Egészség hírek

Elég, ha csak hisszük: sokat ettünk?

Elég, ha csak hisszük: sokat ettünk?

Meghatározza, mennyit eszünk később, hogy mennyire gondoljuk telítőnek az ételt, amelyet elfogyasztottunk – erre jutottak brit kutatók a közelmúltban.

Ha úgy gondoljuk, kellően telítő volt az étel, amit megettünk, hajlamosak vagyunk később kevesebbet fogyasztani.

Kutatók 26 résztvevővel végeztek el egy vizsgálatot. Ennek során azt mondták nekik, hogy két- vagy négy tojásból álló omlettet kaptak, két különböző reggelen – noha az omlettek csak három tojást tartalmaztak.

Amikor az emberek úgy hitték, kisebb omlettet ettek, bevallásuk szerint éhesebbnek érezték magukat 2 órával később, több tésztát fogyasztottak ebédre és jelentősen több kalóriát vittek be szervezetükbe a nap folyamán, mint amikor azt hitték, hogy egy nagy omlettet fogyasztottak el reggelire.

Nagymértékben függ a kalóriafogyasztásunk attól, telítőnek gondoltuk-e a reggelit - derült ki egy kutatásból

Nagymértékben függ a kalóriafogyasztásunk attól, telítőnek gondoltuk-e a reggelit - derült ki egy kutatásból

A felfedezéseket a kutatók a Brit Pszichológiai Társaság találkozóján ismertették.

„Korábbi tanulmányok is rávilágítottak, hogy egy személy elvárásainak jelentős befolyása lehet az éhség és telítettséggel kapcsolatos érzéseire, valamint későbbi kalóriafogyasztására – mondta el Steven Brown, a Sheffield Hallam Egyetem munkatársa, tanulmányvezető. – Munkánkat arra alapoztuk, hogy egy egyszerű reggelit követően vajon milyen az emberek fogyasztása órákkal később, a reggeli és az ebéd közötti időszakban.”

Brown elmondta: a kutatók rájöttek arra is, hogy az illetők teljes kalóriabevitele kevesebb volt a nap folyamán, ha úgy gondolták, hogy „nagy reggelit” ettek.

Megmérték a résztvevők vérében levő ghrelin szintet is, amely az éhséggel összefüggő hormon. Kiderült, hogy az éhség, amelyről beszámoltak, valamint a későbbi fogyasztásban fellépő különbségek nem a résztvevők ételre adott fizikai reakciójának különbségeivel magyarázhatók.

„Ugyanakkor, a korábbi fogyasztással kapcsolatos emlék, mely szembenáll a fiziológiai tényezőkkel, jobb célpontnak tűnik egy alaposabb vizsgálat szempontjából. Annak feltárására, miért van hatással az étellel kapcsolatos elvárásunk az éhségérzetre és a kalóriafogyasztásra” – mondta el Steven Brown.

Kapcsolódó cikk:

Ezért szeretünk annyira enni!

Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat

B.A.

 

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >