Egészség hírek

Elég, ha csak hisszük: sokat ettünk?

Elég, ha csak hisszük: sokat ettünk?

Meghatározza, mennyit eszünk később, hogy mennyire gondoljuk telítőnek az ételt, amelyet elfogyasztottunk – erre jutottak brit kutatók a közelmúltban.

Ha úgy gondoljuk, kellően telítő volt az étel, amit megettünk, hajlamosak vagyunk később kevesebbet fogyasztani.

Kutatók 26 résztvevővel végeztek el egy vizsgálatot. Ennek során azt mondták nekik, hogy két- vagy négy tojásból álló omlettet kaptak, két különböző reggelen – noha az omlettek csak három tojást tartalmaztak.

Amikor az emberek úgy hitték, kisebb omlettet ettek, bevallásuk szerint éhesebbnek érezték magukat 2 órával később, több tésztát fogyasztottak ebédre és jelentősen több kalóriát vittek be szervezetükbe a nap folyamán, mint amikor azt hitték, hogy egy nagy omlettet fogyasztottak el reggelire.

Nagymértékben függ a kalóriafogyasztásunk attól, telítőnek gondoltuk-e a reggelit - derült ki egy kutatásból

Nagymértékben függ a kalóriafogyasztásunk attól, telítőnek gondoltuk-e a reggelit - derült ki egy kutatásból

A felfedezéseket a kutatók a Brit Pszichológiai Társaság találkozóján ismertették.

„Korábbi tanulmányok is rávilágítottak, hogy egy személy elvárásainak jelentős befolyása lehet az éhség és telítettséggel kapcsolatos érzéseire, valamint későbbi kalóriafogyasztására – mondta el Steven Brown, a Sheffield Hallam Egyetem munkatársa, tanulmányvezető. – Munkánkat arra alapoztuk, hogy egy egyszerű reggelit követően vajon milyen az emberek fogyasztása órákkal később, a reggeli és az ebéd közötti időszakban.”

Brown elmondta: a kutatók rájöttek arra is, hogy az illetők teljes kalóriabevitele kevesebb volt a nap folyamán, ha úgy gondolták, hogy „nagy reggelit” ettek.

Megmérték a résztvevők vérében levő ghrelin szintet is, amely az éhséggel összefüggő hormon. Kiderült, hogy az éhség, amelyről beszámoltak, valamint a későbbi fogyasztásban fellépő különbségek nem a résztvevők ételre adott fizikai reakciójának különbségeivel magyarázhatók.

„Ugyanakkor, a korábbi fogyasztással kapcsolatos emlék, mely szembenáll a fiziológiai tényezőkkel, jobb célpontnak tűnik egy alaposabb vizsgálat szempontjából. Annak feltárására, miért van hatással az étellel kapcsolatos elvárásunk az éhségérzetre és a kalóriafogyasztásra” – mondta el Steven Brown.

Kapcsolódó cikk:

Ezért szeretünk annyira enni!

Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat

B.A.

 

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >