Húgyúti fertőzést okoz a nem főtt csirke?

Vajon valóban ilyen komoly gondot okozhat nekünk, ha véletlenül nem teljesen főtt csirkét fogyasztunk el? Talán. Nem egyértelmű, hogyan történik, de a kutatók gyanakszanak.
Nem teljesen világos, hogyan lehetséges ez, ám kutatók szerint a nem kellően megfőtt csirke húgyúti fertőzést válthat ki. A kaliforniai Berkeley Egyetem, valamint az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának szakemberei azt vizsgálták, lehet-e élelmiszer a háttere e gyakori fertőzéseknek.
Érdeklődésüket egy korábbi Berkeley-kutatás váltotta ki, mely összefüggést feltételezett egyes, gyógyszereknek ellenálló húgyúti fertőzés-esetek és az E.coli baktérium bizonyos törzsei között.
Kutatók vizsgálják: lehetséges-e, hogy a húson át megkapjuk az E.coli baktérium-fertőzést
Az E.coli baktériumok az emberek és az állatok belében élnek – legtöbbjük ártalmatlan, de egyes típusai fertőzést váltanak ki. Legsúlyosabb esetben veseelégtelenséget, sőt halált okozhatnak.
A kutatók hústermékekben levő E.coli-t, valamint húgyúti fertőzéses emberektől vett vizeletmintákat vetettek össze, hogy megnézzék, lehetséges-e az átvitel.
„Amikor összehasonlítottuk a baromfiból származó E.coli-t és az emberi húgyúti fertőzéses eseteket, felfedeztük, hogy bizonyos genotípusok között átfedés van. Valahogyan meg kell magyaráznunk, hogyan lehetnek a húgyúti fertőzéses eseteknél ugyanolyan E.coli baktériumok, mint amelyek a csirkében találhatók” – fejtette ki dr. Lee Rileym a Berkeley Közegészségügyi Iskolájának fertőző betegségekkel foglalkozó professzora.
A kutatók feltételezik, hogy egyes húgyúti fertőzéses páciensek a húsból kaphatták el a betegséget.
Mindez azonban még nem jelent ok-okozati összefüggést - további tanulmányok elvégzésére van szükség ahhoz, hogy bizonyítsák: valóban igaz, hogy a húson keresztül a fertőzés átadható az embereknek.
Kapcsolódó cikk:
Cukorbetegséggel fenyeget a mesterséges édesítő?
B.A.