2017. 08. 09. - 10:10

Instagram képek segítenek azonosítani a depressziót?

Instagram képek segítenek azonosítani a depressziót?

A fényképek, amelyeket közzéteszünk az Instagram oldalunkon, beszédes jelei annak, depresszióban szenvedünk-e – vagy legalábbis közeledik hozzánk a dolog.

 

Számítógépes szoftverek képesek pontosan megjósolni rejtett jelekből, hogy valaki depresszióban szenved-e – 10-ből 7 esetben. Minderről Andrew Reece, a Harvard Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa beszélt, doktorandusz hallgató.

„A depressziós személyek tanulmányunk szerint olyan képeket osztottak meg az Instagramon, amelyek kékebbek, sötétebbek, szürkébbek, mint egészséges társaiké” – magyarázta a kutató Reece.

Hozzátette: a depressziós emberek előnyben részesítik az Inkwell filter használatát is, amely a kép színeit fekete-fehérre változtatják – eközben az egészségesek a Valencia filtert alkalmazzák, mely a képeknek melegebb, élénkebb tónust ad.

A megosztott fotókon át könnyen azonosítja a depressziót egy új számítógépes program

A megosztott fotókon át könnyen azonosítja a depressziót egy új számítógépes program

Más szóval a depressziósok inkább olyan szűrő mellett döntenek, amely „leszűri” a színeket a megosztani kívánt képekről.

Azok a fényképek, melyeket ők osztottak meg, kevesebb arcot tartalmaznak, valószínűleg mert az illetők nem szívesen mennek emberek közé – mutatott rá a tanulmány.

A számítógépes program észlelési aránya megbízhatóbbnak bizonyult, mint az orvosok – állítják a tanulmány szerzői. Korábbi tanulmányok szerint a háziorvosok a depressziót a páciensek 42 százalékánál diagnosztizálják korrekten.

Andrew Reece elmondta: a számítógép valójában segítséget nyújt, s nem versenyezni akar a doktorokkal – a depressziót ugyanis nem egyszerű azonosítani. Hozzájárulásával azonban pontosabb képet kapunk a mentális egészségi állapotról.

Sötétebb színeket választanak képeikhez, akik depresszióval küzdenek

Sötétebb színeket választanak képeikhez, akik depresszióval küzdenek

Dr. Igor Galynker, a New Yorki Mount Sinai Beth Israel pszichiátriai osztályának munkatársa hozzátette: évek tapasztalata, hogy a depressziós személyek inkább a sötétebb, fakóbb színeket. Ilyen ruhákat is viselnek. Az élénk árnyalatokat összességben kerülik.

A kutatók 166 önkéntes bevonásával igyekeztek teóriájukat bizonyítani.  44 ezer fotót gyűjtöttek be s kérdéseket tettek fel az embereknek, hogy felmérjék mentális egészségi állapotukat. A fényképeket ezután ellenőriztették a számítógépes programmal.

Eszerint az Instagram felhasználók 70 százalékánál pontosan azonosítható volt a depresszió – ezek az emberek valóban sötétebb, szürkébb lencsén át látták a világot.

Noha ez egy előzetes munka, a program ígéretesnek bizonyul abban, hogy megelőzze az esetleges öngyilkossági szándékot is.

Kapcsolódó cikk:

A párunk depressziója nálunk fájni fog 

A magányos embert jobban megviseli a nátha

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.