Egészség hírek

Cukorbetegséggel fenyeget a mesterséges édesítő?

Cukorbetegséggel fenyeget a mesterséges édesítő?

A nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítő befolyásolhatja, miként reagál a szervezet a cukorra – s növelheti a diabétesz kialakulásának az esélyét, derült ki egy tanulmányból.

Egy új, ausztrál tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítők növelhetik a cukorbetegség kockázatát.

Sőt, alátámasztotta a feltevést, miszerint csökkenthetik a szervezet vércukorszint kontrollálásának képességét – ha sokat eszünk belőlük, az befolyásolja, miként reagál a cukorra a test.

Aki diétázik, gyakran használ mesterséges édesítőszereket

Aki diétázik, gyakran használ mesterséges édesítőszereket

Richard Young, az Adelaide-i egyetem egészségügyi iskolájának professzora elmondta, hogy a nagy mennyiségben történő mesterséges édesítő-fogyasztás túlzott kiemelkedésekhez vezethet az ember vércukorszintjében egy-egy étkezést követően, amely idővel a 2-es típusú cukorbetegség „előszobájába” sodorhatja őket.

Mindez a lisszaboni, éves diabétesz konferencián hangzott el.

A tanulmány maga kisméretűnek számít, összesen 27 ember vett részt benne és 2 hétig tartott – tehát további kutatásokra is szükség lenne.

Ugyanakkor a tanulmány valóban érdekes kérdést vet fel.

Dr.Roubert Courgi, a Bay Shore-i Southside kórház endokrinológusa felhívta a figyelmet, hogy a kutatók rámutattak e kisméretű tanulmánnyal, hogy a glükóz, vagyis a vércukor válasza gátolt azoknál, akik sok édesítőszerrel élnek.

A mesterséges édesítőszerek közelebb vihetnek a cukorbetegséghez?

A mesterséges édesítőszerek közelebb vihetnek a cukorbetegséghez?

A tanulmány keretein belül 27, egészséges, véletlenszerűen kiválasztott embert kértek meg, hogy fogyasszanak kapszulákat, melyek egyrészt mesterséges édesítőt tartalmaznak – szukralózt vagy aceszulfám-K-t -, másrészt placebók voltak.

Napi háromszor fogyasztották őket, étkezés előtt, 2 héten át. A mesterséges édesítő-mennyiség egyenlő volt azzal, mintha napi több édesítőszeres italt ittak volna meg.

A végeredmény kimutatta, hogy azoknak, akik az édesítőszeres kapszulákat kapták, megváltozott szervezetük reakciója a cukorra, míg a plecebósoknál nem történt semmi.

Kapcsolódó cikk:

Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat?

Diabétesz-veszély: nem jó két baba közt sokat hízni

B.A.

 

 

 

 

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >