2010. 01. 05. - 14:55
Kérdések és válaszok a cukorról

Évente körülbelül 36 kilogramm cukrot eszünk meg. Bár a szervezetnek valóban szüksége van bizonyos mennyiségű cukorra, túlzott fogyasztása nemcsak a testsúlyunkra, de az egészségünkre is kedvezőtlenül hat.
Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat, és próbálja meg elkerülni a "cukorcsapdákat"!

Az édes valóban egészségtelen?
Túlzott mennyiségben igen. Amint a bélből cukor kerül a vérbe, a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel, ez a hormon pedig lebontja a cukrot. Ám ha a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni (pl. diabétesz esetén), az, bizony, veszélyes tud lenni! A vérben felhalmozódó cukor ugyanis károsíthatja az ereket és a különböző szerveket.
Tényleg hizlal a cukor?
Sajnos igen. Ha egyszerre túl sokat viszünk be belőle a szervezetünkbe, az izmok nem tudják elégetni, ezért a felesleg a zsírsejtekbe kerül. A cukor és a zsír kombinációja (pl. csokoládé, sütemények) különösen veszélyes! Ekkor az inzulin elkezdi ugyan lebontani a cukrot, egyúttal azonban akadályozza a zsír lebomlását. Így aztán terebélyesedni kezd a csípőnk...
Mekkora lehet a maximális napi adag?
Nem lehet több mint a bevitt energia tíz százaléka. 2500 kcal esetében ez napi 63 gramm cukrot jelent. Soknak tűnhet, pedig ez a mennyiség gyorsan elérhető, hiszen a cukor nem mindig felismerhető. (Például 200 gramm szőlőben máris 40 grammnyi van belőle!)
Mire kell odafigyelni?
A napi cukorbevitel 80%-a rejtetten, a pékárukból, az édes üdítőkből, a süteményekből, a
szószokból és a konzervekből kerül a szervezetünkbe. Az ipari úton előállított termékekben a cukor nemcsak édesítő-, de egyben tartósítószer is. Figyeljen az -óz, a -dextrin és a -szirup utótagra végződő szavakra! Minél hamarabb szerepel egy ilyen az összetevők listáján, annál több édesítőszert tartalmaz az adott étel.

Jobb a barna cukor?
Nem, ráadásul - a közhiedelemmel ellentétben - még csak nem is egészségesebb! A barna cukor a fehér változat előfokozata, színét a cukorrépaléből visszamaradt üledéknek köszönheti. Ezzel is óvatosan kell bánni!
Milyen lehetőségek vannak?
Az egyik alternatíva a mézből vagy juharszirupból készült növényi édesítők használata. Ezekben alig van több tápanyag, mint a cukorban. A legjobbak az aszpartmot vagy ciklamátot tartalmazó édesítőszerek amelyek úgy hatnak, hogy közben nem szívódnak fel a szervezetben, ezáltal nem veszélyeztetik az alakunkat. Korábban úgy tartották ugyan, hogy ezek a szerek fokozzák az étvágyat, de ezt már megcáfolták. Egy hátrányuk mégis van: nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatásúak.
Folytatjuk!!

Bogi