Egészség hírek

Ezért szeretünk annyira enni!

Ezért szeretünk annyira enni!

Bizony gyakori, hogy nem tudunk ellenállni egy-egy finom falatnak – az emberek többsége szeret enni, s kutatók szerint ennek megvan az alapos oka.

Az emberek kedvelik az evést – s nemcsak az ízek miatt. Kutatók szerint amikor eszünk, az agy jó érzést generáló hormonokat szabadít fel, vagyis endorfinokat.

A friss tanulmány során kiderült, hogy ezen természetes úton előforduló opioidok szabályozása, melyek képesek a nagyon kellemes érzés vagy eufória előidézésére, segítenek a szervezetnek abban, hogy tudja, mikor elégedett.

Az emberek szeretnek enni - valóban élvezetet okoz számukra

Az emberek szeretnek enni - valóban élvezetet okoz számukra

Az érem másik oldala ugyanakkor, hogy a túlságosan sok evés e rendszer túlstimulációjával van összefüggésben, s ez már elhízáshoz vezet.

A tanulmányhoz a finn, Lauri Nummenmaa vezette kutatócsoport 10 önkéntes agyát szkennelte, ún. pozitron emissziós tomográfiával (PET). Az önkénteseket arra utasították, hogy egyenek éjjel, s radioaktív vegyületet fecskendeztek be nekik, mely az agyban levő opioid receptorokhoz kapcsolódik.

A PET szkennelés használatával a kutatók a radioaktivitás szintjét mérték a résztvevők agyában, miután „elszabadultak” éjjel és pizzát ettek. A szkennelést megismételték, miután az önkéntesek kevésbé ízes, folyékony ételt fogyasztottak, de ugyanakkora kalóriamennyiséggel, mint a pizza.

A tápláló ital arra késztette az agyat, hogy még több endorfint szabadítson fel. Ez az étel azonban nem idézett elő igazi élvezetet.

Mindez arra utalt, az opioid felszabadulása az agyban, mely az étkezéshez kapcsolódik, független attól az élvezettől, amelyet az evés nyújt.

A tanulmány szerzői szerint felfedezéseik segítenek a kutatóknak jobban megérteni a függőség előjeleit, valamint az étkezési rendellenességeket is – s talán új, hatékonyabb kezelésekkel állhatnak elő az elhízás terén.

A tanulmányt a The Journal of Neuroscience közölte.

Kapcsolódó cikk:

Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat

Kövér, de fitt? Ilyen nincs

B.A.

 

 

 

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >