2018. 04. 09. - 10:35

Szívegészség: a diófélék lekörözik a húst

Szívegészség: a diófélék lekörözik a húst

Azoknak az embereknek, akik a diót és a magvakat részesítik előnyben, alacsonyabb esélyük van a szívbetegségre, mint akik többnyire húst fogyasztanak – állítják a kutatók.

Jobban jár, aki sok magot és diófélét eszik, mint aki leginkább hússal táplálkozik - erre jutottak amerikai és kanadai kutatók.
 
A Loma Linda kaliforniai egyetem iskolája, valamint a párizsi AgroParisTech és Országos Agronómiai Kutatóintézet kutatói rámutattak, hogy a fehérje ezen típusa jelentős különbséget eredményez egészségünkben: a vöröshús növeli a szívbetegség rizikóját, 60 százalékkal, miközben a növényi fehérjék – dió- és magvak – 40 százalékos csökkenést mutattak ki ugyanezen probléma esetében.
 
A tanulmányt az International Journal of Epidemiology szaklapban közölték.
 
A diófélékben levő fehérje sokkal jobb, mint a húsban megtalálható?
A diófélékben levő fehérje sokkal jobb, mint a húsban megtalálható?
 
„Miközben tudjuk, hogy az étrendi zsírok befolyásolják a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, a fehérjéknek a jelek szerint korábban alábecsült és független hatásuk van, másmilyen rizikót képviselnek” – mondta el Dr. Gary Fraser, a Loma Linda Közegészségügyi Iskola munkatársa sajtóközleményében.
 
Véleménye szerint az új bizonyíték azt sugallja, hogy a teljes képhez hozzátartozik ezen élelmiszerek fehérjéinek biológiai hatása.
 
A tanulmány 81.337 hetednapi adventistát vizsgált, egy olyan csoportot, amelyben egyenlő mértékben oszlik meg a vegetáriánusok és a húsevők aránya – 2002 és 2007 között. A 25 és 44 év közötti résztvevőktől megkérdezték, hogy milyen ételt fogyasztanak rendszeresen, beleértve a húst, diót, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonát.
 
„A diófélék széles választéka, mindennap, kis mennyiségekben fogyasztva csökkenti a vér LDL, azaz a rossz koleszterin szintjét. A különbség pedig 10-14 kevert dióféle egy nap.”
 
A 9 éves nyomonkövetés időszakában a kutatók közelről vizsgálták, mit esznek az alanyok, ahogyan a 2.276 halálesetet is, amely közben szív- és érrendszeri okokból bekövetkezett.
 
A húsra is szükség van, de a benne levő fehérje kevésbé előnyös a szívre
A húsra is szükség van, de a benne levő fehérje kevésbé előnyös a szívre
 
Fraser elmondta: a táplálkozási szakemberek rossz zsírként azonosítottáka húsokban és jóként a magvakban levőket. A kutatók azonban úgy ítélik meg a dolgot, hogy korábban is sejtették: sokat számít, miféle fehérjét fogyaszt az ember.
 
Nem találtak jelentős összefüggést a gabona, feldolgozott ételek, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek között, amikor a fehérje faktort vizsgálták.
 
Ugyanakkor a húsból és magvakból, dióból származó fehérjéket illetően igen jelentős volt a különbség.
 
Az egészséges étrend fehérjéken alapul, előnyben részesítve a növényekből származókat és kevesebbet fogyasztva a húsokból.
 
Fraser hozzátette: további tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy az aminosavakat is megvizsgálják a húsokban, melyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségekhez.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.