Dióból gyulladásgátlót?

Jó hír a ropogtatóknak: egy új tanulmány szerint ha heti öt alkalommal eszünk dióféléket, vagy a húst ezekre cseréljük az ételekben heti háromszor, csökkentjük a gyulladás esélyét szervezetünkben.
Érdemes hetente több alkalommal dióféléket rágcsálni – s akár heti néhányszor ki is válthatják a húst az étrendünkben -, mert ezek a fán termő finomságok egy új tanulmány eredménye szerint csökkentik a gyulladás biomarkereit.
Az olyan krónikus betegségek, mint például a szív- és érrendszeri betegség, valamint a 2-es típusú diabétesz a gyulladástól csak rosszabb állapotba kerül. Ám a kutatók szerint, ha a páciens dióféléket fogyaszt a héten legalább néhány alkalommal, az csökkentheti a gyulladásos biomarkereket.
Gyulladáscsökkentő diófélék - érdemes őket ropogtatni
Lehet hát választani: ehetünk néhány adagot hetente, vagy akár hús és gabona helyett is fogyaszthatjuk az ételekben – segít mérsékelni a betegségek hatásának kockázatát, a gyulladásra gyakorolt hatásuk miatt – közölték a Brigham és Női Kórház kutatói.
A földimogyoró és a fán termő mogyoró magnéziumot, rostot, L-arginint, antioxidánsokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely védelmet nyújt a gyulladás ellen. Abban azonban nem biztosak, hogy melyikük felelős a fent leírt jótékony hatásért.
A Brigham és Női Kórház kutatói korábban a krónikus betegségek és halálozás csökkent rizikójához kötötték a mogyorófogyasztást, s most erre is világosabb magyarázatot kaptak az új tanulmányban.
Ugyanakkor úgy vélik, több minden marad magyarázat nélkül azzal kapcsolatban, miként befolyásolja étrendünk a gyulladást és ezzel a betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Ying Bao epidemiológus sajtóközleményben kifejtette, hogy tanulmányuk alátámasztja a dió- és mogyorófélék egészséges szerepét az étrendünkben, valamint azt sugallja: a gyulladás csökkentése egy lehetséges mechanizmus, amely segíthet megmagyarázni a diófélék előnyeit a kardiometabolikus betegségekre nézve.
Az American Journal of Clinical Nutrition szaklap által közölt tanulmányhoz a kutatók 5013 résztvevő adatait elemezték.
Szerezzünk be egy jó adag diófélét a gyulladáscsökkentésért!
A mérések alapján, amelyet valamennyi biomarkerrel kapcsolatosan végeztek – köztük a C-reaktív proteinnel, interleukin-6-tal, 2-es tumor nekrózis faktor receptorral -, a kutatók arra jöttek rá, hogy az alanyok, akik 5 vagy ennél több alkalommal ettek hetente dióféléket, sőt a vöröshúst, feldolgozott húst velük helyettesítették vagy tojás és gabona helyett fogyasztották őket, csökkentették a gyulladás markereit azokhoz képest, akik nem így tettek.
A populációs tanulmányok következetesen támogatják a diófélék védő szerepét a kardiometabolikus betegségekkel, így a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel és a 2-es típusú diabétesszel szemben, s azt is tudjuk, hogy a gyulladás kulcsszerepet tölt be ezen betegségek kifejlődésében – mondta el dr. Bao. Kutatásaik alapján azonban elmondható, hogy a diófélék kedvező hatást váltanak ki részben azáltal, hogy csökkentik a szisztémás gyulladást.
Kapcsolódó cikk:
Minden adag gyümölccsel intelligensebb lesz a gyerek?
Krumpli heti négyszer = magas vérnyomás?
B.A.