2016. 10. 24. - 14:10

Hormon-egyensúlyt javíthat a vörösbor összetevője?

Hormon-egyensúlyt javíthat a vörösbor összetevője?

Jó hír azoknak, különösen a hölgyeknek, akik szeretik a jó vörösbort: a benne levő egyik összetevő segíthet korrigálni a hormonok egyensúlytalanságát policisztás petefészek szindróma esetén. 

Egy pohárka vörösbor naponta nem árt meg – sőt, még előnyt is jelenthet az egészségünkre nézve. Úgy tűnik, a nők (persze mértékkel!) kedvükre kortyolgathatnak a megfelelő hormonális egyensúly érdekében – mint kiderült egy közelmúltban elvégzett tanulmányból.

A vörösborban megtalálható, természetes összetevő ugyanis, mely a szőlő héjából származik, hozzájárulhat a hormonális egyensúlytalanság javításához a policisztás petefészek szindrómával küzdő hölgyek esetében.

A vörösbor segíthet a PCOS-ben szenvedő nőknek?

A vörösbor segíthet a PCOS-ben szenvedő nőknek?

Az Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szaklapban közzétett tanulmányban részt vett kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a reveratrol helyreállíthatja az ösztrogén szintet.

A szerzők szerint felfedezésük sokat jelenthet a kezelések magasabb szintre emelésében, javításában e sajnos meglehetősen gyakran előforduló betegség esetén. A policisztás petefészek szindróma vagy PCOS nőknél a meddőség vezető oka. Csak az Egyesült Államokban 5-6 millió nő küzd ezzel a problémával.

„Tanulmányunk az első klinikai kísérlet, amely kimutatta, hogy a reveratrol jelentős mértékben csökkenti a PCOS-páciensek tesztoszteronszintjét, ahogyan a dehidroepiandroszteron-szulfátét is (DHEAS). Utóbbi egy másik hormon, melyet a szervezet tesztoszteronná tud alakítani" - fogalmazott Antoni Duleba egy sajtóközleményben, hozzátéve: ez a táplálékkiegészítő segíthet a hormon-egyensúlytalanság mérsékelésében, ami egyébként a PCOS kezelésének egyik legfontosabb célja. 

Mi is a rezveratrol?

A rezveratrolról - mely a polifenol vegyületek csoportjának része – ismert, hogy úgy viselkedik, mint az antioxidánsok. Ahhoz, hogy teszteljék a hormon-egyensúlytalanságra gyakorolt hatásait, a kutatók 30, policisztás petefészek szindrómában szenvedő nő vérmintáit elemezték egy randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat keretében.

A szőlőhéjban levő rezveratrol járul hozzá a hormon-egyensúlytalanság javításához

A szőlőhéjban levő rezveratrol járul hozzá a hormon-egyensúlytalanság javításához

 

Az össz-tesztoszteronszint 23,1 százalékkal csökkent a kísérleti csoportban és 2,9 százalékkal növekedett a placebo-csoportban. Amellett ugyanakkor, hogy a rezveratrol segíthet a hormonális egyensúlytalanságon, a kutatók felhívták a figyelmet cukorbetegséget kezelő hatására is – megelőzi ugyanis az inzulinrezisztenciát, mely a diabétesz „előszobája”.

A felfedezések azt sugallják, hogy a reveratrol a szervezet inzulin-felhasználó képességét javítja és potenciálisan csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – magyarázta Antoni Duleba, hozzátéve, hogy egy, reveratrol tartalmú táplálékkiegészítő segíthetne mérsékelni a gyakori anyagcsere problémák rizikóját a PCOS-el küzdő nőknél.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.