Egészség hírek

Hatnak érzelmeinkre a fájdalomcsillapítók

Hatnak érzelmeinkre a fájdalomcsillapítók

Egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító természetesen enyhíti a panaszainkat – de vajon mennyire van befolyással gondolatainkra és érzelmeinkre?

Meglepő eredményre jutottak kutatók – egy új tanulmány, melyet a közelmúltban publikáltak online, arra volt kíváncsi, hogy a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók milyen mértékben képesek átmenetileg megváltoztatni érzéseket, így például az empátiát vagy egy ember érvelési képességeit.

„A felfedezések számos szempontból vészjelzőek – mondta Kyle Ratner, a Santa Barbarai Kaliforniai Egyetem pszichológia- és agytudományi kutatója. – A vásárlók úgy gondolják, ha beveszik a vény nélküli fájdalomcsillapítót, enyhülnek a fizikai tüneteik, ám nem számolnak a szélesebb körű pszichológiai hatásokkal.”

 Másképp érzünk a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatására?

Másképp érzünk a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatására?

Dr. Alan Manevitz, a New York-i Lennox Hill kórház klinikai pszichiátere szerint a felfedezések nem túlzóak. „Miközben a fizikai fájdalom a fizikai sérülés helyén érezhető, a fájdalom fő forrása és regisztrációja az agyban van – magyarázta. – Ugyanez igaz az érzelmi sérülések és fájdalmas érzések esetében. Azt mondjuk például, összetört a szívem, de az érzést az agyban érezzük”.

Az új tanulmány gyakori fájdalomcsillapítók hatását tekintette át, amelyekben ibuprofen vagy acetaminophen van.

A kísérletek azt sugallják, hogy a tabletták gyakori dózisban alkalmazva hatással lehetnek az ember fájdalmas eseményekre adott érzékelésére. Egy tanulmányban például az ibuprofent szedő nők kevésbé mutattak érzéseket egy érzelmileg fájdalmas tapasztalat után, amely egyébként arról szólt, hogy mások kizárták vagy elárulták őket.

A férfiak éppen ellenkezőleg reagáltak. Az ilyen „forgatókönyvekre” sokkal érzékenyebbek lettek, amikor fájdalomcsillapítót szedtek.

Ratner csapata szerint ezek a gyógyszerek csökkenthetik az ember képességét arra, hogy empátiát érezzenek mások iránt.

Példának okáért azok, akik acetaminophent alkalmaztak, kevésbé voltak érzelmileg stresszesek, amikor olyasvalakiről olvastak, akit fizikailag és érzelmileg is bántottak, s kevesebb szánalmat is éreztek az illető iránt – összehasonlítva őket azokkal, akik nem szedtek acetaminophent.

A kísérlet résztvevői sokkal inkább hajlandóak voltak megosztani valamijüket mással, azután, hogy fájdalomcsillapítókat szedtek, s kevesebbet is kértek érte, ha a közelmúltban vették be a gyógyszert.

Az emberek nem sejtik, hogy érzelmeik is megváltozhatnak a gyógyszerek hatására

Az emberek nem sejtik, hogy érzelmeik is megváltozhatnak a gyógyszerek hatására

A fájdalomcsillapítók szedése még az információ feldolgozást is befolyásolta. Akik acetaminophent szedtek, azok többet hibáztak egy feladat során, mint akik nem éltek vele.

Dr. Michael Ketteringham, a New York-i Staten Island Egyetemi Kórház pszichiátere a felfedezéseket áttekintve ugyanakkor azt mondta: az embereknek nem kéne annyira aggódniuk emiatt. „A vény nélkül kapható gyógyszerek fontos szerepet játszanak az opiátokkal szemben, mint ezek alternatívái”.

A kutatócsoport azonban elgondolkodott azon, hogy a jövőben használhatnának efféle gyógyszereket arra, hogy az emberek könnyebben megküzdjenek fájdalmas érzésekkel.

Manapság viszont egyelőre korai a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat pszichológiai kezelésekre fordítani.

A tanulmányt a Policy Insights-ban közölték.

Kapcsolódó cikk:

Érdekes: ha kevés alkoholt iszunk, tisztul az agyunk?

A frusztrációk és érzelmek rémálmokhoz vezetnek?

B.A.

 

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >