2017. 10. 18. - 10:10

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.

A házi feladatoknak igen nagy jelentősége van - egy új kutatás, melyet német szakemberek folytattak le, a házi feladatnak pozitív hatása van a gyermekek karakterére – lelkiismeretesebbek lesznek tőle.

„A házi feladat nemcsak az iskolai teljesítmény szempontjából fontos, hanem a személyiség fejlődése miatt is – feltéve, ha a gyerekek kellő erőfeszítést tesznek annak elvégzésébe” – fejtette ki a tanulmány vezetője, Richard Gollner a Tubingeni Egyetem sajtóközleményében.

A házi feladat pontos elvégzése lelkiismeretességre nevel?

A házi feladat pontos elvégzése lelkiismeretességre nevel?

A tanulmányhoz a kutatók 2760 diákot vettek górcső alá – akkor kezdték el, amikor a 4. osztályból az ötödikbe váltottak, majd a következő három esztendőben is elemezték őket évente.

A gyermekek kérdésekre válaszoltak, többek között arra, milyen jól teljesítettek a közelmúltban elvégzett házi feladat terén. Osztályozniuk kellett saját erőfeszítéseiket és értékelték a lelkiismeretesség különféle jellemzőit, például a pontosságot, tisztaságot.

A kutatók megállapították, hogy a diákok, akik több időt és erőfeszítést fektettek házi feladatukba az 5. és a 8. osztály közötti időszakban, jóval lelkiismeretesebbek voltak – ez arra enged következtetni, hogy a házi feladattal kapcsolatos pontosság és figyelem ellensúlyozhatja a tinédzserkorban jellemző, átmeneti lelkiismeretesség-csökkenést. A diákok szülei meg is erősítették, hogy ez így igaz.

Az eredményeket a Journal of Research in Personality szaklap tette közzé.

„A kérdést, miszerint a házi feladat elvégzése befolyásolhatja a lelkiismeretesség fejlődését, korábbi tanulmányok hanyagolták – amikor a házi feladat szerepéről szó esett” – mondta Ulrich Trautwein, az egyetem tudomány és pszichológiaoktatással foglalkozó Hector Kutatási Intézetének vezetője.

Kapcsolódó cikk:

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.