2018. 02. 21. - 09:30

Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a takarítószereket.

Azok a hölgyek, akik takarítóként dolgoznak vagy gyakran alkalmaznak tisztítószereket otthon, nagyobb eséllyel szembesülhetnek tüdőfunkció-csökkenéssel azokkal szemben, akik kevesebbet takarítanak vagy nem használnak ilyen szereket – állapította meg kutatók, akik felfedezésüket a American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine szaklapban közölték.

A norvég Bergen egyetemén a kutatók 6235 résztvevőt elemeztek – átlagosan 34 évesek voltak, amikor bevették őket a tanulmányba, s 20 éven át követték egészségi állapotukat.

Kutatók szerint a takarítónők különösen veszélyben lehetnek a tüdőfunkció-csökkenés kapcsán

Kutatók szerint a takarítónők különösen veszélyben lehetnek a tüdőfunkció-csökkenés kapcsán

„Miközben a tisztítószerek asztmára gyakorolt, rövidtávú hatásai egyre nagyobb mértékben dokumentáltak, a hosszútávú következményekről kevés ismeretünk van – mondta el Cecile Svanes orvos, PhD. – Attól tartunk, hogy ezek a kémiai anyagok napról-napra, folyamatosan károsítják a légutakat, s az idő előrehaladtával a tüdőműködés hanyatlását eredményezik.”

A tanulmány szerint azokat a nőket összehasonlítva a takarítószereket kevésbé használókkal az alábbi eredmények születnek:

1.Az 1 másodperc alatt kifújható levegő mennyisége egy ember esetén 3,6 milliliter/évvel csökkent az otthon takarítók esetében, de 3,9 ml/évvel gyorsabban mérséklődött a takarító mesterséggel rendelkezőknél.

2.A teljes mennyiség, amit egy ember ki tud lélegezni, 4,3 ml/évvel csökkent az otthon takarítók körében, míg 7,1 ml/évvel a takarítással foglalkozók esetében.

A szerzők szerint a takarítással foglalkozóknál a tüdőfunkció-csökkenés azokéval összehasonlítható, akik dohányoznak, kicsit kevesebb mint 20 dobozzal szívnak el évente.

A tisztítószerek részecskéi évek múltán komoly gondot okozhatnak

A tisztítószerek részecskéi évek múltán komoly gondot okozhatnak

Ez a tüdőprobléma elsőre talán meglepő – mondta Øistein Svanes, a klinikai tudományok doktora. Hozzátette: ám ha belegondolunk az apró tisztítószer-részecskék belélegzésébe, melyeket padlótakarításhoz használunk, talán mégsem olyan furcsa a megállapítás.

A tanulmány szerzői most azon gondolkodnak, vajon a tüdőfunkció-csökkenés annak az irritációnak köszönhető-e, amelyet a tisztítószerek a légutak nyálkahártyáin okoznak – s ez vezet-e idővel tartós változásokhoz.

A kutatók azt is megjegyzik, hogy férfiaknál ugyanezt a tüdőfunkció-csökkenést nem állapították meg, akár otthon takarítottak, akár munkahelyen.

Az ugyanakkor tény, hogy a tanulmány viszonylag kevés embert vizsgált.

Mégis, az üzenet az: ha lehet, használjunk minél kevesebb takarítószert – a legtöbbször a jól bevált régi házi praktikák is megteszik, vagyis az ecet, a szódabikarbóna és a víz.

Kapcsolódó cikk:

Kémiai anyagok okozhatnak hízást?

Az energiaitalok veszélyesek a gyerekekre?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.