2016. 12. 14. - 12:55

Fogyás: jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír?

Fogyás: jobb a kevés szénhidrát, mint a kevés zsír?

Az alacsony szénhidrátot tartalmazó étrendeknek nagyobb haszna van a diéta szempontjából, mint azoknak, amelyek kevesebb zsír fogyasztását írják elő.

Azok az étrendek, amelyek kevesebb szénhidrát fogyasztására ösztönöznek – így például az Atkins, a South Beach és a Paleo diéták -, a jelek szerint nagyobb sikert könyvelhetnek el, mint a zsírmegvonással járók, számolt be egy új riport.

A The Journal of the American Osteopathic Association szaklapban közzétett jelentés szerint nagyobb előnnyel jár az alacsony szénhidráttartalmú étrend a súly csökkentésében, mint azok, amelyekben kevesebb zsírt kell fogyasztani. Ráadásul, a kevés szénhidráttal járó diéták rövidtávon egészen biztonságosak is.

Többre megyünk a szénhidrát-szegény diétával, mint a zsírszegénnyel?

Többre megyünk a szénhidrát-szegény diétával, mint a zsírszegénnyel?

Az arizonai Mayo klinika orvosai egy olyan kutatást elemeztek, amely 2005 januárjától 2016 áprilisáig tartott, s a lehetséges káros hatásokra, valamint az általános biztonságra volt kíváncsi. Az alacsony szénhidrát-tartalmú diétát folytatók kb. 1-4 kilogramm közötti súlyfeleslegtől szabadultak meg, többtől, mint akiknek alacsony zsírtartalmú étrendet írtak elő egy 6 hónapos időszak alatt.

„A következtetés az, hogy rövidtávon egy alacsony szénhidrát-tartalmú diéta biztonságosnak tűnik és súlycsökkenéssel jár” – mondta el dr. Heather Fields, a tanulmány vezető kutatója, a Mayo Klinika belgyógyásza.

A tanulmány ugyanakkor nem nevezi meg, hogy a fehérjék vagy zsírok forrása és minősége milyen volt, amelyeket a diétázók alkalmaztak – noha a kutatók nem találtak negatív hatást a vérnyomásra, a glükózra és a koleszterinre rövid távon, összehasonlítva ezeket más diétákkal.

A tanulmány vezetője azonban hozzáteszi, hogy a fogyás mennyisége kevés és klinikai jelentősége megkérdőjelezhető az alacsony zsírtartalmú étrenddel összevetve. „Arra biztatjuk pácienseinket, hogy valódi ételt egyenek és kerüljék a feldolgozott élelmiszereket, különösen a feldolgozott húsokat - a szalonnát, kolbászt, virslit, sonkát -, ha bármilyen diétát követnek.”

Fields szerint a korábbi kutatások nehézkessé teszik az átfogó következtetéseket, mint például a fogyás típusát: azaz, hogy az izomból, zsírból vagy vízből áll.

Nagyobb fogyást lehet elérni rövidtávon kevés szénhidráttal

Nagyobb fogyást lehet elérni rövidtávon kevés szénhidráttal

 

„Az orvosoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a szakirodalom a témában meglehetősen kevés, különösen, ha figyelembe vesszük ezen diéták népszerűségét és publicitását” – mondta dr. Heather Fields sajtóközleményében. Hozzátette, hogy a felülvizsgálat során biztonsági aggályok nem merültek fel a jelenlegi szakirodalomban, de azt érdemes tudni, hogy a hosszútávú biztonságról és hatékonyságról nem tudnak beszámolni a tanulmány rövid időszaka miatt.

Dr. Tiffany Lowe-Payne, oszteopatikus és háziorvos hozzáfűzte: egy pácienst sem lehet egy kalap alá venni másokkal – mindenkinek más az egészségi állapota, s nem lehet ráerőltetni egy bizonyos diétát és ételmennyiséget. Az étrend bevezetése előtt mindenkinek érdemes konzultálnia orvossal, dietetikussal, genetikájáról és egészségügyi hátteréről, s fontos lenne átgondolni azt is, mely étrendek nem működtek korábban – ha kipróbált esetleg többet is.

Kapcsolódó cikk:

A sok fehérje elősegíti a fogyást 

A stresszes partner felér egy hízókúrával?

A reggeli kihagyása hizlalja a gyerekeket?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.