2024. 02. 12. - 08:50

Hipoglikémiát figyel a mesterséges intelligencia vezetés közben

Hipoglikémiát figyel a mesterséges intelligencia vezetés közben

Egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia modell képes arra, hogy időben figyelmeztessen a cukorbetegség során előforduló hipoglikémiára autóvezetés közben.

Korai figyelmeztető rendszert biztosít vezetés közben a mesterséges intelligencia (MI) a diabétesz esetén előforduló hipoglikémiára.
 
Az alacsony vércukorszint vagy hipoglikémia a cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye. Komoly kockázatot jelent a kognitívan megterhelő, összetett motoros készségeket igénylő feladatok során – ilyen az autóvezetés is.
 
A hipoglikémia kimutatására szolgáló jelenlegi eszközök hasznosságát korlátozza a diagnosztikai késedelem, az invazivitás, az alacsony rendelkezésre állás és a magas költségek.
 
Gépi tanulás a hipoglikémia kimutatására
 
A kutatók egy friss tanulmányban – melyet a NEJM AI folyóiratban közöltek – új módszert kínálnak a hipoglikémia kimutatására vezetés közben. A kutatást az LMU tudósai a Berni Egyetemi Kórház (Inselspital), az ETH Zürich és a St. Gallen Egyetem munkatársaival együttműködve végezték. Olvasd el: Az MI 10 másodperc hanggal kiszúrja a cukorbetegséget
 
Hipoglikémiát figyel a mesterséges intelligencia vezetés közben
Hipoglikémiát figyel a mesterséges intelligencia vezetés közben
 
Vizsgálatuk során a szakemberek 30 cukorbeteg adatait gyűjtötték össze, miközben azok a valóságban autót vezettek. Minden páciens esetében egyszer rögzítették az adatokat, normál vércukorszint mellett, azután pedig hipoglikémiás állapot alatt.
 
Ennek érdekében a kocsiban tartózkodó egészségügyi szakemberek minden pácienst szándékosan hipoglikémiás állapotba hoztak. Az összegyűjtött adatok olyan vezetési jeleket tartalmaztak, mint az autó sebessége és a fej/tekintet mozgási adatai – például a szemmozgások sebessége.
 
Ezt követően fejlesztettek ki a tudósok egy új gépi tanulási (ML) modellt, amely képes automatikusan és megbízhatóan kimutatni a hipoglikémiás epizódokat - a rutinszerűen gyűjtött vezetési adatok és a fej/tekintet mozgási adatok felhasználásával.
 
„A technológia korai figyelmeztető rendszerként szolgálhat az autókban és lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy megtegyék a szükséges óvintézkedéseket, mielőtt a hipoglikémiás tünetek rontanák biztonságos vezetési képességüket” – mondta el Simon Schallmoser, az LMU AI Menedzsment Intézetének doktorandusza, az együttműködő kutatók egyike.
 
Az önvezető autók is profitálhatnak belőle
 
Az újonnan kifejlesztett ML modell akkor is jól teljesített, amikor csak a fej/pillantás mozgási adatait használták – ez döntő fontosságú a jövőbeni önvezető autók számára is.
 
A tanulmány nemcsak azt mutatja be, hogy a mesterséges intelligencia képes javítani az egyéni egészségügyi eredményeket. A közutak biztonságának javításában betöltött szerepét is kiemeli - jegyezte meg Stefan Feuerriegel professzor, az Institute of AI in Management vezetője és a projekt partnere.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.