2022. 05. 09. - 10:35

IQ-t csökkenthet és 20 évvel öregítheti az agyat a koronavírus?

IQ-t csökkenthet és 20 évvel öregítheti az agyat a koronavírus?

Megdöbbentő eredményre jutott egy új tanulmány, mely szerint a Covid-19 fertőzés elkapása húsz évvel öregítheti az agyat, sőt az IQ-t is csökkentheti.

Ma már nem kérdés, hogy a koronavírus az egész szervezetre kihat – egyre újabb és újabb információk látnak azonban napvilágot arról, mi mindenre képes.
 
Egy új tanulmány szerint 20 évvel öregítheti az agyat, ha elkapjuk a fertőzést. Mi több, a szürke sejtek károsodása miatt 10 pontot eshet az IQ - a szervezet reakciójából eredő duzzanat károsíthatja az agy idegsejtjeit.
 
A hatások, így például a nem megfelelő koncentráció, a gyenge figyelem és a szavak felidézésének nehézsége - a legsúlyosabb betegségben szenvedőknél a legrosszabbak - jegyzik meg a kutatók. Olvasd el: Agykárosodást okoz a koronavírus a betegek 10 százalékánál
 
A koronavírus elkapása 20 évvel öregítheti az agyat és az IQ-t is csökkentheti
A koronavírus elkapása 20 évvel öregítheti az agyat és az IQ-t is csökkentheti
 
A Cambridge-i Egyetem szakértői 46 embert vizsgáltak meg Nagy-Britanniában: mindannyian 2020-ban kerültek kórházba koronavírus miatt. Megállapították, hogy a csoport agytesztjeinek eredménye alacsonyabb volt az átlagosnál.
 
A probléma széles körben elterjedt az Egyesült Királyságban – hívta fel a figyelmet a tanulmány szerzője, Adam Hampshire, a londoni Imperial College Agytudományi Tanszékének professzora. Olvasd el: Az agy méretének csökkenését okozhatja a koronavírus? 
 
„Csak Angliában nagyjából 40 ezer embert kellett intenzív ellátásban részesíteni a koronavírus miatt és még sokan voltak nagyon betegek, de nem kerültek kórházba” – mondta.
 
Hozzátette: ez azt jelenti, hogy számtalan olyan ember van köztünk, akinek a Covid-19 túlélése után, több hónap elteltével is problémái akadnak az észleléssel, kognitív funkciókkal.
 
„Sürgősen meg kell vizsgálnunk, mit tehetünk ezekért az emberekért” – jegyezte meg a professzor.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.