2010. 01. 05. - 14:55

Kérdések és válaszok a cukorról

Kérdések és válaszok a cukorról
Évente körülbelül 36 kilogramm cukrot eszünk meg. Bár a szervezetnek valóban szüksége van bizonyos mennyiségű cukorra, túlzott fogyasztása nemcsak a testsúlyunkra, de az egészségünkre is kedvezőtlenül hat.
Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat, és próbálja meg elkerülni a "cukorcsapdákat"!

Édes, édesség, cukor, méz, sütemény, lekvár, gyümölcsjoghurt, anyatejMiért szeretjük annyira az édeset? A válasz egyszerű: csecsemőkorunkban ez az első íz, amit megismertünk, hiszen az anyatej édes. Ez az "őstapasztalat" aztán sokaknál élethosszig tartó vonzódást eredményez. Sokan akkor is cukorban lelnek vigaszt, ha valami öröm vagy épp bánat éri őket.

Az édes valóban egészségtelen?
Túlzott mennyiségben igen. Amint a bélből cukor kerül a vérbe, a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel, ez a hormon pedig lebontja a cukrot. Ám ha a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni (pl. diabétesz esetén), az, bizony, veszélyes tud lenni! A vérben felhalmozódó cukor ugyanis károsíthatja az ereket és a különböző szerveket.

Tényleg hizlal a cukor?
Sajnos igen. Ha egyszerre túl sokat viszünk be belőle a szervezetünkbe, az izmok nem tudják elégetni, ezért a felesleg a zsírsejtekbe kerül. A cukor és a zsír kombinációja (pl. csokoládé, sütemények) különösen veszélyes! Ekkor az inzulin elkezdi ugyan lebontani a cukrot, egyúttal azonban akadályozza a zsír lebomlását. Így aztán terebélyesedni kezd a csípőnk...

Mekkora lehet a maximális napi adag?
Nem lehet több mint a bevitt energia tíz százaléka. 2500 kcal esetében ez napi 63 gramm cukrot jelent. Soknak tűnhet, pedig ez a mennyiség gyorsan elérhető, hiszen a cukor nem mindig felismerhető. (Például 200 gramm szőlőben máris 40 grammnyi van belőle!)

Mire kell odafigyelni?
A napi cukorbevitel 80%-a rejtetten, a pékárukból, az édes üdítőkből, a süteményekből, a Édes, édesség, cukor, méz, sütemény, lekvár, gyümölcsjoghurt, anyatejszószokból és a konzervekből kerül a szervezetünkbe. Az ipari úton előállított termékekben a cukor nemcsak édesítő-, de egyben tartósítószer is. Figyeljen az -óz, a -dextrin és a -szirup utótagra végződő szavakra! Minél hamarabb szerepel egy ilyen az összetevők listáján, annál több édesítőszert tartalmaz az adott étel.

Jobb a barna cukor?
Nem, ráadásul - a közhiedelemmel ellentétben - még csak nem is egészségesebb! A barna cukor a fehér változat előfokozata, színét a cukorrépaléből visszamaradt üledéknek köszönheti. Ezzel is óvatosan kell bánni!

Milyen lehetőségek vannak?
Az egyik alternatíva a mézből vagy juharszirupból készült növényi édesítők használata. Ezekben alig van több tápanyag, mint a cukorban. A legjobbak az aszpartmot vagy ciklamátot tartalmazó édesítőszerek amelyek úgy hatnak, hogy közben nem szívódnak fel a szervezetben, ezáltal nem veszélyeztetik az alakunkat. Korábban úgy tartották ugyan, hogy ezek a szerek fokozzák az étvágyat, de ezt már megcáfolták. Egy hátrányuk mégis van: nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatásúak.

Folytatjuk!!

Édes, édesség, cukor, méz, sütemény, lekvár, gyümölcsjoghurt, anyatej


Bogi

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.