2017. 11. 27. - 10:10

Mit iszol? Olyan hangulatod lesz

Mit iszol? Olyan hangulatod lesz

Nagymértékben meghatározza hangulatunkat, milyen alkoholos italt választunk. Egy új, globális tanulmány pontosan leírta, melyik szesz hatására hogyan érezzük magunkat.

Milyen alkoholos italt szoktunk fogyasztani? Választásunk nagymértékben befolyásolja, hogyan érezzük magunkat, mit vált ki belőlünk.

Egy globális felmérés most mindenki számára egyértelművé teszi, melyik ital hogyan hat rá. A megkérdezettek több mint fele azt mondta, a vörösbor vagy a sör hatására relaxáltnak, nyugodtnak érzi magát. Nagyjából 2-5 sör elfogyasztása magabiztosabbá teszi őket, míg a kb. negyed liter bort megivók szexisebbnek érzik magukat.

Minden ital kicsit más hatást vált ki nőknél és férfiaknál egyaránt

Minden ital kicsit más hatást vált ki nőknél és férfiaknál egyaránt

A likőrök okozzák a „legvadabb” hangulatváltozásokat. Közel 60 százalékuk azt mondta, az ital hatására energetikusabbak és magabiztosabbak, de valószínűbb az is, hogy agresszívek lesznek, betegek, nyugtalanok, sőt sírva is fakadhatnak, szemben azokkal, akik sört vagy vörösbort isznak.

Példának okáért a likőrt ivók közel egyharmada állította, hogy 1-2 ital elfogyasztása után nagyobb eséllyel voltak agresszívak, összehasonlítva őket a vörösborosokkal, akiknek csak 2,5 százaléka érzett ilyesmit, illetve a sörösöknek, akiknek 7 százaléka.

A tanulmány rámutatott: az alkoholos italok hirdetései általában a pozitívumokat emelik ki a fogyasztásukból, ám fontos tudni, hogy negatív hatásaik is vannak, illetve, hogy milyen hangulati, érzelmi változásokat okoznak.

A felmérés ugyanakkor bizonyítékot szolgáltatott arra is, hogy olykor az emberek a szeszes italt érzelmeik – legyen az pozitív vagy negatív – „szabályozására” használják.

A globális tanulmány egyébként 30 ezer ember bevonásával készült, 21 ország részvételével, 11 különféle nyelvet beszélő résztvevővel - 2015 novembere és 2016 januárja között zajlott.

A férfiak hajlamosabbak agresszióra saját bevallásuk szerint, ha isznak

A férfiak hajlamosabbak agresszióra saját bevallásuk szerint, ha isznak

A különféle alkoholos italok más és más módon hatnak az agyra és az érzelmekre – s persze a fogyasztás szintje is hatással van erre.

A likőröket gyorsabban megisszuk és nagyobb mennyiségben tartalmaznak alkoholt – vagyis gyors hatást vált ki, ahogyan a vér alkohol szintje megnő.

A szeszes italok hatása némileg változó nemek szerint is. Kutatók szerint ugyanis a nők nagyobb valószínűséggel nyilvánítják ki pozitív és negatív érzelmeiket is, bármilyen típusú alkohol fogyasztása után.

A férfiak pedig többször tapasztalnak agresszív érzéseket magukban az alkohol hatására.

Kutatók szerint az alkohol csökkenti a cselekedetek következményeinek mérlegelését, elnyomja a racionális látásmódot.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

A fiatal iszogatók agya megváltozik

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.