Egészség hírek

Étrendünkkel befolyásoljuk a baktériumainkat

Étrendünkkel befolyásoljuk a baktériumainkat

Az, amit megeszünk, vagy éppen nem fogyasztunk, meghatározza az emésztőrendszerünkben levő baktériumok összetételét.

Nagymértékben befolyásolja étrendünk, milyen „baktérium-mix” alakul ki az emésztőrendszerünkben. A belekben többezer mikrobiális faj él, melyek segítenek az embernek a rostok megemésztésében, vitaminok és egyéb molekulák termelésében.

Az immunrendszer megerősítéséhez is hozzájárulnak – s megvédenek a potenciálisan ártalmas baktériumok ellen – mutattak rá a Stanford Egyetem Egészségügyi Iskolájának kutatói.

A gazdálkodás kezdete 15 ezer évvel ezelőtt már drámaian megváltoztatta az emberek étrendjét – hívták fel a figyelmet. Az elmúlt 100 esztendőben azonban hihetetlenül elterjedt az ülő életmód, valamint az is, hogy kevesebb rostban gazdag, teljes gabonát eszünk, zöldséget és gyümölcsöt.

Egy mai, viszonylag rostdús étel - amit eszünk, befolyásolja baktériumaink összetételét

Egy mai, viszonylag rostdús étel - amit eszünk, befolyásolja baktériumaink összetételét

Az antibiotikumok, a császármetszés elterjedése és egyéb életmódbeli változások ugyancsak megváltoztatták a mikrobák összetételét az emésztőrendszerben. Ahhoz, hogy lássák, miként befolyásolta a mikrobiális sokféleséget ez a haladás, a kutatók bélmikróbák szezonális változásait figyelték meg a tanzániai Hadzában – ez ugyanis a világon az utolsó hely, ahol hagyományosan gyűjtögető-vadászó életmódot élnek az emberek.

Vagyis legfőképpen a húsra, bogyókra, egy baobab nevű gyümölcsre, gumókra és mézre hagyatkoznak.

Kiderült, hogy az emésztőrendszerükben levő baktériumok jelentősen eltérnek azokétól, akik városokban laknak,az iparosodott országokban.

„Az a 100-200 ember, aki itt él, ragaszkodik életmódjához, ám egy-két évszázad alatt valószínűleg elhagyja azt – talán hamarabb is. Van, aki már most használ mobiltelefont – mondta el Justin Sonnenburg, a tanulmány vezetője sajtóközleményében. – Mielőtt bezárulna ez a lehetőség, szerettük volna megtudni, milyen is a ma már eltűnőben levő mikrobióta” – fogalmazott.

Az őslakosoktól vett székletminták alapján megállapítható volt az is, hogy a mikróbák keveréke a szezonnal és az étrendjükkel változott.

Őseink még gyűjtögettek - sokkal több rostot fogyasztottak, mint mi

Őseink még gyűjtögettek - sokkal több rostot fogyasztottak, mint mi

Az a jelentős változás, amely az emberek étrendjében az elmúlt 10 ezer évben bekövetkezett, megmagyarázhatja az emésztőrendszer változatosságának elveszítését – sugallja a tanulmány.

Sonnenburg hozzátette, hogy a még élő, vadászó-gyűjtögető populációk a legelérhetőbb módja annak, hogy belelássunk az ember őseinek életmódjába a mai, iparosodott világban.

„Saját mikrobiotáink jelentősen változhatnak akár napról-napra, sőt akár óráról órára is, reakcióképpen arra, amit megettünk. A mikróbáknak nagyon jónak kell lenniük a rostok megemésztésében – a vadászó-gyűjtögető populációkban naponta átlagosan 100 vagy ennél is több gramm rostot ettek az emberek, míg mi nagyjából napi 15 grammot fogyasztunk” – hangsúlyozta a szakember.

A tanulmány a Science szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikk:

Az alacsony vasszint komoly gondot okoz?

A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat

Alacsonyabbak a nem valódi tejet ivó gyerekek?

B.A.

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >