Elég, ha csak hisszük: sokat ettünk?

Meghatározza, mennyit eszünk később, hogy mennyire gondoljuk telítőnek az ételt, amelyet elfogyasztottunk – erre jutottak brit kutatók a közelmúltban.
Ha úgy gondoljuk, kellően telítő volt az étel, amit megettünk, hajlamosak vagyunk később kevesebbet fogyasztani.
Kutatók 26 résztvevővel végeztek el egy vizsgálatot. Ennek során azt mondták nekik, hogy két- vagy négy tojásból álló omlettet kaptak, két különböző reggelen – noha az omlettek csak három tojást tartalmaztak.
Amikor az emberek úgy hitték, kisebb omlettet ettek, bevallásuk szerint éhesebbnek érezték magukat 2 órával később, több tésztát fogyasztottak ebédre és jelentősen több kalóriát vittek be szervezetükbe a nap folyamán, mint amikor azt hitték, hogy egy nagy omlettet fogyasztottak el reggelire.
Nagymértékben függ a kalóriafogyasztásunk attól, telítőnek gondoltuk-e a reggelit - derült ki egy kutatásból
A felfedezéseket a kutatók a Brit Pszichológiai Társaság találkozóján ismertették.
„Korábbi tanulmányok is rávilágítottak, hogy egy személy elvárásainak jelentős befolyása lehet az éhség és telítettséggel kapcsolatos érzéseire, valamint későbbi kalóriafogyasztására – mondta el Steven Brown, a Sheffield Hallam Egyetem munkatársa, tanulmányvezető. – Munkánkat arra alapoztuk, hogy egy egyszerű reggelit követően vajon milyen az emberek fogyasztása órákkal később, a reggeli és az ebéd közötti időszakban.”
Brown elmondta: a kutatók rájöttek arra is, hogy az illetők teljes kalóriabevitele kevesebb volt a nap folyamán, ha úgy gondolták, hogy „nagy reggelit” ettek.
Megmérték a résztvevők vérében levő ghrelin szintet is, amely az éhséggel összefüggő hormon. Kiderült, hogy az éhség, amelyről beszámoltak, valamint a későbbi fogyasztásban fellépő különbségek nem a résztvevők ételre adott fizikai reakciójának különbségeivel magyarázhatók.
„Ugyanakkor, a korábbi fogyasztással kapcsolatos emlék, mely szembenáll a fiziológiai tényezőkkel, jobb célpontnak tűnik egy alaposabb vizsgálat szempontjából. Annak feltárására, miért van hatással az étellel kapcsolatos elvárásunk az éhségérzetre és a kalóriafogyasztásra” – mondta el Steven Brown.
Kapcsolódó cikk:
Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat
B.A.