2020. 08. 03. - 10:55

Hogyan tisztítható tökéletesen az arcmaszk?

Hogyan tisztítható tökéletesen az arcmaszk?

A maszk viselése koronavírus idején megvéd bennünket a fertőzésről, de csak akkor, ha megfelelően használjuk és tisztítjuk azt. Íme néhány tipp, amelyet érdemes követni az arcmaszk mosásakor.

A szájmaszkot nemcsak viselni kell jól, hanem tisztítani is. Amennyiben ezt nem tesszük meg rendszeresen, nem nyújt megfelelő védelmet számunkra. Olvasd el: Ki milyen maszkot viseljen?
 
A maszk tisztítását illetően a szakemberek a kézi és a gép mosást egyaránt ajánlják. Amennyiben a gépi mosást választjuk, érdemes a maszkot egy külön kis mosózacskóba rakni, hogy megvédjük a gépben történő esetleges sérüléstől. Alkalmazhatjuk mosásához a szokásos mosószerünket és megfelelően meleg vizet.
 
Kézi mosás esetén győződjünk meg róla, hogy a szennyeződést és a piszkot megfelelően eltávolítottuk arról a helyről, ahol a mosást végezzük. Érdemes kimosni a mosogatót vagy a mosdót is, mielőtt a maszk tisztításához hozzálátunk.
 
A maszk mosása szokásos módon, meleg vízzel a legcélszerűbb
A maszk mosása szokásos módon, meleg vízzel a legcélszerűbb
 
Ha kész, töltsük tele a tiszta mosdót/mosogatót meleg vízzel, adjunk hozzá egy kanálnyi mosószert és mossuk meg a maszkot. Ne dörzsöljük nagyon durván, mert hamar tönkremegy. Érdemes 5 percig áztatni a vízben, majd alaposan átöblíteni csapvíz alatt. Végül csavarjuk ki a maszkot és hagyjuk levegőn teljesen megszáradni.
 
Kutatók szerint a megfelelő szellőzés a vírusok egy részét is kiszűrheti. Olvasd el: Minél több réteg használ a házi készítésű maszknál
 
Fertőtleníthet-e UV-fény?
 
Bár ez otthon kevésbé elérhető, az UV-sugarak valóban segíthetnek az arcmaszk fertőtlenítésében. Nem érdemes azonban egyedüli fertőtlenítő módszerként alkalmazni az UV-fényt. Ha hosszú időn át tűz odakint a nap, kitehetjük a maszkot a napra, de órákba telik, míg elérjük a megfelelő hatást.
 
Jobb alaposan kimosni a maszkot, s további fertőtlenítés céljából a napra rakni száradni. A speciális UV-gépek természetesen jelenthetnek jó megoldást.
 
Lehet-e kifőzni a maszkot?
 
A kifőzés nem javasolt, ugyanis könnyen tönkretehetjük az anyagot. Egy, a Journal of the International Society for Respiratory Protection folyóiratban közzétett tanulmány azonban azt sugallja, hogy 30 percig tartó, száraz melegítés 70 Celsius fokon hatékonyan elpusztíthatja a vírust anélkül, hogy a maszk rostjai károsodnának.
 
Mikrosütőben is fertőtleníthető a maszk?
 
Az arcmaszk mikrohullámú sütőben történő fertőtlenítése sem ajánlott. A mikrohullámú készülékeket a kórházakban használják a berendezések fertőtlenítésére, ám ezek sokkal erősebb gépek, mint egy átlagos otthoni mikró.
 
Szakértők szerint a mikrohullámú sütő részlegesen megolvaszthatja a szűrőt az N-95 maszkokon, így használhatatlanná válnak. Sőt, még veszélyes is lehet, ha a maszknak vannak fém részei, például az orrhíd rugalmas szalagjai – akár tűz is lehet belőle. A válasz tehát nem.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.