2018. 02. 28. - 10:45

Hány éves a tested valójában?

Hány éves a tested valójában?

Ki hitte volna: egy egyszerű vizelet-teszttel meg lehet becsülni, milyen idős valakinek a szervezete valójában – ez a biológiai korát mutatja meg, s nem a kronológiait.

 

Meg lehet ítélni egyszerű vizelet-teszt alapján, hogy milyen idős biológiailag a szervezet. S ezzel az információval a korral összefüggő betegségekre, sőt a halál kockázatára is biztosabban lehet következtetni.

A teszt egy olyan anyagot ellenőriz – melynek neve marker -, amely az oxidációból eredő sejtkárosodást jelzi. Ezen anyag jelenléte ugyanis megnő a vizeletben, ahogy az ember idősödik.

A test valódi életkorát és betegségekre való fogékonyságát jelzi a vizeletben levő marker

A test valódi életkorát és betegségekre való fogékonyságát jelzi a vizeletben levő marker

„Ahogyan öregszünk, egyre nagyobb oxidatív károsodást szenvedünk, az oxidatív markerek szintje pedig megnő a szervezetben" – magyarázta Jian-Ping Cai, a tanulmány társszerzője, aki a kínai Pekingben levő nemzeti gerontológiai központ kutatója.

Az emberek teste eltérő mértékben idősödik a kutatók szerint. Ennek oka egyrészt a sejtkárosodás különböző mértéke, mely az olyan tényezőkkel áll összefüggésben, mint a genetika, életmód és környezet.

A tanulmányhoz a kutatók a 8-oxo-7,8- dihidroguanozin (8-oxoGsn) nevű oxidációs markerre koncentráltak. Ennek szintjét mérték a vizeletmintákban, melyek több mint 1200 kínai embertől származtak, 2-90 éves kor között, azaz szinte milyen korosztályban, s azt találták, hogy korral összefüggő növekedés tapasztalható a markerekben a 21 évesek és ennél idősebbek körében.

Így a 8-oxoGsn ígéretes új marker az öregedés megítélésében.

Ez a marker ugyanis a test valódi állapotát jelzi, jobban mint a kronológiai korunk – s segíthet megjósolni egy-egy korral összefüggő betegség kockázatát.

A tanulmányt a Frontiers in Aging Neuroscience szaklapban közölték.

Kapcsolódó cikk:

A barátoknak még az agyuk is hasonló?

Veszélyben vannak a takarító nők?

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.