Egészség hírek

Bőrrák: már 1 hónap késlekedés halált okozhat

Bőrrák: már 1 hónap késlekedés halált okozhat

Minél előbb kezelnek egy potenciálisan halálos bőrdaganatot, annál nagyobb az esélye a túlélésnek – kutatók szerint elég 1 hónap késlekedés, és már visszafordíthatatlan lehet a dolog.

Nem újdonság, hogy minél korábban kezdenek el kezelni egy rákos daganatot, annál nagyobb a valószínűsége a páciens felgyógyulásának.

Ám egy bőrrák esetében még súlyosabb a helyzet: akár 1 hónapos késlekedés a kezelésben tragédiát okozhat.

A kutatók több mint 153 ezer amerikai felnőtt adatait elemezték, akiket melanoma bőrrákkal diagnosztizáltak 2004 és 2012 között – 1-től 3-as stádiumú volt a betegségük.

Nem számított azonban, melyik stádiumban jártak – azok, akik több mint 90 napot vártak a sebészeti beavatkozásra, lényegesen nagyobb eséllyel haltak meg.

A bőrt fontos ellenőrizni - rák esetén mielőbbi beavatkozás kell

A bőrt fontos ellenőrizni - rák esetén mielőbbi beavatkozás kell

Kiderült: a műtét halogatása több mint 29 napig az 1-es stádiumnál is csökkentette a páciensek túlélési esélyét. A 2. és 3. stádiumúaknál kevésbé volt látványos a dolog.

Azokkal a páciensekkel összevetve, akiket 30 napon belül kezelni kezdtek, a 30-és 59 napon belül kezeléshez jutott, 1-es stádiumban szenvedők 5 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg. Esélyük a halálra 16 százalékkal nőtt, ha 60 és 89 nap között indult el a kezelésük, s 29 százalékkal emelkedett az elhalálozás kockázata, ha csak 91 és 120 napon belül kezdődött egészségügyi ellátásuk. Amennyiben 120 nap is eltelt a diagnózis és a kezelés megkezdése között, 41 százalékkal növekedett a halál esélye.

Azok a páciensek egyébként, akik halogatták a kezelést, jellemzően idősek, s más egészségügyi problémájuk is volt.

A tanulmányt a Cleveland Klinika közölte a Journal of the American Academy of Dermatology szaklapban.

Dr.Brian Gastman kutató, a melanoma műtétek vezetője a Cleveland-i klinikán elmondta, hogy a melanoma kezelésére még nem határoztak meg ideális időzítést. Ám jelentősen rosszabb prognózisokat és kimenetelt lehet megfigyelni azoknál a betegeknél, akiket 30 nap eltelte után kezdenek el kezelni az első stádiumban.

A szakemberek mindenkit óva intenek: ellenőrizze gyakran a bőrét, anyajegyeit, mert mielőbb gyanús jelet észlel és orvoshoz fordul, annál nagyobb eséllyel gyógyulhat fel az esetleges rákból.

Kapcsolódó cikk:

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >