Egészség hírek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.

A házi feladatoknak igen nagy jelentősége van - egy új kutatás, melyet német szakemberek folytattak le, a házi feladatnak pozitív hatása van a gyermekek karakterére – lelkiismeretesebbek lesznek tőle.

„A házi feladat nemcsak az iskolai teljesítmény szempontjából fontos, hanem a személyiség fejlődése miatt is – feltéve, ha a gyerekek kellő erőfeszítést tesznek annak elvégzésébe” – fejtette ki a tanulmány vezetője, Richard Gollner a Tubingeni Egyetem sajtóközleményében.

A házi feladat pontos elvégzése lelkiismeretességre nevel?

A házi feladat pontos elvégzése lelkiismeretességre nevel?

A tanulmányhoz a kutatók 2760 diákot vettek górcső alá – akkor kezdték el, amikor a 4. osztályból az ötödikbe váltottak, majd a következő három esztendőben is elemezték őket évente.

A gyermekek kérdésekre válaszoltak, többek között arra, milyen jól teljesítettek a közelmúltban elvégzett házi feladat terén. Osztályozniuk kellett saját erőfeszítéseiket és értékelték a lelkiismeretesség különféle jellemzőit, például a pontosságot, tisztaságot.

A kutatók megállapították, hogy a diákok, akik több időt és erőfeszítést fektettek házi feladatukba az 5. és a 8. osztály közötti időszakban, jóval lelkiismeretesebbek voltak – ez arra enged következtetni, hogy a házi feladattal kapcsolatos pontosság és figyelem ellensúlyozhatja a tinédzserkorban jellemző, átmeneti lelkiismeretesség-csökkenést. A diákok szülei meg is erősítették, hogy ez így igaz.

Az eredményeket a Journal of Research in Personality szaklap tette közzé.

„A kérdést, miszerint a házi feladat elvégzése befolyásolhatja a lelkiismeretesség fejlődését, korábbi tanulmányok hanyagolták – amikor a házi feladat szerepéről szó esett” – mondta Ulrich Trautwein, az egyetem tudomány és pszichológiaoktatással foglalkozó Hector Kutatási Intézetének vezetője.

Kapcsolódó cikk:

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >