2020. 09. 30. - 10:35

Koronavírus – 5-ből 4 embernél alakulnak ki tünetek

Koronavírus – 5-ből 4 embernél alakulnak ki tünetek

Azoknak, akik úgy vélik, a Covid-19 nem árt meg nekik túlságosan, kénytelenek lesznek újragondolni a dolgot – 5-ből 4 embert ugyanis biztosan érintenek a tünetek.

Ötből négy, új koronavírussal fertőzött ember szenved nagy valószínűséggel a Covid-19 néhány tünetétől – mutatott rá egy új elemzés.
 
Csupán a megfertőzöttek 20 százaléka marad tünetmentes, miközben persze hordozza a vírust. Mindezt egy, 79 koronavírus-tanulmány összesítése során állapították meg a kutatók. Ezek a tanulmányok pedig csupán 6600 embert foglaltak magukba – közülük 1287 volt tünetmentes.
 
Az eredmények alátámasztják a koronavírus-terjedés gátlása érdekében tett lépéseket - mondta el dr. Len Horovitz, a New York-i Lenox Hill Kórház tüdőszakértője. „A maszkviselés, a távolságtartás, a kézmosás és a tömegek kerülése – ez az a négy dolog, ami valóban enyhíti a terjedést.” Olvasd el: A jódoldat gátolhatja a koronavírus terjedését?
 
A szabályok a maszkviselésre, a higiéniára és a távolságtartásra vonatkozóan továbbra is elengedhetetlenek
A szabályok a maszkviselésre, a higiéniára és a távolságtartásra vonatkozóan továbbra is elengedhetetlenek
 
Az új, 20 százalék körüli adat a tünetmentes Covid-19 eseteket illetően a korábbi becslések alsó végén áll - mondta dr. Susan Kline, a Minnesotai Egyetem fertőző betegség-professzora, hozzátéve, úgy gondolták, az érték valahol 15 és 50 százalék közötti lesz. Megjegyezte: mindez rámutat, hogy a becslések mennyire változhatnak.
 
A 20 százalék azonban még mindig igen nagy szám és nem fog változtatni azon, hogy az embereknek be kell tartani a maszkviselési, higiéniai és távolságtartási szabályokat.
 
Horovitz és más szakértők ugyanakkor úgy vélik, még mindig nem teljesen tisztázott, hány Covid-19 beteg marad tünetmentesen a fertőzés során. Olvasd el: Célegyenesben az orosz koronavírus-vakcina?
 
Ha tünetmentes betegekről beszélünk, valójában meg kell említeni az elvégzett tesztek számát, mert amennyiben alultesztelik az embereket, az eredmények nem fogják feltárni a tünetmentesek számát – mondta el Horovitz.
 
Ugyanakkor, az Egyesült Államokban történt, hosszabb időn át tartó és szélesebb körű tesztelést követően Horovitz úgy véli, „a tünetmentes arány inkább 40 százaléknak tűnik, mint 20-nak”.
 
Az is lehetséges egyébként, hogy egyes emberek nem kérnek tesztelést, mert állapotuk nem ad okot különösebb aggodalomra – jegyezte meg dr. Amesh Adalja, a Baltimore-i Johns Hopkins Center for Health Security vezető tudósa.
 
Hozzátette: sok Covid-os, tünetmentes ember az enyhe tüneteit nem a koronavírusnak, hanem valami másnak tulajdonítja.
 
A valódi választ arra, hány ember nem szenved tünetektől koronavírus esetén, akkor fogjuk megkapni, ha széles körű tesztek állnak rendelkezésre az Egyesült Államokban és az egész világon - mondta Horovitz.
 
Az új áttekintést a PLOS Medicine folyóirat közölte.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.