Egészség hírek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.

A házi feladatoknak igen nagy jelentősége van - egy új kutatás, melyet német szakemberek folytattak le, a házi feladatnak pozitív hatása van a gyermekek karakterére – lelkiismeretesebbek lesznek tőle.

„A házi feladat nemcsak az iskolai teljesítmény szempontjából fontos, hanem a személyiség fejlődése miatt is – feltéve, ha a gyerekek kellő erőfeszítést tesznek annak elvégzésébe” – fejtette ki a tanulmány vezetője, Richard Gollner a Tubingeni Egyetem sajtóközleményében.

A házi feladat pontos elvégzése lelkiismeretességre nevel?

A házi feladat pontos elvégzése lelkiismeretességre nevel?

A tanulmányhoz a kutatók 2760 diákot vettek górcső alá – akkor kezdték el, amikor a 4. osztályból az ötödikbe váltottak, majd a következő három esztendőben is elemezték őket évente.

A gyermekek kérdésekre válaszoltak, többek között arra, milyen jól teljesítettek a közelmúltban elvégzett házi feladat terén. Osztályozniuk kellett saját erőfeszítéseiket és értékelték a lelkiismeretesség különféle jellemzőit, például a pontosságot, tisztaságot.

A kutatók megállapították, hogy a diákok, akik több időt és erőfeszítést fektettek házi feladatukba az 5. és a 8. osztály közötti időszakban, jóval lelkiismeretesebbek voltak – ez arra enged következtetni, hogy a házi feladattal kapcsolatos pontosság és figyelem ellensúlyozhatja a tinédzserkorban jellemző, átmeneti lelkiismeretesség-csökkenést. A diákok szülei meg is erősítették, hogy ez így igaz.

Az eredményeket a Journal of Research in Personality szaklap tette közzé.

„A kérdést, miszerint a házi feladat elvégzése befolyásolhatja a lelkiismeretesség fejlődését, korábbi tanulmányok hanyagolták – amikor a házi feladat szerepéről szó esett” – mondta Ulrich Trautwein, az egyetem tudomány és pszichológiaoktatással foglalkozó Hector Kutatási Intézetének vezetője.

Kapcsolódó cikk:

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

B.A.

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >