2020. 11. 09. - 10:30

Fülzúgás lehet a koronavírus hosszútávú tünete

Fülzúgás lehet a koronavírus hosszútávú tünete

A fülzúgás a Covid-19 hosszúra nyúló tünete lehet - a fertőzés után ugyanis a fejben és a fülben jelentkező zaj egyre jelentősebbé válhat.

A koronavírus hosszú ideig fennálló tünete lehet a fülzúgás – mutatott rá egy új tanulmány. Eszerint a gyakorinak számító állapot, melynek köszönhetően sokkal intenzívebben hallunk zajt a fülben és a fejben, a Covid-19 betegséggel súlyosbodhat.
 
A fertőzés számos módon befolyásolhatja az egészséget. Sok esetben előfordul, hogy a kigyógyulást követően is érzékel tüneteket a páciens. Olvasd el: A koronavírus a szemre is veszélyes?
 
Bár a légzési nehézség a leggyakoribb tünet, sok szakértő szerint tartós tüdőkárosodás figyelhető meg azoknál az embereknél, akik felépültek a koronavírus- fertőzésből. Ám számos más szövődmény is fennállhat. A szervkárosodás sem ritka.
 
Sokak szerint a koronavírus súlyosbította, vagy kiváltotta a fülzúgásukat
Sokak szerint a koronavírus súlyosbította, vagy kiváltotta a fülzúgásukat
 
Egy új tanulmány most a hallással kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet. Az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) kutatói felfedezték, hogy a vírusfertőzés, valamint a terjedése ellen tett lépések súlyosbíthatják a fülzúgást.
 
A Frontiers in Public Health szaklapban közzétett tanulmány szerint a kutatásban 48 országból 3.103 ember vett részt, többségük angol és amerikai volt.
 
A társadalmi távolságtartás ront az állapoton?
 
A kutatók szerint a páciensek 40 százaléka, aki átesik a koronavíruson, egyúttal fülzúgása rosszabbodását is tapasztalja. S bár a tanulmány azokra fókuszált, akik már korábban is küzdöttek fülzúgással, az alanyok egy része azt is állítja, hogy fülzúgását a Covid-19 váltotta ki, ami arra utal, hogy az a hosszan fennálló betegség tünete is lehet. Olvasd el: Koronavírus - 5-ből 4 embernél alakulnak ki tünetek
 
A tanulmány arra is rámutatott, hogy a páciensek közül sokan úgy vélik, fülzúgásuk a társadalmi távolságtartás miatt is súlyosbodott. Az intézkedések ugyanis a munka és az életmód rutinjának jelentős változásához vezettek.
 
Kiderült az is: a nők és az 50 év alattiak jelentősen zavaróbbnak találták a fülzúgást a járvány idején. A fülzúgás súlyosságának növekedése mellett a Covid-19 járvány megnehezítette, hogy az emberek megfelelő egészségügyi ellátáshoz jussanak. Ez pedig növeli az érzelmi stresszt és rosszabbá teheti a fülzúgás tüneteit – ami ördögi kör.
 
Úgy tűnik, a koronavírus miatti változások egy része negatív hatással van a fülzúgással küzdők életére - a tanulmány résztvevői arról számoltak be, hogy Covid-19 tünetei súlyosbították, vagy egyes esetekben kiváltották a fülzúgást és halláskárosodást. Egy biztos, ezt a problémát a kutatók minél előbb közelebbről is meg szeretnék vizsgálni.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.