Egészség hírek

Dióval csökken a szívbetegség kockázata?

Dióval csökken a szívbetegség kockázata?

Ha fogyasztunk diót, nagy eséllyel elkerülhetjük a szívrohamot – állapította meg egy új tanulmány, mely 32 éven át követte nyomon az alanyok egészségét.

A dió nagymértékben hozzájárul a szívbetegség rizikójának csökkentéséhez. Erre a következtetésre jutott a több mint 210 ezer felnőtt bevonásával készült, amerikai tanulmány, melynek résztvevőit 32 esztendőn keresztül követték nyomon a kutatók.

Felfedezték, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztottak diót, mogyorót, kesudiót vagy egyéb  fajtákat, kisebb esélyük volt a szívbetegség kialakulására.

A dió- és a mogyorófélék egyaránt jó hatásúak a szívre nézve

A dió- és a mogyorófélék egyaránt jó hatásúak a szívre nézve

A tanulmány támogatja azt az ajánlást, miszerint fontos nagyobb mennyiségben diót fogyasztani, hogy csökkentsük a krónikus betegségek előfordulásának valószínűségét – mondta el Marta Guasch-Ferre, a Harvard T.H.Chan Közegyészségügyi Iskola kutató munkatársa.

A tanulmány szerint ha összehasonlították azokat az embereket egymással, akik heti egy alkalomnál többször fogyasztottak diót, illetve akik sosem, az előbbieknek 20 százalékkal alacsonyabb volt az esélyük a szívbetegségre.

Azok, akik 2-nél többször ettek diót hetente, 14 százalékkal csökkentették esélyüket a szívbajra, míg akik mandula, kesudió, pisztácia vagy makadámia dió fogyasztói voltak, azoknál 15-23 százalékkal kisebb volt a valószínűsége a szívprobléma kialakulásának.

A kutatók ugyanakkor nem találtak összefüggést a teljes diófogyasztás és a stroke rizikója között. Ellenben azt megfigyelték, hogy kimondottan a földimogyoró és a dió esetén csökkent a stroke kockázata.

A diót fogyasztók körében csökkent a szívbetegség esélye

A diót fogyasztók körében csökkent a szívbetegség esélye

Szakértők szerint ok-okozati kapcsolatot nem mutat ki a tanulmány, bár az összefüggés jelen van.

Dr.Benjamin Hirsch például, aki a Manhasset-i Northwell Health's Sandra Atlas Bass Szívkórház kardiológusa, kiemelte, hogy akik esznek diót, azok általában az egészségesebb életmód hívei, vagyis helyesen táplálkoznak és a testmozgásra is ügyelnek.

Dr. Rachel Bond, a Lenox Hill Kórház női szívegészség szakorvosa pedig hozzátette, hogy a tanulmány nem tér ki arra, hogyan készítették el a diót evés előtt, illetve hiányosságnak tűnik az is, hogy csak fehérbőrű egészségügyi szakemberek vettek részt a tanulmányban.

Azzal azonban egyetért, hogy egyre nő a bizonyíték a dió egészségügyi előnyeire nézve.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

Szívbetegség ellen jóga plusz aerobik?

A szabálytalan szívverés emelkedett pajzsmirigy-szintekhez vezet?

B.A.

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >