2021. 03. 24. - 10:25

Agykárosodást okoz a koronavírus a betegek 10 százalékánál

Agykárosodást okoz a koronavírus a betegek 10 százalékánál

Komoly károkat vált ki a Covid-19 a páciensek több mint 10 százalékánál: a koronavírus a kutatók szerint ennyi betegnél okoz agykárosodást.

Nemcsak légzőszervi problémákra számíthatnak azok, akik elkapják a koronavírust. A páciensek több mint 10 százalékánál agykárosodás jelei láthatók a betegség során – állapították meg kutatók, akik felfedezéseiket a JAMA Network Open szaklapban közölték.
 
Ezen páciensek közül mindegyik delíriumot vagy zavartságot érzékelt, rohamszerű rosszullét gyötörte őket, valamint késleltetett ébredést tapasztaltak náluk az intenzív osztályon történő ellátás alkalmával, a nyugtatókkal kezelés abbahagyása után. Olvasd el: Immunválasz okozza a koronavírusból eredő agykárosodást
 
A rutinvizsgálatok során a betegeknél metabolikus-toxikus encephalopathiára utaló bizonyítékot találtak – ez egy agyi betegség, amelyet fertőzés vált ki és viselkedésbeli változásokat okozhat.
 
Agykárosodást figyeltek meg a kutatók a súlyos koronavírus-betegek több mint 10 százalékánál
Agykárosodást figyeltek meg a kutatók a súlyos koronavírus-betegek több mint 10 százalékánál
 
Rendellenességek voltak tapasztalhatóak az agy frontális lebeny régiójában, valamint olyan strukturális változások, amelyek az epilepsziásoknál láthatók.
 
A frontális lebeny az agy azon területe, amely többek között az érzelmeket, a problémamegoldást, a memóriát, a nyelvi készségeket és az ítélőképességet vezérli.
 
A mágneses rezonancia képalkotásos vizsgálaton (MRI) átesett betegeknél agyi elváltozásokat vagy szöveti károsodásokat is megfigyeltek a kutatók. Olvasd el: Furcsa koronavírus-tünet: piros foltok a nyelven
 
„A koronavírus súlyos formáinál a neurológiai tünetek viszonylag gyakoriak - mondta el a tanulmány társszerzője, dr. Virginie Lambrecq, a párizsi Sorbonne neurológusa. - A betegség meglehetősen sokféle neurológiai megnyilvánulást okozhat, köztük delíriumot, epilepsziás rohamot és a mozgászavart”.
 
A kutatók eredményei 644 francia beteg elemzésén alapulnak, akiket 2020 március 30-a és június 11-e között szállítottak kórházba súlyos koronavírus-tünetekkel.
 
Mindegyikük átesett elektroencefalogramon – ilyenkor a fejbőrre rögzített kicsi fém elektródák segítségével detektálják az agy elektromos aktivitását. Az EEG-k 69 betegnél agykárosodás jeleit mutatták, beleértve az encephalopathiát és egyéb strukturális változásokat.
 
A betegek közül 57 MRI-vizsgálatokon is részt vett ezek segítségével derültek ki az agyi elváltozások.
 
A páciensek közül 55-nél dysnatremiát, veseelégtelenséget és májfunkciós problémákat is feltártak. A dysnatremia avagy kóros nátriumszint gyakori a kritikus betegségben szenvedőknél.
 
„A koronavírussal kapcsolatos encephalopathiában szenvedő betegek kognitív károsodást szenvedtek” – jelentette ki Lambrecq. Hozzátette, hogy a Covid-19 okozta encephalopathiával küzdők állapota plazma vagy antitest transzfúzióval történő kezeléssel sokat javult.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.