2020. 08. 26. - 11:05

Fogékonyabbá tesz a koronavírusra a dohányzás

Fogékonyabbá tesz a koronavírusra a dohányzás

A dohányzás növeli annak esélyét, hogy az ember elkapja a Covid-19 fertőzést, az ujjak és a potenciálisan szennyezett cigaretták miatt is – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Fogékonyabbá tesz a koronavírus elkapására a cigerettázás a szakértők szerint. Mivel az ujjak és a potenciálisan szennyezett cigaretták is kontaktusba kerülnek a szánkkal, a Covid-19 esélye nagyobb azok körében, akik rágyújtanak.
 
Az új koronavírus nemigen válogat, de veszélyesebb lehet bizonyos csoportokra nézve: ilyenek az idősek, illetve azok, akiknek eleve vannak egészségügyi problémáik, például diabétesz, szívbetegség, magas vérnyomás és asztma.
 
A jelenlegi adatok azt is sugallják: dohányosoknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos tünetek vagy halál a Covid-19 miatt, ugyanis a betegség elsősorban a tüdőt támadja meg.
 
A dohányosok nagyobb veszélyben vannak a koronavírus szempontjából
A dohányosok nagyobb veszélyben vannak a koronavírus szempontjából
 
A cigarettázás ugyanakkor annak esélyét is növeli, hogy az illető ki legyen téve a halálos vírusnak, mivel az ujjak és a cigaretták, melyek potenciálisan szennyezettek is lehetnek, hozzáérnek a szájhoz. Ez a szakértők szerint igaz minden egyéb dohánytermékre is.
 
A vízipipa példának okáért még veszélyesebb, hiszen az emberek azt megosztják egymás között, s ez lényegesen megkönnyíti a koronavírus átadását. Olvasd el: A vízipipa veszélyesebb a sima dohánynál?
 
A dohányosok nagyobb veszélynek vannak kitéve a súlyos megbetegedés tekintetében is.
 
Az eddigi bizonyítékok alapján a már valamilyen – nem fertőző – betegségben szenvedő emberek jóval fogékonyabbak arra, hogy súlyosan megbetegedjenek a koronavírustól.
 
Mivel a cigarettázás az egyik legfőbb kockázati tényező az egyéb súlyos betegségeket illetően – vegyük például a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, rákot, krónikus tüdőbetegséget és diabéteszt -, a dohányosoknál nagyobb az esélye annak, hogy komolyan megbetegíti őket a koronavírus.
 
A dohányzás jelentős kockázatot jelent a Covid-19 átvitelének felgyorsításával is – vélik a szakemberek. Ennek oka az, hogy a vírus elsősorban nyállal vagy az orrból származó váladékkal terjed, amikor egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent. Olvasd el: Az elhízás növeli a koronavírus miatti halál esélyét a férfiaknál
 
A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, ne rágják a dohánytermékeket, mert ha kiköpnek az utcára, az is növeli az egészségügyi kockázatokat - különösen a fertőző betegségek terjesztését, például koronavírus, tuberkulózis vagy sertésinfluenza.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.