2020. 08. 17. - 10:40

Az 5 évnél fiatalabb gyerekek nagyobb eséllyel terjesztik a koronavírust

Az 5 évnél fiatalabb gyerekek nagyobb eséllyel terjesztik a koronavírust

Talán meglepőnek tűnhet, de a kisgyermekek a jelek szerint sokkal inkább terjeszthetik a koronavírust, mint a felnőttek – esetükben ugyanis igen magas a vírusterhelés.

Meglepően hangozhat, de kutatók szerint az 5 év alatti gyermekeknél 10-szer, 100-szor nagyobb mennyiségű Covid-19 vírus található meg: ennyivel nagyobb mennyiséget találtak a kisgyermekek felső légutaiban a felnőttekhez vagy az idősebb fiatalkorúakhoz képest.
 
Vagyis, fontos mozgatórugói lehetnek a koronavírus átadásának a közösségekben. Minderről a kutatók a JAMA Pediatrics szaklapban írtak.
 
Tanulmányukat 2020. március 23-a és április 27-e között készítették. Orrminta-vizsgálatokat végeztek 145 enyhe vagy közepesen súlyos betegséggel küzdő, chicagói páciensnél a tünetek kezdete után egy héten belül. Olvasd el: Ki milyen maszkot viseljen?
 
A szakemberek szerint a fiatal gyermekek viselkedése, szokásai az iskolai környezetben és a napközi otthonokban aggodalomra ad okot, mégpedig a SARS-CoV-2 erősödése miatt ebben a népességben. Különösen, hogy enyhülnek a közegészségügyi korlátozások.
 
Koronavírus: a gyermekek védelmét is komolyan kell venni
Koronavírus: a gyermekek védelmét is komolyan kell venni
 
A gyerekekben jóval több a vírus
 
A kutatást azért végezték el, mert Donald Trump amerikai elnök erőteljesen szorgalmazta az iskolák és az óvodák újranyitását a gazdaság elindítása érdekében. A pácienseket három csoportra osztották: 46 gyermek 5 év alatti volt, 51-en 17 év alattiak, 48-an pedig 18 és 65 év közöttiek. A kutatócsoport 10-100-szor nagyobb mennyiségű SARS-CoV-2-t észlelt ezen fiatal gyermekek felső légutaiban.
 
A szakemberek hozzátették: egy nemrégiben végzett laboratóriumi tanulmány kimutatta, minél több vírusgenetikus anyag van jelen, annál fertőzőbb vírus termeszthető.
 
Korábban világítottak rá arra is, hogy azok a gyerekek, akiknél magas a a légzőszervi szintetikus vírus (RSV) terheltség, nagyobb eséllyel terjeszthetik a betegséget. Mindezek igencsak ellentétesek azzal a nézettel, hogy a gyermekek kevésbé adják át a vírust – bár ők maguk kevésbé lesznek tőle súlyos betegek. Olvasd el: Könnyebben veszik a gyerekek a koronavírust
 
A kutatók megjegyzik: még mindig igen kevés kutatás lelhető fel ebben a témában.
 
Mit mondanak azonban a korábbi tanulmányok? A tudósok máig igyekeznek alaposabban megérteni a Covid-19 vírus pontos természetét. A gyermekek valóban kevésbé érintettek a koronavírus-fertőzés által, s csak enyhe megbetegedést okoz náluk. Ugyanakkor igen keveset tudni arról, hogyan adják át a vírust.
 
Egy dél-koreai tanulmány szerint a 10-19 év közötti fiatalkorúak háztartásokban ugyanúgy fertőznek, ahogyan a felnőttek, ugyanakkor a 9 év alattiak alacsony számban adják át azt.
 
Egy másik kutatás -   amely a Kínából és további öt országból származó járványügyi adatokat vizsgálta -, megállapította, hogy a 20 év alatti embereknek csak fele hajlamos megfertőződni az idősekhez képest, a 10 és 19 közöttieknek pedig csupán 21 százaléka mutat tüneteket, ha megkapja a koronavírust.
 
Egy áprilisi izlandi tanulmány azt is megállapította, hogy a 10 év alatti gyermekeknél kevésbé valószínű a pozitív koronavírus-teszt, mint a 10 éven felülieknél.
 
Egy kisméretű, júliusi tanulmány szerint – mely a kínai Wuhan és Qingdao városok kórházainak adatain alapult – a 68 gyermekbeteg közül, akik koronavírust kaptak, 96 százalékot egy másik felnőtt fertőzött meg saját háztartásukban, s nem volt bizonyíték arra, hogy a gyerekek adták át a fertőzést másoknak.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.