2022. 10. 10. - 10:30

Elárulja a mesterséges intelligencia, hogy ismeri fel a test a bőrrákot

Elárulja a mesterséges intelligencia, hogy ismeri fel a test a bőrrákot

Új mesterséges intelligencia-modellt fejlesztettek ki a kutatók, amely felfedi, miként ismeri fel a szervezet védekező rendszere a bőrrákot.

Vadonatúj mesterséges intelligencia (MI) modellt fejlesztett ki egy kutatócsoport, amely megjósolja, hogy mely bőrrákos betegek számára lesz előnyös az immunrendszert aktiváló kezelés.
 
A megoldással a Helsinki Egyetem, a HUS Átfogó Rákkutató Központ, az Aalto Egyetem és a Stanford Egyetem szakemberei álltak elő.
 
A gyakorlatban ez a mesterséges intelligencia-modell kiváló a bőrrák vérvizsgálattal történő diagnosztizálására, a prognózis meghatározására és a terápiák egyre pontosabb kiválasztására – áll a Nature Communications folyóiratban.
 
A szervezet saját védekező rendszerének erősítése már korábban igen hatékony terápiának bizonyult a bőrrák kezelésére. Az immunrendszert aktiváló terápiákkal kapcsolatban a problémát a betegcsoportok közötti különbségek jelentik: míg egyes páciensek gyógyultnak mondhatók, másoknak semmi haszna nem származik a kezelésből. Olvasd el: Az áttétes bőrrák kockázatát mutatja ki a mesterséges intelligencia
 
Elárulja a mesterséges intelligencia, hogy ismeri fel a test a bőrrákot
Elárulja a mesterséges intelligencia, hogy ismeri fel a test a bőrrákot
 
„A korábbi kutatások nem tudták ellátni az orvosokat olyan eszközökkel, amelyek megjósolhatnák, kinek lesz haszna a védekezőrendszert aktiváló kezelésből. A terápiák helyes célzása rendkívül fontos, mivel a gyógyszeres terápiák drágák és meglehetősen gyakoriak a súlyos mellékhatások” – mondta el Jani Huuhtanen, a Helsinki Egyetem és az Aalto Egyetem doktorandusz kutatója.
 
Összetett MI-modell egy egyszerű kérdés megoldására
 
A nemzetközi kutatócsoport azt feltételezte, hogy azoknak a pácienseknek az immunsejtjei, akiknél a terápia hatástalan volt, nem ismerik fel ellenségként a bőrrákot, ezért a betegek nem profitálnak a kezelésből.
 
A mesterséges intelligencia-modell segítségével a csoport közel 500 bőrrákos beteg mintáját elemezte és közel 1000, egészséges egyén mintáival hasonlította össze azokat. Olvasd el: Gyakori bőrproblémákra adhat választ a mesterséges intelligencia
 
Az értelmezés elősegítésére a kutatók egy másik MI-modellt használtak, melyet a Stanford Egyetem Mark M. Davis laboratóriuma fejlesztett ki. Ezekből a mintákból a szakemberek egyszerűen kiszámolták azoknak az immunsejteknek a számát, amelyek felismerték a bőrrákot.
 
A várakozásoknak megfelelően több bőrrák-érzékelő, védekező sejtet találtak melanómás betegeknél, mint egészségesekben.
 
„Megállapításunk a jövőben lehetővé teheti a bőrrák vérmintából azonosítását” – árulta el Satu Mustjoki, a Helsinki Egyetem transzlációs hematológia professzora.
 
Ezen túlmenően, azok a bőrrákos betegek, akiknek több védekező sejtje volt és amelyek felismerték a bőrrákot, nagyobb valószínűséggel kovácsoltak előnyt az immunrendszert aktiváló terápiákból, mint azok, akikben nincsenek ilyen sejtek.
 
Más ráktípusok is szóba jöhetnek
 
A mesterséges intelligencia-modellek alkalmazása az orvostudományban ugrásszerűen megnőtt, de használatuk a betegellátásban hosszú távú együttműködést igényel az orvosok és a mesterséges intelligenciára szakosodott kutatók között.
 
Harri Lähdesmäki, az Aalto Egyetem számítógépes biológia és a gépi tanulás egyetemi docense elmondta: a jövőbeli tanulmányok során céljuk feltárni a most kifejlesztett mesterséges intelligencia-modell hasznosítását és megvizsgálni, képes-e megjósolni a kezelésre adott válaszokat a még fejlesztés alatt álló, új rákgyógyszeres terápiákra is.
 
„Mesterséges intelligencia modellünk agilis és alkalmazkodóképes, lehetővé téve a rákot érzékelő védekező sejtek számának kiszámítását más rákos megbetegedések esetén is, beleértve a melldaganatot, a tüdőrákot és a vérrákot” - tette hozzá Jani Huuhtanen.
 
Mint mondta, minden kutatásuk nyílt forráskódú szoftveren alapul, amely más kutatók és orvosok számára is elérhetővé teszi az MI-modellt, lehetővé téve annak további fejlesztését.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.