Egészség hírek

Cukorbetegséggel fenyeget a mesterséges édesítő?

Cukorbetegséggel fenyeget a mesterséges édesítő?

A nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítő befolyásolhatja, miként reagál a szervezet a cukorra – s növelheti a diabétesz kialakulásának az esélyét, derült ki egy tanulmányból.

Egy új, ausztrál tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott mesterséges édesítők növelhetik a cukorbetegség kockázatát.

Sőt, alátámasztotta a feltevést, miszerint csökkenthetik a szervezet vércukorszint kontrollálásának képességét – ha sokat eszünk belőlük, az befolyásolja, miként reagál a cukorra a test.

Aki diétázik, gyakran használ mesterséges édesítőszereket

Aki diétázik, gyakran használ mesterséges édesítőszereket

Richard Young, az Adelaide-i egyetem egészségügyi iskolájának professzora elmondta, hogy a nagy mennyiségben történő mesterséges édesítő-fogyasztás túlzott kiemelkedésekhez vezethet az ember vércukorszintjében egy-egy étkezést követően, amely idővel a 2-es típusú cukorbetegség „előszobájába” sodorhatja őket.

Mindez a lisszaboni, éves diabétesz konferencián hangzott el.

A tanulmány maga kisméretűnek számít, összesen 27 ember vett részt benne és 2 hétig tartott – tehát további kutatásokra is szükség lenne.

Ugyanakkor a tanulmány valóban érdekes kérdést vet fel.

Dr.Roubert Courgi, a Bay Shore-i Southside kórház endokrinológusa felhívta a figyelmet, hogy a kutatók rámutattak e kisméretű tanulmánnyal, hogy a glükóz, vagyis a vércukor válasza gátolt azoknál, akik sok édesítőszerrel élnek.

A mesterséges édesítőszerek közelebb vihetnek a cukorbetegséghez?

A mesterséges édesítőszerek közelebb vihetnek a cukorbetegséghez?

A tanulmány keretein belül 27, egészséges, véletlenszerűen kiválasztott embert kértek meg, hogy fogyasszanak kapszulákat, melyek egyrészt mesterséges édesítőt tartalmaznak – szukralózt vagy aceszulfám-K-t -, másrészt placebók voltak.

Napi háromszor fogyasztották őket, étkezés előtt, 2 héten át. A mesterséges édesítő-mennyiség egyenlő volt azzal, mintha napi több édesítőszeres italt ittak volna meg.

A végeredmény kimutatta, hogy azoknak, akik az édesítőszeres kapszulákat kapták, megváltozott szervezetük reakciója a cukorra, míg a plecebósoknál nem történt semmi.

Kapcsolódó cikk:

Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat?

Diabétesz-veszély: nem jó két baba közt sokat hízni

B.A.

 

 

 

 

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg eg...
Brad Pitt újra becsajozott?

Brad Pitt újra becsajozott?

Képzeld, a napokban újabb szőkeséggel hozták össze a nemrégiben elvált színészt.   
Így áll Selena Gomez az anyósával

Így áll Selena Gomez az anyósával

A népszerű énekes édesanyja, Pattie Mallette elárulta, hogy fia kedvesével, Selena Gomezzel igazán speciális kötelék alakult ki köztük.
Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronaldo

Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronal...

Múlt hónapban jött a világra a világsztár futballista negyedik gyermeke, akit kedvesével nagy szeretetben nevel. Cristiano Ronaldo barátnője azonban mindegyik c...
Készítsünk krémes, csirkés-baconos tésztát!

Készítsünk krémes, csirkés-baconos tészt...

Hideg napokon esnek jól a leginkább a gazdag, krémes, meleg ételek – ilyen a tészta is, amelyet különféle finom feltétekkel lehet elkészíteni. Lássuk az egyik l...
Kylie Jenner jól szórakozik

Kylie Jenner jól szórakozik

Ismerősei szerint a csinos valóságshow-sztár nagy élvezettel vásárol leendő gyermekének. Kylie Jenner a hírek szerint kislányt vár, s szabadidejében folyamatosa...
Durva vallomást tett Bella Thorne

Durva vallomást tett Bella Thorne

A fiatal sztár az elmúlt időszakban teljesen kikelt magából és most az is kiderült, hogy miért.   
Anastacia szingli – és szexisebb mint valaha

Anastacia szingli – és szexisebb mint va...

Egyedül él az énekesnő, aki elmondása szerint most szexisebbnek érzi magát, mint 20-as vagy 30-as éveiben. Anastacia lassan betölti az ötvenet.
Ételek, amelyek segítik a szexuális életet

Ételek, amelyek segítik a szexuális élet...

Az köztudott, hogy vannak olyan finomságok, amik fokozzák a vágyat. Ezen felül viszont vannak olyanok is, amelyek a teljesítményedet segítik. Nézd csak!  
Adventi kastélynapok Gödöllőn

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Varázslatos ünnepi hangulat várja az érdeklődőket hamarosan a településen, ahol számos programmal készülnek a szervezők.   
< >