2022. 07. 25. - 10:35

Csak ránknéz és azonosítja a rákot a mesterséges intelligencia?

Csak ránknéz és azonosítja a rákot a mesterséges intelligencia?

Az emberi tekintetet utánozza az új mesterséges intelligencia-rendszer, amely képes kimutatni a rákos megbetegedéseket.

Meghökkentő technológia: az emberi tekintetet imitálja a mesterséges intelligencia-rendszer, amely a rák kimutatására használható.
 
A Cardiffi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy rendszert, melyről azt mondják: pontosan megjósolja, hová néznek az emberek egy képen a legnagyobb valószínűséggel.
 
Az emberi agy mechanikája, illetve a kép különböző részeit megkülönböztető képessége alapján a kutatók állítják: az új mesterséges intelligencia rendszer minden eddiginél precízebben reprezentálja az emberi látást.
 
Ennek lehetséges alkalmazásai a robotikától, a multimédiás kommunikációtól és a videós megfigyeléstől az automatizált képszerkesztésig, valamint az orvosi képeken a daganatok felfedezéséig terjednek.
 
 
Az emberi tekintetet utánozza az új mesterséges intelligencia-rendszer
Az emberi tekintetet utánozza az új mesterséges intelligencia-rendszer
 
A Cardiffi Egyetem Multimédiás Számítástechnikai Kutatócsoportja most azt tervezi, tesztelni fogja a rendszert, s ezzel segít a radiológusoknak megtalálni elváltozásokat az orvosi képeken. Az általános cél az orvosi diagnosztika sebességének, pontosságának és érzékenységének javítása.
 
Az emberek látórendszerének fontos része, hogy képes összpontosítani a figyelmet, ami lehetővé teszi, hogy egy adott jelenetben kiválasszák és értelmezzék a legrelevánsabb információkat.
 
A képességet már próbálták újrateremteni számítógépes szoftverek segítségével a tudósok, szerte a világon. Ezzel a kép legszembetűnőbb részeit lehet kiválasztani, de eddig az eredmények vegyes sikereket hoztak.
 
Jelen tanulmány során a kutatócsoport egy konvolúciós neurális hálózatként ismert mély tanulási számítógépes algoritmust alkalmazott, amely az emberi agy neuronjainak összekapcsolt hálóját hivatott utánozni és kifejezetten a vizuális kéreg alapján készült.
 
Ez a fajta algoritmus ideális arra, hogy képeket készítsen bemenetként és magán a képen belül különböző objektumoknak vagy szempontoknak jelentőséget tulajdonítson. Olvasd el: Szelfiből azonosítja a szívbetegség jeleit a mesterséges intelligencia
 
A kutatók hatalmas képadatbázist használtak fel, melyben az emberek minden egyes képet felmértek vagy megtekintettek, a tudósok pedig szemkövető szoftverrel úgynevezett „érdeklődési területeket” rendeltek ezekhez.
 
A képeket ezután betáplálták az algoritmusba és mély tanulás segítségével a rendszer lassan elkezdte képezni magát a felvételekből, míg egy idő után pontosan meg tudta jósolni, hogy a kép mely részei a legszembetűnőbbek.
 
A szakemberek a rendszerüket 7, már használatban lévő fejlett vizuális figyelemfelkeltő rendszerrel tesztelték, s azok minden mérőszámon felülmúlhatatlannak bizonyultak.
 
„Amennyiben sikerül megjósolni, hová néznek az emberek a természetes képeken, ez az alkalmazások széles skáláját nyithatja meg az automatikus célfelismeréstől a robotikáig, a képfeldolgozásig és az orvosi diagnosztikáig" - mondta dr. Hantao Liu, a tanulmány társszerzője, a Cardiff-i Egyetem Technológiai, Számítástechnikai és Informatikai Karának munkatársa.
 
Hozzátette: ingyenese elérhetővé tették a kódot, hogy mindenki profitálhasson a kutatásból és új módszereket találjon, a technológiát valós problémákra, alkalmazásokra használhassa.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.