2018. 03. 12. - 10:50

Hátfájás – 4 tipp a helyes testtartáshoz

Hátfájás – 4 tipp a helyes testtartáshoz

Nem titok ma már, hogy a helytelen testtartás számos kellemetlen problémát okozhat, egészségügyi gondok sokaságát vonhatja magával. Mit érdemes tennünk azért, hogy ne alakuljon ki?

A hátfájás felnőttek és fiatalabbak jó részét érinti ma már, amely nem is annyira meglepő napjainkban – az ülő életmódnak köszönhetően. A hátproblémák azonban számos egyéb okból kialakulhatnak.

A leggyakoribb a hát alsó részének fájdalma – ezzel szembesülnek az orvosok leginkább. A rossz testtartás komoly fájdalmakat válthat ki idővel. Mielőtt azonban ennyire súlyos helyzet alakulna ki, érdemes megfogadni néhány jó tanácsot.

A táska adta súly egyenetlenül oszolhat meg a háton - ez is oka lehet a hátfájásnak

A táska adta súly egyenetlenül oszolhat meg a háton - ez is oka lehet a hátfájásnak

Mit tehetünk a hátfájás ellen?

1.Sose helyezzünk egyenetlen terhelést a hátra!

A táskák, hátizsákok gyakran helyeznek egyenetlen terhelést a hátra. Minden fordító-, hajlító mozdulat ilyen körülmények között stresszt ró rá és fájdalmat okozhat. Ugyanígy a súlyok emelgetése, nehéz dolgok ki-bepakolása.

Fontos, hogy olyan hátizsákokat, táskákat viseljünk, vigyünk magunkkal, amely egyenlő mértékben terheli a hátat – és lehetőleg ne is pakoljuk túl!

2.Ülés és állás közben helyes testtartást vegyünk fel

Vigyázzunk, ne lógassuk állandóan fejünket az elektronikus kütyünk nézegetése közben. Ülés közben nem nehéz kialakítani egy rossz tartást, hiszen oda se figyelünk rá. Ezzel azonban egyenetlen terhelést rakunk a gerincünkre, számos egyensúlytalanságot elérve az izmok terén. A rossz tartás lassítja a keringést és mérsékeli az izmokba jutó oxigén mennyiségét – ami korai degeneratív változásokhoz vezethet a gerincben.

3.Tartsunk szünetet munka közben!

Nagyon nem jó egész nap ülni. A tudósok egyenesen az „új dohányzásnak” nevezik az ülő életmódot, mely rendkívül rossz hatást gyakorol ránk: gerinc- és hátproblémákkal számolhatunk. A hosszú órákon át ücsörgés a következő eredményekkel jár:

-A zsírégetést segítő enzimek száma 90 százalékkal csökken.

-2 óra elteltével a jó koleszterin szintje 20 százalékkal mérséklődik.

-4 óra elteltével csökken az inzulin hatékonysága és nő a cukorbetegség esélye.

Ha sokáig ülünk napközben, növeljük a vastagbél-, az endometriális- és a tüdőrák valószínűségét.

Ha már kialakult a hátfájás, különféle kezelésekre lehet szükség

Ha már kialakult a hátfájás, különféle kezelésekre lehet szükség

Fontos tehát napközben többször felkelni, járni egyet, testtartást változtatni – ezzel növeljük a vérkeringést az izmokban, a létfontosságú szervekben és új vér, új oxigén kerül a szervezet minden részébe.

4.Használjunk megfelelő párnát

A helyes párna elősegíti, hogy túlzott terhelés nehezedjen a gerincre. A megfelelő méret és magasság ugyanis támogatja a testet, a vállaktól a nyakon át a fejig. A párna magassága akkor jó, ha a nyak vonala megegyezik a gerincével.

Kapcsolódó cikk:

Hány éves a tested valójában?

Ezért kell mozogniuk a gyerekeknek

B.A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.