Egészség hírek

Instagram képek segítenek azonosítani a depressziót?

Instagram képek segítenek azonosítani a depressziót?

A fényképek, amelyeket közzéteszünk az Instagram oldalunkon, beszédes jelei annak, depresszióban szenvedünk-e – vagy legalábbis közeledik hozzánk a dolog.

 

Számítógépes szoftverek képesek pontosan megjósolni rejtett jelekből, hogy valaki depresszióban szenved-e – 10-ből 7 esetben. Minderről Andrew Reece, a Harvard Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa beszélt, doktorandusz hallgató.

„A depressziós személyek tanulmányunk szerint olyan képeket osztottak meg az Instagramon, amelyek kékebbek, sötétebbek, szürkébbek, mint egészséges társaiké” – magyarázta a kutató Reece.

Hozzátette: a depressziós emberek előnyben részesítik az Inkwell filter használatát is, amely a kép színeit fekete-fehérre változtatják – eközben az egészségesek a Valencia filtert alkalmazzák, mely a képeknek melegebb, élénkebb tónust ad.

A megosztott fotókon át könnyen azonosítja a depressziót egy új számítógépes program

A megosztott fotókon át könnyen azonosítja a depressziót egy új számítógépes program

Más szóval a depressziósok inkább olyan szűrő mellett döntenek, amely „leszűri” a színeket a megosztani kívánt képekről.

Azok a fényképek, melyeket ők osztottak meg, kevesebb arcot tartalmaznak, valószínűleg mert az illetők nem szívesen mennek emberek közé – mutatott rá a tanulmány.

A számítógépes program észlelési aránya megbízhatóbbnak bizonyult, mint az orvosok – állítják a tanulmány szerzői. Korábbi tanulmányok szerint a háziorvosok a depressziót a páciensek 42 százalékánál diagnosztizálják korrekten.

Andrew Reece elmondta: a számítógép valójában segítséget nyújt, s nem versenyezni akar a doktorokkal – a depressziót ugyanis nem egyszerű azonosítani. Hozzájárulásával azonban pontosabb képet kapunk a mentális egészségi állapotról.

Sötétebb színeket választanak képeikhez, akik depresszióval küzdenek

Sötétebb színeket választanak képeikhez, akik depresszióval küzdenek

Dr. Igor Galynker, a New Yorki Mount Sinai Beth Israel pszichiátriai osztályának munkatársa hozzátette: évek tapasztalata, hogy a depressziós személyek inkább a sötétebb, fakóbb színeket. Ilyen ruhákat is viselnek. Az élénk árnyalatokat összességben kerülik.

A kutatók 166 önkéntes bevonásával igyekeztek teóriájukat bizonyítani.  44 ezer fotót gyűjtöttek be s kérdéseket tettek fel az embereknek, hogy felmérjék mentális egészségi állapotukat. A fényképeket ezután ellenőriztették a számítógépes programmal.

Eszerint az Instagram felhasználók 70 százalékánál pontosan azonosítható volt a depresszió – ezek az emberek valóban sötétebb, szürkébb lencsén át látták a világot.

Noha ez egy előzetes munka, a program ígéretesnek bizonyul abban, hogy megelőzze az esetleges öngyilkossági szándékot is.

Kapcsolódó cikk:

A párunk depressziója nálunk fájni fog 

A magányos embert jobban megviseli a nátha

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

B.A.

Lily-Rose Depp levetkőzött

Lily-Rose Depp levetkőzött

A népszerű színész, Johnny Depp fiatal lánya ledobta a textilt egy fotózás kedvéért. 
Életműdíjat kap Morgan Freeman

Életműdíjat kap Morgan Freeman

Friss információk szerint jövő év januárjában adják át a színésznek az elismerő díjat.
Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

A hölgyek magabiztosságát szeretné fokozni az egykori Spice Girls-énekesnő, aki az utóbbi évtizedben neves dizájnerré nőtte ki magát – új sminkkészletének is ez...
Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

A Jóbarátok egykori szereplője még csak 50 éves, mégis úgy gondolja, hogy ideje visszavonulnia.  
Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a...

Növelheti a szívinfarktus esélyét a kalcium felgyűlése a szív koszorúereiben – állapította meg a Texas Southwestern Egyetem tanulmánya.
Rihanna kimondja a boldogító igent?

Rihanna kimondja a boldogító igent?

Képzeld, a legfrissebb pletykák szerint a népszerű sztár nemsokára férjhez megy.
Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

 „Öröm a CND köröm a Belvárosiból! Hiszen a vendég is érzi a különbséget!”
Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra?

Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra...

Segíthet a Parkinson-kórban szenvedőknek az éneklés – derítette ki egy kutató. A terápia lényege persze nem az, hogy a páciensek jobban tudjanak dalolni.
Banános kenyér – csészében!

Banános kenyér – csészében!

Kedvünk lenne egy kellemes gyümölcsös desszerthez, de csak egy adagot fogyasztanánk el szívesen? Készítsük el csészében – például a banános kenyeret!
Justin Bieber ismét balhézott

Justin Bieber ismét balhézott

A botrányairól elhíresült énekesnek ezúttal egy profi boxóval akadt össze a bajsza. Vajon mikor változtat viselkedésén?
< >