Egészség hírek

Húgyúti fertőzést okoz a nem főtt csirke?

Húgyúti fertőzést okoz a nem főtt csirke?

Vajon valóban ilyen komoly gondot okozhat nekünk, ha véletlenül nem teljesen főtt csirkét fogyasztunk el? Talán. Nem egyértelmű, hogyan történik, de a kutatók gyanakszanak.

Nem teljesen világos, hogyan lehetséges ez, ám kutatók szerint a nem kellően megfőtt csirke húgyúti fertőzést válthat ki. A kaliforniai Berkeley Egyetem, valamint az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának szakemberei azt vizsgálták, lehet-e élelmiszer a háttere e gyakori fertőzéseknek.

Érdeklődésüket egy korábbi Berkeley-kutatás váltotta ki, mely összefüggést feltételezett egyes, gyógyszereknek ellenálló húgyúti fertőzés-esetek és az E.coli baktérium bizonyos törzsei között.

Kutatók vizsgálják: lehetséges-e, hogy a húson át megkapjuk az E.coli baktérium-fertőzést

Kutatók vizsgálják: lehetséges-e, hogy a húson át megkapjuk az E.coli baktérium-fertőzést

Az E.coli baktériumok az emberek és az állatok belében élnek – legtöbbjük ártalmatlan, de egyes típusai fertőzést váltanak ki. Legsúlyosabb esetben veseelégtelenséget, sőt halált okozhatnak.

A kutatók hústermékekben levő E.coli-t, valamint húgyúti fertőzéses emberektől vett vizeletmintákat vetettek össze, hogy megnézzék, lehetséges-e az átvitel.

„Amikor összehasonlítottuk a baromfiból származó E.coli-t és az emberi húgyúti fertőzéses eseteket, felfedeztük, hogy bizonyos genotípusok között átfedés van. Valahogyan meg kell magyaráznunk, hogyan lehetnek a húgyúti fertőzéses eseteknél ugyanolyan E.coli baktériumok, mint amelyek a csirkében találhatók” – fejtette ki dr. Lee Rileym a Berkeley Közegészségügyi Iskolájának fertőző betegségekkel foglalkozó professzora.

A kutatók feltételezik, hogy egyes húgyúti fertőzéses páciensek a húsból kaphatták el a betegséget.

Mindez azonban még nem jelent ok-okozati összefüggést - további tanulmányok elvégzésére van szükség ahhoz, hogy bizonyítsák: valóban igaz, hogy a húson keresztül a fertőzés átadható az embereknek.

Kapcsolódó cikk:

Cukorbetegséggel fenyeget a mesterséges édesítő?

Ezért szeretünk annyira enni

B.A.

 

 

 

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >