2017. 12. 06. - 10:15

Dióval csökken a szívbetegség kockázata?

Dióval csökken a szívbetegség kockázata?

Ha fogyasztunk diót, nagy eséllyel elkerülhetjük a szívrohamot – állapította meg egy új tanulmány, mely 32 éven át követte nyomon az alanyok egészségét.

A dió nagymértékben hozzájárul a szívbetegség rizikójának csökkentéséhez. Erre a következtetésre jutott a több mint 210 ezer felnőtt bevonásával készült, amerikai tanulmány, melynek résztvevőit 32 esztendőn keresztül követték nyomon a kutatók.

Felfedezték, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztottak diót, mogyorót, kesudiót vagy egyéb  fajtákat, kisebb esélyük volt a szívbetegség kialakulására.

A dió- és a mogyorófélék egyaránt jó hatásúak a szívre nézve

A dió- és a mogyorófélék egyaránt jó hatásúak a szívre nézve

A tanulmány támogatja azt az ajánlást, miszerint fontos nagyobb mennyiségben diót fogyasztani, hogy csökkentsük a krónikus betegségek előfordulásának valószínűségét – mondta el Marta Guasch-Ferre, a Harvard T.H.Chan Közegyészségügyi Iskola kutató munkatársa.

A tanulmány szerint ha összehasonlították azokat az embereket egymással, akik heti egy alkalomnál többször fogyasztottak diót, illetve akik sosem, az előbbieknek 20 százalékkal alacsonyabb volt az esélyük a szívbetegségre.

Azok, akik 2-nél többször ettek diót hetente, 14 százalékkal csökkentették esélyüket a szívbajra, míg akik mandula, kesudió, pisztácia vagy makadámia dió fogyasztói voltak, azoknál 15-23 százalékkal kisebb volt a valószínűsége a szívprobléma kialakulásának.

A kutatók ugyanakkor nem találtak összefüggést a teljes diófogyasztás és a stroke rizikója között. Ellenben azt megfigyelték, hogy kimondottan a földimogyoró és a dió esetén csökkent a stroke kockázata.

A diót fogyasztók körében csökkent a szívbetegség esélye

A diót fogyasztók körében csökkent a szívbetegség esélye

Szakértők szerint ok-okozati kapcsolatot nem mutat ki a tanulmány, bár az összefüggés jelen van.

Dr.Benjamin Hirsch például, aki a Manhasset-i Northwell Health's Sandra Atlas Bass Szívkórház kardiológusa, kiemelte, hogy akik esznek diót, azok általában az egészségesebb életmód hívei, vagyis helyesen táplálkoznak és a testmozgásra is ügyelnek.

Dr. Rachel Bond, a Lenox Hill Kórház női szívegészség szakorvosa pedig hozzátette, hogy a tanulmány nem tér ki arra, hogyan készítették el a diót evés előtt, illetve hiányosságnak tűnik az is, hogy csak fehérbőrű egészségügyi szakemberek vettek részt a tanulmányban.

Azzal azonban egyetért, hogy egyre nő a bizonyíték a dió egészségügyi előnyeire nézve.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

Szívbetegség ellen jóga plusz aerobik?

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.