Egészség hírek

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Hogy maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől?

Van, aki régóta áttért már, mások csak félig vagy egyáltalán nem kóstoltak még bele a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásába. Pedig nem árt kipróbálni, ugyanis ha ilyesmit eszünk, az egy 30 perces napi gyaloglással is felér.

Érdemes váltani a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerekre – annak, aki ezt még nem tette meg, vagy ritkán alkalmazza. Meglepő lehet, de az ilyen gabonafélék fogyasztása annyit jelent a karcsúságunk szempontjából, mint ha elmegyünk egy félórás sétára, közepes tempóban.

De miért is jó a teljes kiőrlésű étel? Nézzük meg közelebbről.

A teljes kiőrlésű gabonafélék csökkentik a bevitt kalóriát, melyet az emésztés során a szervezet felszív, s ezzel felgyorsul az anyagcsere is – magyarázta el J. Philip Karl, a témában megjelent, új tanulmány vezető szerzője, táplálkozástudományi szakértő és doktorandusz a Bostoni Tufts Egyetemen.

A barna rizs is az egyik kedvelt, kalóriszegényebb gabona

A barna rizs is az egyik kedvelt, kalóriszegényebb gabona

Miközben más tanulmányok is megállapították már, hogy akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, soványabbak és alacsonyabb a testzsírjuk is a fehér lisztes ételeket fogyasztókkal szemben, Karl megjegyzi: nehéz lenne elkülöníteni a teljes kiőrlésű gabona hatásait a gyakori mozgásétól, valamint az összességében egészségesebb étrendétől.

Ezért a tanulmány elvégzéséhez a szakember és kollégái szigorúan ellenőrizték az alanyok étkezését.

A kutatók tették mindezt úgy, hogy pontosan rámutattak a kalóriaszükségletekre – személyre szabva, mind a 81 résztvevő esetében meghatározták, mi számukra az ideális. Az alanyok életkora egyébként 40-65 év közötti volt.

A tanulmány első két hetében mindenki ugyanazokat az élelmiszer típusokat ette, a kutatók pedig figyelték az egyéni kalória-igényeket, hogy fenntartsák a súlyukat.

Ezután az emberek véletlenszerűen lettek kiválasztva arra, hogy finomított gabonás vagy teljes kiőrlésű étrendet folytassanak a továbbiakban. Csak a megbeszélt ételeket ehették, s folytatniuk kellett a fizikai aktivitást, melyet eddig végeztek.

A teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicsben jóval több a rost

A teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicsben jóval több a rost

Azoknál, akik teljes kiőrlésű étrendre álltak át, az eredmények alapján kevesebb kalóriát szívott fel a szervezet és nagyobb mértékben távozott széklet is belőle. Nyugalmi állapotban az anyagcseréjük (vagyis a kalóriaégetésük) gyorsabb volt.

A teljes kiőrlésű élelmiszerek tartalma nagyjából duplája a finomított lisztes ételekének – ennek igen jelentős szerepe van az eredményeket illetően.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >