Egészség hírek

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Van, aki régóta áttért már, mások csak félig vagy egyáltalán nem kóstoltak még bele a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásába. Pedig nem árt kipróbálni, ugyanis ha ilyesmit eszünk, az egy 30 perces napi gyaloglással is felér.

Érdemes váltani a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerekre – annak, aki ezt még nem tette meg, vagy ritkán alkalmazza. Meglepő lehet, de az ilyen gabonafélék fogyasztása annyit jelent a karcsúságunk szempontjából, mint ha elmegyünk egy félórás sétára, közepes tempóban.

De miért is jó a teljes kiőrlésű étel? Nézzük meg közelebbről.

A teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik a bevitt kalóriát, melyet az emésztés során a szervezet felszív, s ezzel felgyorsul az anyagcsere is – magyarázta el J. Philip Karl, a témában megjelent, új tanulmány vezető szerzője, táplálkozástudományi szakértő és doktorandusz a Bostoni Tufts Egyetemen.

A barna rizs is az egyik kedvelt, kalóriszegényebb gabona

A barna rizs is az egyik kedvelt, kalóriszegényebb gabona

Miközben más tanulmányok is megállapították már, hogy akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, soványabbak és alacsonyabb a testzsírjuk is a fehér lisztes ételeket fogyasztókkal szemben, Karl megjegyzi: nehéz lenne elkülöníteni a teljes kiőrlésű gabona hatásait a gyakori mozgásétól, valamint az összességében egészségesebb étrendétől.

Ezért a tanulmány elvégzéséhez a szakember és kollégái szigorúan ellenőrizték az alanyok étkezését.

A kutatók tették mindezt úgy, hogy pontosan rámutattak a kalóriaszükségletekre – személyre szabva, mind a 81 résztvevő esetében meghatározták, mi számukra az ideális. Az alanyok életkora egyébként 40-65 év közötti volt.

A tanulmány első két hetében mindenki ugyanazokat az élelmiszer típusokat ette, a kutatók pedig figyelték az egyéni kalória-igényeket, hogy fenntartsák a súlyukat.

Ezután az emberek véletlenszerűen lettek kiválasztva arra, hogy finomított gabonás vagy teljes kiőrlésű étrendet folytassanak a továbbiakban. Csak a megbeszélt ételeket ehették, s folytatniuk kellett a fizikai aktivitást, melyet eddig végeztek.

A teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicsben jóval több a rost

A teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicsben jóval több a rost

Azoknál, akik teljes kiőrlésű étrendre álltak át, az eredmények alapján kevesebb kalóriát szívott fel a szervezet és nagyobb mértékben távozott széklet is belőle. Nyugalmi állapotban az anyagcseréjük (vagyis a kalóriaégetésük) gyorsabb volt.

A teljes kiőrlésű élelmiszerek tartalma nagyjából duplája a finomított lisztes ételekének – ennek igen jelentős szerepe van az eredményeket illetően.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >