2022. 03. 31. - 09:00

Virtuális daganatok és mesterséges intelligencia lehet a rákterápia jövője

Virtuális daganatok és mesterséges intelligencia lehet a rákterápia jövője

Újabb, izgalmas munka lehet kulcsfontosságú a rákos sejtek hatékony megcélzásában: a digitális daganatok létrehozása és a mesterséges intelligencia.

A rákterápia jövőjét jelenthetik a virtuális daganatok és a mesterséges intelligencia. Dr. Miriam Stoppard a Bristoli Egyetem bevonásával végez munkát és leszögezi: a nanomedicinák korszaka áll előttünk.
 
Olyan apró gyógyszerek ezek, amelyek a sejten belüli egyedi molekulák szintjén hatnak. Meghökkentő viszont, hogy ezeket a nanomedicinákat mesterséges intelligencia (MI) alkotja meg.
 
Mindez nemcsak azt teszi lehetővé a tudósok számára, hogy virtuális daganatokat növeszthessenek, hanem mesterséges intelligencia segítségével specifikus nanorészecskéket is tudnak tervezni ezek kezelésére.
 
Mondani sem kell, mekkora előrelépés a rák új terápiáinak fejlesztésében, hiszen így a kutatók használhatnak virtuális daganatokat a nanogyógyszerek tervezésére, mielőtt azokat laboratóriumban vagy betegeken tesztelnék. Olvasd el: Alakváltó mikrorobotok visznek gyógyszert a rákos sejtekhez
 
A rákterápia jövőjét jelenthetik a virtuális daganatok és a mesterséges intelligencia
A rákterápia jövőjét jelenthetik a virtuális daganatok és a mesterséges intelligencia
 
A lenyűgöző munka az Evonano európai projekt érdeme, melyben közösen dolgoznak a Bristoli Egyetem munkatársai, dr. Sabine Hauert és dr. Namid Stillman, valamint a szerbiai, újvidéki dr. Igor Balaz.
 
„A szimulációk segítségével számos kezelést nagyon gyorsan vagyunk képesek tesztelni, igen sokféle daganat esetében. A betegség összetett természetére tekintettel még mindig a virtuális daganatok létrehozásának kezdeti szakaszában járunk, de reméljük, még ezek az egyszerű digitális daganatok is segíthetnek a rák elleni nanomedicinák hatékonyabb tervezésében" – mondta dr. Hauert.
 
Úgy véli, hogy a virtuális daganatok növekedéséhez és kezeléséhez szükséges szoftver döntő fontosságú lehet a célzott rákkezelések kifejlesztésében.
 
„A jövőben létre lehet hozni a páciens daganatának digitális ikertestvérét, ami lehetővé teheti új, az ő szükségleteire specializálódott nanorészecskés kezelések megtervezését. Anélkül, hogy kiterjedt próba-hiba vizsgálatra vagy laboratóriumi munkára lenne szükség. Utóbbi gyakran költséges és korlátozott a gyors ismétlést illetően az egyes betegek számára megfelelő megoldásoknál” – mondta dr. Hauert.
 
A nanogyógyszerek egyik nagy előnye, hogy jobban meg tudják célozni a specifikus rákos sejteket. Olvasd el: Az egykori süteményszkenner már a rák ellen harcol
 
Mögötte pedig az áll, hogy a nanorészecskék apró „járművek”, melyeket meg lehet úgy tervezni, hogy gyógyszereket szállítsanak a daganatokba. Kialakításuk megváltoztatja a testben mozgás képességét, így helyesen célozzák meg a rákos sejteket.
 
A mesterséges evolúciónak nevezett gépi tanulási technika mindaddig finomhangolja a nanorészecskék tervezését, amíg azok nem képesek kezelni bizonyos rákfajtákat – eközben is elkerülhetők a mellékhatások, az egészséges sejtek megőrzésével.
 
A hároméves, Európán átívelő munka méltán demonstrálja, miként találhat új és izgalmas módszereket a rák kezelésére a számítógépes teljesítmény és a gépi tanulás kombinálása.
 
A kutatócsapat célja a jövőben a beteg-daganatok virtuális változatainak kifejlesztése, majd a számukra megfelelő kezelések optimalizálása.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.