2018. 04. 23. - 09:45
Ezért fontos megtanítani a tiniket főzni

Napjainkban annyi előnytelen menüt kínálnak a gyorséttermek, hogy kutatók szerint több értelme lenni megtanítani a tinédzsereket főzni, ha azt akarjuk, hogy egészségesen étkezzenek.
Jó volna, ha a tinik megtanulnának főzni – ezt a következtetést vonta le egy új tanulmány, amelyet Minneapolis-Saint Paul környékén végeztek a kutatók iskolákban. A résztvevők arról nyilatkoztak, mennyire tudnak főzni 2002 és 2003 között – ekkoriban 18-23 évesek voltak, majd 2015 és 2016 ismét beszéltek arról, miként készítik az ételeket. Vagyis 30-35 éves korukban.
„A főzési képességek a korai életszakaszban nem feltétlenül lényegesek. Egészen addig, míg az ember felnőtt nem lesz és több lehetősége – és felelőssége – lesz az étkezést illetően" – mondta el Jennifer Utter, tanulmányvezető az Auckland-i Egyetemről.

Sokkal egészségesebben étkezhetnek felnőttként, akik gyerekként megtanulnak főzni
Amennyiben 18 és 23 éves kor között kielégítő étel-készítési képességekkel bírnak, az a jelek szerint 30 és 35 éves korra jobb táplálkozást eredményez, beleértve azt is, hogy sokkal valószínűbb a zöldségek gyakori fogyasztása. Az is kiderült, hogy ilyen esetben kevésbé jellemző a gyorséttermi ételek fogyasztása, inkább családi körben ebédelnek.
A tanulmányt április 17-én a Journal of Nutrition Education and Behavior szaklap közölte.
„A főzés megtanulásának, a tudás fejlesztésének lehetősége hosszútávon igen hasznos a táplálkozás egészsége és a jó közérzet szempontjából” – mondta el Jennifer Utter.
Hozzátette: a családok, egészségügyi- és táplálkozástudományi professzorok, oktatók, pedagógusok és közösségek egyaránt érdemes befektetniük a főzés megtanításába, ám ennek eredménye valóban csak felnőtt korban mutatkozik meg, amikor az ember már önálló és külön él a családtól.
Kapcsolódó cikk:
B.A.