2022. 03. 09. - 10:35

Az agy méretének csökkenését okozhatja a koronavírus?

Az agy méretének csökkenését okozhatja a koronavírus?

Mára nem újdonság a kutatók számára, hogy a koronavírus-fertőzés változásokat okozhat az agyban, ám most arra is rájöttek, hogy a méretét is mérsékelheti.

Meghökkentő eredményre jutottak a kutatók: egy új tanulmány arra világított rá, hogy a Covid-19 fertőzés képes kiváltani az agy méretének csökkenését. 
 
A szakemberek jelentős különbségeket fedeztek fel a fertőzés előtt és után végzett MRI-vizsgálatok során. Olvasd el: Agykárosodást okoz a koronavírus a betegek 10 százalékánál
 
Még a koronavírus enyhe változata esetén is csökkent valamelyest az agy teljes mérete: a szagláshoz és a memóriához kötődő agyi területeken kevesebb szürkeállomány volt jelen. Olvasd el: Hogyan szerezzük vissza a szaglásunkat természetesen? 
 
Az agy méretének csökkenését okozhatja a koronavírus
Az agy méretének csökkenését okozhatja a koronavírus
 
A kutatók nem biztosak benne, hogy a változások tartósak-e.
 
„Egy alapvetően enyhe koronavírus-fertőzést vizsgáltunk, hogy lássuk, valóban tapasztalunk-e különbségeket az agyakban. Hogy mennyire megváltozott a koronavíruson átesettek agya azokéhoz képest, akik nem voltak Covid-fertőzöttek, meglehetősen meglepő volt – mondta Gwenaelle Douaud professzor, az Oxfordi Egyetem munkatársa. Olvasd el: A koronavírus 1 évvel a gyógyulás után is kihathat az elmére
 
A szakértők hangsúlyozták, hogy valószínűleg meggyógyul az agy.
 
Douaud professzor ugyanakkor hozzátette: észben kell tartanunk, hogy az agy valójában képlékeny – vagyis képes önmagát meggyógyítani -, így nagyon jó esély van rá, hogy idővel a fertőzések káros hatásai is enyhüljenek.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.