2022. 08. 23. - 10:50

Gégerák és életminőség - Hangpatológiák szűrését oldja meg a mesterséges intelligencia

Gégerák és életminőség - Hangpatológiák szűrését oldja meg a mesterséges intelligencia

Egy innováció lehetővé teszi a hangpatológiák hatékonyabb szűrését. A kutatók mesterséges intelligencia bevetésével igyekeznek segíteni a gégemetszésen átesett betegeken.

A hangpatológiák hatékonyabb szűrését is megoldhatja a mesterséges intelligencia.
 
Tanulmányba kezdett 2017 elején a litvániai Kaunas Technológiai Egyetem (KTU) és a Litván Egészségügyi Tudományok Egyeteme (LSMU) kutatócsoportja, hogy kiderítse, vajon a mesterséges intelligencia felhasználható-e a gégemetszésen átesett páciesnek hangjában lévő patológiák felismerésére.
 
Ezt az összetett műtétet előrehaladott gégerák esetén végzik, amikor az ember beszédképessége szempontjából létfontosságú szervet eltávolítják. Olvasd el: Így javíthatja a rák diagnózisát az MI
 
A hangpatológiák hatékonyabb szűrését is megoldhatja a mesterséges intelligencia
A hangpatológiák hatékonyabb szűrését is megoldhatja a mesterséges intelligencia
 
A vizsgálat sikeres volt - a csoport megállapította, hogy a mesterséges intelligencia nagy pontossággal alkalmazható bizonyos patológiák kimutatására a gégemetszésen átesett betegek hangjában.
 
Ez potenciálisan segíthet javítani ezen páciensek életminőségét, azzal, hogy lehetővé teszi az esetleges hangi patológiák korábbi felismerését és kezelését. Olvasd el: A rák kimenetelét is előrejelezheti a mesterséges intelligencia
 
„A mesterséges intelligencia használata a hangpatológia szűrésében nagy lehetőségeket rejt magában - mondta Rytis Maskeliūnas, a tanulmányban részt vevő egyik kutató. - Segítségével hatékonyabban szűrhetjük a betegeket és biztosíthatjuk, hogy mindenki megkapja a kezelést, akinek szüksége van rá.”
 
Prof. Virgilijus Ulozas, a tanulmányban részt vevő orvosok egyike egyetértett.
 
Megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása a hangpatológiai szűrésben már bizonyította értékét más területeken, például a képelemzésben. „Úgy vélem, hogy használata a hangpatológiában a jövőben csak tovább fog nőni” – jegyezte meg Ulozas.
 
 
J.L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.