Egészség hírek

Instagram képek segítenek azonosítani a depressziót?

Instagram képek segítenek azonosítani a depressziót?

A fényképek, amelyeket közzéteszünk az Instagram oldalunkon, beszédes jelei annak, depresszióban szenvedünk-e – vagy legalábbis közeledik hozzánk a dolog.

 

Számítógépes szoftverek képesek pontosan megjósolni rejtett jelekből, hogy valaki depresszióban szenved-e – 10-ből 7 esetben. Minderről Andrew Reece, a Harvard Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa beszélt, doktorandusz hallgató.

„A depressziós személyek tanulmányunk szerint olyan képeket osztottak meg az Instagramon, amelyek kékebbek, sötétebbek, szürkébbek, mint egészséges társaiké” – magyarázta a kutató Reece.

Hozzátette: a depressziós emberek előnyben részesítik az Inkwell filter használatát is, amely a kép színeit fekete-fehérre változtatják – eközben az egészségesek a Valencia filtert alkalmazzák, mely a képeknek melegebb, élénkebb tónust ad.

A megosztott fotókon át könnyen azonosítja a depressziót egy új számítógépes program

A megosztott fotókon át könnyen azonosítja a depressziót egy új számítógépes program

Más szóval a depressziósok inkább olyan szűrő mellett döntenek, amely „leszűri” a színeket a megosztani kívánt képekről.

Azok a fényképek, melyeket ők osztottak meg, kevesebb arcot tartalmaznak, valószínűleg mert az illetők nem szívesen mennek emberek közé – mutatott rá a tanulmány.

A számítógépes program észlelési aránya megbízhatóbbnak bizonyult, mint az orvosok – állítják a tanulmány szerzői. Korábbi tanulmányok szerint a háziorvosok a depressziót a páciensek 42 százalékánál diagnosztizálják korrekten.

Andrew Reece elmondta: a számítógép valójában segítséget nyújt, s nem versenyezni akar a doktorokkal – a depressziót ugyanis nem egyszerű azonosítani. Hozzájárulásával azonban pontosabb képet kapunk a mentális egészségi állapotról.

Sötétebb színeket választanak képeikhez, akik depresszióval küzdenek

Sötétebb színeket választanak képeikhez, akik depresszióval küzdenek

Dr. Igor Galynker, a New Yorki Mount Sinai Beth Israel pszichiátriai osztályának munkatársa hozzátette: évek tapasztalata, hogy a depressziós személyek inkább a sötétebb, fakóbb színeket. Ilyen ruhákat is viselnek. Az élénk árnyalatokat összességben kerülik.

A kutatók 166 önkéntes bevonásával igyekeztek teóriájukat bizonyítani.  44 ezer fotót gyűjtöttek be s kérdéseket tettek fel az embereknek, hogy felmérjék mentális egészségi állapotukat. A fényképeket ezután ellenőriztették a számítógépes programmal.

Eszerint az Instagram felhasználók 70 százalékánál pontosan azonosítható volt a depresszió – ezek az emberek valóban sötétebb, szürkébb lencsén át látták a világot.

Noha ez egy előzetes munka, a program ígéretesnek bizonyul abban, hogy megelőzze az esetleges öngyilkossági szándékot is.

Kapcsolódó cikk:

A párunk depressziója nálunk fájni fog 

A magányos embert jobban megviseli a nátha

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

B.A.

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Véletlenszerűen kontrollálja a harmadik gyermeküket kihordó hölgyet a rapper – Kanye West és Kim Kardashian ugyanis béranyát fogadott, akinek szigorú szabályoka...
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
Melanie Griffith bejelentette: epilepsziás

Melanie Griffith bejelentette: epilepszi...

Beszélni kezdett betegségéről a színésznő. Melanie Griffith most árulta el, hogy 6 évvel ezelőtt epilepsziával diagnosztizálták. Ám négy esztendeje mentes a rem...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Az énekesnő a közelmúltban arról beszélt, hogy egy napon talán folytatják kapcsolatukat Wilmer Valderramával. Most viszont elárulta, miért szakított vele annak ...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >