Egészség hírek

Elég, ha csak hisszük: sokat ettünk?

Elég, ha csak hisszük: sokat ettünk?

Meghatározza, mennyit eszünk később, hogy mennyire gondoljuk telítőnek az ételt, amelyet elfogyasztottunk – erre jutottak brit kutatók a közelmúltban.

Ha úgy gondoljuk, kellően telítő volt az étel, amit megettünk, hajlamosak vagyunk később kevesebbet fogyasztani.

Kutatók 26 résztvevővel végeztek el egy vizsgálatot. Ennek során azt mondták nekik, hogy két- vagy négy tojásból álló omlettet kaptak, két különböző reggelen – noha az omlettek csak három tojást tartalmaztak.

Amikor az emberek úgy hitték, kisebb omlettet ettek, bevallásuk szerint éhesebbnek érezték magukat 2 órával később, több tésztát fogyasztottak ebédre és jelentősen több kalóriát vittek be szervezetükbe a nap folyamán, mint amikor azt hitték, hogy egy nagy omlettet fogyasztottak el reggelire.

Nagymértékben függ a kalóriafogyasztásunk attól, telítőnek gondoltuk-e a reggelit - derült ki egy kutatásból

Nagymértékben függ a kalóriafogyasztásunk attól, telítőnek gondoltuk-e a reggelit - derült ki egy kutatásból

A felfedezéseket a kutatók a Brit Pszichológiai Társaság találkozóján ismertették.

„Korábbi tanulmányok is rávilágítottak, hogy egy személy elvárásainak jelentős befolyása lehet az éhség és telítettséggel kapcsolatos érzéseire, valamint későbbi kalóriafogyasztására – mondta el Steven Brown, a Sheffield Hallam Egyetem munkatársa, tanulmányvezető. – Munkánkat arra alapoztuk, hogy egy egyszerű reggelit követően vajon milyen az emberek fogyasztása órákkal később, a reggeli és az ebéd közötti időszakban.”

Brown elmondta: a kutatók rájöttek arra is, hogy az illetők teljes kalóriabevitele kevesebb volt a nap folyamán, ha úgy gondolták, hogy „nagy reggelit” ettek.

Megmérték a résztvevők vérében levő ghrelin szintet is, amely az éhséggel összefüggő hormon. Kiderült, hogy az éhség, amelyről beszámoltak, valamint a későbbi fogyasztásban fellépő különbségek nem a résztvevők ételre adott fizikai reakciójának különbségeivel magyarázhatók.

„Ugyanakkor, a korábbi fogyasztással kapcsolatos emlék, mely szembenáll a fiziológiai tényezőkkel, jobb célpontnak tűnik egy alaposabb vizsgálat szempontjából. Annak feltárására, miért van hatással az étellel kapcsolatos elvárásunk az éhségérzetre és a kalóriafogyasztásra” – mondta el Steven Brown.

Kapcsolódó cikk:

Ezért szeretünk annyira enni!

Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat

B.A.

 

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >