2024. 03. 22. - 08:50

Iker alsó végtagi exocsontváz segíthet a fogyatékkal élőknek

Iker alsó végtagi exocsontváz segíthet a fogyatékkal élőknek

Olasz kutatók rukkoltak elő a közelmúltban az alsó végtagok TWIN motoros exoskeletonjával, azaz egy iker exocsontvázzal, amely jelentős segítség lehet a fogyatékkal élőknek, még a gyógytornánál is.

Iker exocsontvázzal álltak elő olasz kutatók. Napjainkban egyre több cég készít ilyet, mozgásrehabilitáció céljából.
 
Megérkezett azonban az alsó végtagok TWIN-motoros exoskeletonja, melyet úgy alakítottak ki, hogy könnyebb legyen viselni, mint a piacon már jelenlevő exoskeletonokat.
 
A TWIN egy együttműködés eredménye: a Rehab Technologies IIT – INAIL, a genovai Istituto Italiano di Tecnologia (IIT – Olasz Technológiai Intézet) és az INAIL Protetikai Központja, az Országos Biztosítási Intézet protetikai egységének közös laboratóriuma alkotta.
 
A projektet – melynek koordinátora Matteo Laffranchi, az IIT munkatársa volt - 2013-ban kezdték el, azzal a céllal, hogy innovatív, csúcstechnológiás, költséghatékony rendszereket fejlesszenek ki testi fogyatékos betegek számára. Olvasd el: Elképesztő az ember mozgása ezzel az exocsontvázzal
 
Iker alsó végtagi exocsontváz segíthet a fogyatékkal élőknek
Iker alsó végtagi exocsontváz segíthet a fogyatékkal élőknek
 
A kutatók a milánói Tudományos és Technológiai Múzeumban tartott sajtótájékoztatón rukkoltak elő a TWIN-nel. Részt vett az eseményen két beteg is - ők mutatták be a rendszer teszteléseképpen az exoskeletont.
 
Könnyű használatra tervezték
 
A TWIN exocsontvázat egyszerű használatra tervezték. Célja, hogy javítsa viselője fizikai képességeit. Bár az exoskeleton jelenleg csak egy prototípus, a kutatószervezetek bíznak benne, hogy hamarosan piacra is vihetik.
 
A TWIN-t úgy tervezték meg, hogy lehetővé tegyék az alsó végtagjaikban csökkent vagy akár hiányzó motoros képességekkel rendelkező emberek függőleges helyzetének fenntartását. Ide tartozhatnak  a teljes gerincvelő-sérülésben szenvedők is.
 
Az exoskeleton nem egyensúlyozódik ki, de képessé teheti viselőit mankók vagy járók segítségével járni, felállni és leülni – írták közleményükben a kutatók.
 
Beszámoltak arról is, hogy a TWIN két egyedi tulajdonsággal rendelkezik: egyrészt könnyű anyagokból készül, például alumíniumötvözetből. Másrészt, a rendszer moduláris komponenseket tartalmaz a használhatóság és a szállíthatóság további megkönnyítése érdekében.
 
A TWIN felépítése a páciens fizikai jellemzői alapján állítható. A combcsont és a sípcsont szintjén elhelyezett teleszkópos lengőkarokkal szintén igazítható. A csapat boka- és lábtámaszt is elérhetővé tett különböző méretekben. Ennek oka, hogy a TWIN alkalmazkodhasson a felhasználó ergonómiájához, legyen az férfi vagy nő, fiatal vagy felnőtt.
 
Az exocsontváz motorjai aktiválják a térd- és csípőízületeket, teljesen konfigurálható mozgásmintát kényszerítve a páciens végtagjaira lépéshossz és típus, valamint járási sebesség tekintetében. Az akkumulátor élettartama körülbelül 4 óra és 1 óra szükséges az újratöltéshez.
 
Háromféle működési mód
 
A TWIN három működési modellt tartalmaz, amelyek szintén a pácienshez alkalmazkodnak. Az exoskeleton értékeli a viselő személy motoros hiányának mértékét, különösen az autonóm járás végrehajtására való képességét. Séta módban, újraképzési módban és TwinCare módban is használható.
 
A séta módot a kutatócsapat a motoros funkció hiányában szenvedő betegek számára tervezte. Ebben a módban az exoskeleton járásmintát ír elő a programozott paraméterek szerint.
 
Az újraképzési mód az alsó végtagi motoros funkció részleges károsodásában szenvedő páciensek számára készült, akik többé-kevésbé képsek autonóm mozgásra, de a lépések egyes fázisaiban nehézségekkel szembesülnek. Ebben az esetben az exoskeleton több-kevesebb intenzitással támogatja a páciens mozgását és egy optimális referenciapálya felé irányítja őt.
 
A TwinCare módot olyan betegek számára tervezték, akiknek két végtagja között részleges és differenciált motoros károsodás áll fenn. Ebben az esetben az egyik láb egészséges és önállóan tud mozogni, míg a másik a lépés egyes fázisaiban segítségre szorul.
 
Gyógytornász is vezérelheti
 
Egy kezelő, például egy rehabilitációs klinikán dolgozó gyógytornász vezérelheti a TWIN-t a mellékelt táblagépre telepített speciális Android-alkalmazással.
 
A grafikus felület lehetővé teszi az exoskeleton vezérlését különböző programozott tevékenységek végrehajtása során, a mozgás kinematikai paramétereinek beállítását, valamint a különböző lépések végrehajtási módok közötti választást.
 
A fizioterápiás kezelések alatti rehabilitációs klinikákon kívül azonban a TWIN naponta akár néhány órán át is viselhető.
 
A fejlesztők szerint a függőleges helyzet felállítása jelentős előnyökkel jár a mozgásszervi keringési, pszichológiai és emésztőrendszeri funkciók tekintetében a kerekesszékesek számára.
 
A kutatók következő célja, hogy megszerezze a TWIN számára a CE-jelölést, vagyis az európai tanusítványt, melyen egy partnerrel együtt dolgoznak. Ezt az iparosítási folyamat követi majd.
 
Amint a TWIN piacra került, a rászoruló betegek használhatják, így a súlyosan sérült munkavállalókat visszailleszthetik a társadalmi és munkahelyi környezetbe – mondta el a kutatócsapat.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.