Egészség hírek

Instagram képek segítenek azonosítani a depressziót?

Instagram képek segítenek azonosítani a depressziót?

A fényképek, amelyeket közzéteszünk az Instagram oldalunkon, beszédes jelei annak, depresszióban szenvedünk-e – vagy legalábbis közeledik hozzánk a dolog.

 

Számítógépes szoftverek képesek pontosan megjósolni rejtett jelekből, hogy valaki depresszióban szenved-e – 10-ből 7 esetben. Minderről Andrew Reece, a Harvard Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa beszélt, doktorandusz hallgató.

„A depressziós személyek tanulmányunk szerint olyan képeket osztottak meg az Instagramon, amelyek kékebbek, sötétebbek, szürkébbek, mint egészséges társaiké” – magyarázta a kutató Reece.

Hozzátette: a depressziós emberek előnyben részesítik az Inkwell filter használatát is, amely a kép színeit fekete-fehérre változtatják – eközben az egészségesek a Valencia filtert alkalmazzák, mely a képeknek melegebb, élénkebb tónust ad.

A megosztott fotókon át könnyen azonosítja a depressziót egy új számítógépes program

A megosztott fotókon át könnyen azonosítja a depressziót egy új számítógépes program

Más szóval a depressziósok inkább olyan szűrő mellett döntenek, amely „leszűri” a színeket a megosztani kívánt képekről.

Azok a fényképek, melyeket ők osztottak meg, kevesebb arcot tartalmaznak, valószínűleg mert az illetők nem szívesen mennek emberek közé – mutatott rá a tanulmány.

A számítógépes program észlelési aránya megbízhatóbbnak bizonyult, mint az orvosok – állítják a tanulmány szerzői. Korábbi tanulmányok szerint a háziorvosok a depressziót a páciensek 42 százalékánál diagnosztizálják korrekten.

Andrew Reece elmondta: a számítógép valójában segítséget nyújt, s nem versenyezni akar a doktorokkal – a depressziót ugyanis nem egyszerű azonosítani. Hozzájárulásával azonban pontosabb képet kapunk a mentális egészségi állapotról.

Sötétebb színeket választanak képeikhez, akik depresszióval küzdenek

Sötétebb színeket választanak képeikhez, akik depresszióval küzdenek

Dr. Igor Galynker, a New Yorki Mount Sinai Beth Israel pszichiátriai osztályának munkatársa hozzátette: évek tapasztalata, hogy a depressziós személyek inkább a sötétebb, fakóbb színeket. Ilyen ruhákat is viselnek. Az élénk árnyalatokat összességben kerülik.

A kutatók 166 önkéntes bevonásával igyekeztek teóriájukat bizonyítani.  44 ezer fotót gyűjtöttek be s kérdéseket tettek fel az embereknek, hogy felmérjék mentális egészségi állapotukat. A fényképeket ezután ellenőriztették a számítógépes programmal.

Eszerint az Instagram felhasználók 70 százalékánál pontosan azonosítható volt a depresszió – ezek az emberek valóban sötétebb, szürkébb lencsén át látták a világot.

Noha ez egy előzetes munka, a program ígéretesnek bizonyul abban, hogy megelőzze az esetleges öngyilkossági szándékot is.

Kapcsolódó cikk:

A párunk depressziója nálunk fájni fog 

A magányos embert jobban megviseli a nátha

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >