2010. 12. 22. - 13:08

Chili - ételünket több mint 7000 éve ízesíti

Chili - ételünket több mint 7000 éve ízesíti

A chili származási helye Mexikó. A vadon termőt feltehetően több mint 7000 éve, a termesztettet 6000 éve fogyasztják. A chili és a chilipor az ázsiai konyha, főleg a thaiföldi ételek kedvelt ízesítője, de a latin-amerikai, a karibi térségben és az USA déli államaiban is igen kedvelt csípős fűszer. Napjainkban a világ minden táján ismert és termesztett növény, felhasználása pedig zöldségként, fűszerként és gyógyszerként is megszokott.

A Capsicum nemzetségbe tartozó paprikát a burgonyafélék családjába soroljuk. A capsis csípést jelent.

A paprikafélék felfújt, húsos bogyótermését frissen vagy szárítva, mozsárban szétmorzsolva vagy porítva használjuk. Ezek az általunk paprikának nevezett növények megjelenésükben alig térnek el, viszont a termésük színében, alakjában, méretében és az erőségük terén nagyon változatosak. A chili hatása és ereje a különböző fajták szerint változik, a chili erősségének besorolására még egy skálát is létrehoztak. Aromája a fajtától függően lehet égetően csípős, vagy fűszeresen csípős.

Minél kisebb egy chili, annál erősebb

Minél kisebb egy chili, annál erősebb

A történelmi magyar fajtatípusok: a magyar fűszerpaprika, az almapaprika és a cseresznyepaprika.

A friss chili kiválasztásánál, legyen az zöld, piros, narancssárga vagy sárga, csak találgatnunk lehet, melyik a csípősebb. Általános szabályként viszont elmondhatjuk, hogy minél kisebb egy chili, annál erősebb. Ereje az apró magvaktól függ, mert főleg ott halmozódik fel a csípősséget adó capsaicin.

A chilik sokfajta talajban megteremnek. Akárcsak a legtöbb növény, a chili is jobban fejlődik, és több gyümölcsöt hoz gazdag földben, de bármilyen viszonylag termékeny földben megélnek, és nincs szükségük különleges gondozásra. A chiliknek gyenge száraik vannak. Ha túl sok gyümölcs terem rajtuk, letörhetnek. A chilik hajlamosak a lehajlásra és a letörésre, ezért jó ötlet megtámasztani őket. Vannak, akik nem használnak támasztékot, hanem egyszerűen csak levágják a tört szárakat, és hagyják, hogy új hajtások jelenjenek meg a helyükön.

A chilit frissen vagy tartósítva a jól ellátott, bő választékkal rendelkező üzletekben szerezhetjük be. Chiliport vagy szárított chilipaprikát elsősorban speciális fűszerkereskedésekben vásárolhatunk. A szárított termések száraz és sötét helyen több évig megőrzik aromájukat.

Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár. Változó mennyiségben, de minden változata gazdag C-vitaminban, és A-provitaminban.

A chili fokozza a vérbőséget, élénkíti a vérkeringést

A chili fokozza a vérbőséget, élénkíti a vérkeringést

Külsőleg alkalmazva fokozza a vérbőséget, élénkíti a vérkeringést, ezért sokan előszeretettel alkalmazzák fogyókúrák során.

Vigyázzunk! Ha bármilyen sérülés van a torkunkban, nyelőcsőben, illetve gyomor és bélrendszeri panaszaink vannak, akkor ne fogyasszunk chilit. Még a legapróbb sebek esetén is égetően maró érzést okoz. 

A chilipaprika tisztítása során viseljünk kesztyűt, és soha ne érintsük meg a szemünket, miután friss chilivel dolgoztunk!

Szűcs Sándor mesterszakács 
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.