Egészség hírek

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Van, aki régóta áttért már, mások csak félig vagy egyáltalán nem kóstoltak még bele a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásába. Pedig nem árt kipróbálni, ugyanis ha ilyesmit eszünk, az egy 30 perces napi gyaloglással is felér.

Érdemes váltani a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerekre – annak, aki ezt még nem tette meg, vagy ritkán alkalmazza. Meglepő lehet, de az ilyen gabonafélék fogyasztása annyit jelent a karcsúságunk szempontjából, mint ha elmegyünk egy félórás sétára, közepes tempóban.

De miért is jó a teljes kiőrlésű étel? Nézzük meg közelebbről.

A teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik a bevitt kalóriát, melyet az emésztés során a szervezet felszív, s ezzel felgyorsul az anyagcsere is – magyarázta el J. Philip Karl, a témában megjelent, új tanulmány vezető szerzője, táplálkozástudományi szakértő és doktorandusz a Bostoni Tufts Egyetemen.

A barna rizs is az egyik kedvelt, kalóriszegényebb gabona

A barna rizs is az egyik kedvelt, kalóriszegényebb gabona

Miközben más tanulmányok is megállapították már, hogy akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, soványabbak és alacsonyabb a testzsírjuk is a fehér lisztes ételeket fogyasztókkal szemben, Karl megjegyzi: nehéz lenne elkülöníteni a teljes kiőrlésű gabona hatásait a gyakori mozgásétól, valamint az összességében egészségesebb étrendétől.

Ezért a tanulmány elvégzéséhez a szakember és kollégái szigorúan ellenőrizték az alanyok étkezését.

A kutatók tették mindezt úgy, hogy pontosan rámutattak a kalóriaszükségletekre – személyre szabva, mind a 81 résztvevő esetében meghatározták, mi számukra az ideális. Az alanyok életkora egyébként 40-65 év közötti volt.

A tanulmány első két hetében mindenki ugyanazokat az élelmiszer típusokat ette, a kutatók pedig figyelték az egyéni kalória-igényeket, hogy fenntartsák a súlyukat.

Ezután az emberek véletlenszerűen lettek kiválasztva arra, hogy finomított gabonás vagy teljes kiőrlésű étrendet folytassanak a továbbiakban. Csak a megbeszélt ételeket ehették, s folytatniuk kellett a fizikai aktivitást, melyet eddig végeztek.

A teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicsben jóval több a rost

A teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicsben jóval több a rost

Azoknál, akik teljes kiőrlésű étrendre álltak át, az eredmények alapján kevesebb kalóriát szívott fel a szervezet és nagyobb mértékben távozott széklet is belőle. Nyugalmi állapotban az anyagcseréjük (vagyis a kalóriaégetésük) gyorsabb volt.

A teljes kiőrlésű élelmiszerek tartalma nagyjából duplája a finomított lisztes ételekének – ennek igen jelentős szerepe van az eredményeket illetően.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

Miley Cyrus állapotos?

Miley Cyrus állapotos?

Képzeld a legfrissebb hírek szerint a botrányairól elhíresült énekesnő kapcsolata olyannyira komolyra fordult, hogy állítólag első gyermekével várandós. 
Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Van előnye annak, ha valaki 30 év felett vállal gyermeket - Egy kutatás szerint az idősebb korukban szült nők jobb anyukák, csemetéik kevesebb viselkedési-, szo...
Tom Cruise-nak új barátnője van?

Tom Cruise-nak új barátnője van?

Eleve a sztár választotta ki a női szerepre Vaness Kirby-t a Mission Impossible legújabb részébe - s nagyon úgy tűnik, bele is habarodott a szép, fiatal színész...
Selena Gomez visszavonul?

Selena Gomez visszavonul?

Friss hírek szerint a népszerű énekesnő úgy döntött egy időre szabadságra megy.   
Magyarországra jön Pink

Magyarországra jön Pink

Kiderült, hogy ki lesz az idei Sziget világsztárja. A rajongók a mínusz egyedik napon láthatják majd kedvencüket.   
Ezeket az ételeket kerüld a lapos hasért

Ezeket az ételeket kerüld a lapos hasért

A legtöbb ember szeretné, ha eltűnne a pocakja, azonban ezért tenni is kell. Leginkább bizonyos ételeket kell hanyagolni.   
Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai műtét előtt

Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai m...

Hatványozottabb annak a lehetősége, hogy komplikációk lépnek fel a plasztikai beavatkozás során, ha a páciens dohányzik – s ez még az e-cigaretta esetében is íg...
Fresh Viki gyermeket vár

Fresh Viki gyermeket vár

Az egykor népszerű lánycsapat tagja a minap megerősítette a hírt, miszerint első gyermekével állapotos.   
Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből ...
Mi köze az alvásnak a lottónyereményhez?

Mi köze az alvásnak a lottónyereményhez?

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a minőségi alvás fontosságát – ám azt ugye nem hittük volna, hogy felér egy lottónyereményt követő érzéssel?
< >