2018. 01. 08. - 10:00

Ezért kell mozogniuk a gyerekeknek

Ezért kell mozogniuk a gyerekeknek

Egy tanulmány összefüggést mutatott ki a testmozgás és a kognitív fejlődés között – ha tehát nem mozog eleget egy gyermek, a felnőttkori diabétesz és elhízás kockázatának teszi ki magát.

A testmozgás nagyon fontos a gyermekek számára. Egy új tanulmány megállapította, hogy a kognitív fejlődés szempontjából igen lényeges az elegendő mozgás – ha ugyanis hanyagolják, felnőttkorban cukorbetegség és elhízás köszönthet rájuk.

Egy kutatás az iskolai teljesítménnyel is összefüggésbe hozta a testmozgást. Kiderült, hogy a fizikai aktivitás biztosítja a fiatal agy számára a „szükséges löketet”.

A rendszeres mozgás fontos a kognitív fejlődés szempontjából is

A rendszeres mozgás fontos a kognitív fejlődés szempontjából is

A tanulmányt a Monographs of the Society for Research in Child Development szaklapban közölték.

Ebből kiderül, hogy a fizikailag aktív gyermekek jobban teljesítenek az órákon és a teszteken, mivel a testmozgás, úgy tűnik, nagyobb agytérfogatot eredményez, azokon a területeken, melyek a memóriával és a gondolkodás funkcióival vannak összefüggésben, mint például a viselkedés a döntés-hozás. Az aktív gyermekek jobban koncentrálnak, hosszabb ideig tudnak figyelni – az, hogy fittek, segít nekik a fókuszálásában és a feladatok teljesítésében.

A felfedezés a speciális igényű gyermekek esetében is igaz. A fizikai aktivitásból a figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedő vagy autizmus spektrumzavarban szenvedő gyerekek is profitálhatnak.

A bicajozás is jó mozgásforma - a lényeg a rendszeresség

A bicajozás is jó mozgásforma - a lényeg a rendszeresség

A gyermekek számára a hét legalább 5 napján 60 perc testmozgás javasolt. Az iskola és a házi feladatok közepette sok múlik az anyán és az apán, hogy ez a mozgásmennyiség teljesüljön.

Érdemes a gyermekkel együtt felfedezni a különféle sportokat – lehet csatlakozni úszóklubhoz, sport csapatokhoz, de a biciklizás, ugrókötelezés is jó mozgásnak számít.

A lényeg, hogy iktassuk be mindennapjainkba. Legjobb családilag edzeni, így mindenki jól jár!

Kapcsolódó cikk:

Csak egészséges ételt kell mutatni a gyereknek?

Rosszul hat a rendelt étel a gyerekek szívére

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.