
Számos vakcina áll fejlesztés alatt
 
Jelenleg számos Covid-19 oltóanyag-jelölt van a fejlesztés különböző szakaszaiban. A járvány rávilágított arra, hogy az egészségügyet nem költségnek, hanem befektetésnek kell tekinteni. Az Egészségügyi Világszervezet vezetője kiemelte, hogy minden országnak meg kell erősítenie egészségügyét, a válsághelyzetre való felkészülést. Hangsúlyozta az EU vezető szerepének szükségességét is globális szinten.
 
Noha az EU-ban jelentősen javult a helyzet, Tedros Adhanom Ghebreyesus  hangsúlyozta, hogy a koronavírus továbbra is jelen van világszerte -  több mint 4 millió új esetet jelentettek az elmúlt hónapban.
 
Az Európai Parlament számos képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy a globális közösségnek együtt kell működnie, többek között a Covid-19 elleni oltások kidolgozásában, gyártásában és terjesztésében, s feltette a kérdést: mikor lesz elérhető a biztonságos oltás?
 
Az Európai Parlament több képviselője hangsúlyozta a WHO fontosságát, hozzátéve: beismerik, hogy hibákat is elkövettek a világjárványra adott reakciók során, ezekből mindenképp tanulniuk kell.
 
Az Egészségügyi Világszervezet vezető tudósa, dr. Soumya Swaminathan virtuális médiakonferencián keresztül jelentette be, hogy véleménye szerint a magas jövedelmű és a közepes jövedelemmel rendelkező országok kötelezettségvállalásai igencsak szükségesek ahhoz, hogy meglegyen a 950 millió dózis az ún. COVAX eszközön keresztül. Azt is biztosítani kell, hogy az oltásokat a lehető legnagyobb sebességgel adhassák ki. Olvasd el: egészségeseknél is diabéteszt válthat ki a koronavírus
 
A Covid-19 elleni vakcina kifejlesztése jelenleg a világ legsürgetőbb kihívása. Egy ilyen vállalkozásnak akár 18,1 milliárd dolláros finanszírozásra is szüksége lehet ahhoz, hogy 2021 végéig 2 milliárd adagot beadhassanak az embereknek.
 
A vakcina 12-18 hónap alatt kész lehet
 
Swaminathan szerint több mint 200 oltóanyagjelölt áll már a fejlesztés különböző szakaszaiban, közülük 15 már az emberi vizsgálatokra is alkalmazható. Vagyis, nagy esély van arra, hogy egy éven belül elkészül a vakcina.
 
Az egyik leginkább elkötelezett cég globális szinten az AstraZeneca, amely az időzítés szempontjából a vezető jelölt. A 2-es fázisú vizsgálatok már folynak, s már tervezik a 3-as fázist is. A Moderna tervei szerint 2020 július közepén szintén megkezdi a 3. fázisú kísérleteket.
 
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca kísérleti oltása elsőként lépett be a klinikai vizsgálatok végső szakaszába. A kísérletek jelenleg Brazíliában és Dél-Afrikában folynak.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.