2017. 09. 06. - 10:00

Ezért szeretünk annyira enni!

Ezért szeretünk annyira enni!

Bizony gyakori, hogy nem tudunk ellenállni egy-egy finom falatnak – az emberek többsége szeret enni, s kutatók szerint ennek megvan az alapos oka.

Az emberek kedvelik az evést – s nemcsak az ízek miatt. Kutatók szerint amikor eszünk, az agy jó érzést generáló hormonokat szabadít fel, vagyis endorfinokat.

A friss tanulmány során kiderült, hogy ezen természetes úton előforduló opioidok szabályozása, melyek képesek a nagyon kellemes érzés vagy eufória előidézésére, segítenek a szervezetnek abban, hogy tudja, mikor elégedett.

Az emberek szeretnek enni - valóban élvezetet okoz számukra

Az emberek szeretnek enni - valóban élvezetet okoz számukra

Az érem másik oldala ugyanakkor, hogy a túlságosan sok evés e rendszer túlstimulációjával van összefüggésben, s ez már elhízáshoz vezet.

A tanulmányhoz a finn, Lauri Nummenmaa vezette kutatócsoport 10 önkéntes agyát szkennelte, ún. pozitron emissziós tomográfiával (PET). Az önkénteseket arra utasították, hogy egyenek éjjel, s radioaktív vegyületet fecskendeztek be nekik, mely az agyban levő opioid receptorokhoz kapcsolódik.

A PET szkennelés használatával a kutatók a radioaktivitás szintjét mérték a résztvevők agyában, miután „elszabadultak” éjjel és pizzát ettek. A szkennelést megismételték, miután az önkéntesek kevésbé ízes, folyékony ételt fogyasztottak, de ugyanakkora kalóriamennyiséggel, mint a pizza.

A tápláló ital arra késztette az agyat, hogy még több endorfint szabadítson fel. Ez az étel azonban nem idézett elő igazi élvezetet.

Mindez arra utalt, az opioid felszabadulása az agyban, mely az étkezéshez kapcsolódik, független attól az élvezettől, amelyet az evés nyújt.

A tanulmány szerzői szerint felfedezéseik segítenek a kutatóknak jobban megérteni a függőség előjeleit, valamint az étkezési rendellenességeket is – s talán új, hatékonyabb kezelésekkel állhatnak elő az elhízás terén.

A tanulmányt a The Journal of Neuroscience közölte.

Kapcsolódó cikk:

Étrendünkkel befolyásoljuk baktériumainkat

Kövér, de fitt? Ilyen nincs

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.