2020. 09. 02. - 10:55

Ha este eszünk, kevés tápanyagot fogyasztunk?

Ha este eszünk, kevés tápanyagot fogyasztunk?

Ahhoz, hogy étkezési szokásaink egészségesek legyenek, érdemes odafigyelnünk az órára – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Nem biztos, hogy minden étkezésünk ugyanolyan magas tápanyag-tartalommal bír. Kutatók szerint érdemes az órát is néznünk, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni.
 
Amennyiben a napi szinten fogyasztott kalóriák nagyrészét este visszük be a szervezetünkbe, az nemcsak magasabb kalória-bevitelhez kapcsolódik, hanem kevesebb tápanyagtartalomhoz is - derül ki egy új tanulmányból. Olvasd el: Nem egyforma az alacsony kalóriás étrend hatása nőkre és férfiakra 
 
Sajnos, az éhség-érzet gyakran jelentkezik a nap második felében, este is sűrűn előfordul. Ez pedig befolyásolhatja a magunkhoz vett élelmiszer típusát és mennyiségét is – figyelmeztetnek a kutatók.
 
Nem mindegy, mikor fogyasztjuk el napi kalóriabevitelünk legnagyobb részét
Nem mindegy, mikor fogyasztjuk el napi kalóriabevitelünk legnagyobb részét
 
További információk érdekében a szakemberek közel 1200 felnőtt adatait elemezték – azokét, akik részt vettek az Egyesült Királyság 2012 és 2017 közötti, nemzeti étrendről és táplálkozásról szóló felmérésében.
 
Jelentésük alapján az esti evés a napi kalóriabevitel csaknem 40 százalékát tette ki.
 
A tanulmányhoz a felnőtt alanyokat négy csoportra osztották, annak alapján, hogy napi kalóriabevitelük hány százalékát fogyasztják este 6 után: a legnagyobb mértéket a 48,6 százalék, míg a legkisebbet a 31,4 százalék képviselte. Olvasd el: A túl sok dopamin elhízottá tesz
 
Kiderült: azok, akik este fogyasztották a napi kalória legalacsonyabb százalékát, kevesebbet is ettek, összehasonlítva őket a többiekkel. Azok pedig, akik napi kalóriabevitelük legnagyobb százalékát ekkor ették meg, jelentősen alacsonyabban teljesítettek az étrend minőségét illetően, összevetve őket a többi csoporttal.
 
A kutatók ismertették a tanulmány eredményeit az elhízással foglalkozó európai és nemzetközi kongresszus online találkozóján.
 
Az energiafogyasztás időzítése fontos és módosítható magatartás, melyet figyelembe kell venni a jövőbeni táplálkozási beavatkozások során” – fogalmazott Judith Baird kutató, az észak-írosrzági Ulster Egyetem munkatársa.
 
Több tanulmányra van azonban szükség annak megismeréséhez, hogy az ételek és nassolnivalók elosztása és/vagy az este fogyasztott ételek milyen hatással vannak a testösszetételre és az egészségre - tették hozzá a kutatók egy értekezleti sajtóközleményben.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.